Man op wandel
13 september 2019

Lezing Alain Remue ‘Vermissing van personen met dementie’: 2 oktober 2019

Wat als een persoon met dementie thuis of uit het woonzorgcentrum verdwijnt? Commissaris Alain Remue van de cel Vermiste Personen van de Federale Politie geeft je een blik achter de schermen van de cel, maar ook bruikbare tips om gepast te reageren op de vermissing van een persoon met dementie.

Cover Clever boek
13 september 2019

Studiedag ‘Doelgerichte zorg in de eerste lijn’: 17 september 2019

De eerstelijnszorg staat voor grote uitdagingen: de toename van het aantal chronische aandoeningen, een stijging van de multimorbiditeit (twee of meer ziekten tegelijkertijd) én de gezondheidskloof. Een geïntegreerde, doelgerichte zorg in de eerste lijn met het oog op het verbeteren van de levenskwaliteit van het individu kan daarop een antwoord zijn. Maar hoe kom je te weten wat voor de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood belangrijk is en hoe kan je daar als hulpverlener rekening mee houden?

13 september 2019

KON-tact Award voor beste eindwerkproject banaba Ouderencoaching Thomas More

Het aantal 65-plussers in de Kempen stijgt met rasse schreden. Een groeiende groep mensen die extra aandacht en ondersteuning verdient. Daarom sloegen vijf jaar geleden de eerstelijns zorg- en welzijnspartners binnen SEL Kempen, Welzijnszorg Kempen, de zorgproeftuin LiCalab, wetenschappers van Vonk3 (Thomas More) en een vertegenwoordiging van Kempense senioren de handen in elkaar om een ouderen(zorg)netwerk in de Kempen uit te bouwen: KON-tact. Doel van KON-tact is de Kempense samenleving meer toegankelijk te maken en te houden voor thuiswonende (zorgbehoevende) ouderen.

Valangst
12 september 2019

Oproep: ‘Blijf valangst de baas’ Train-de-trainer opleiding voor hulpverleners

Zo’n 1 op 2 ouderen hebben angst om te vallen en vermijden daarom activiteiten. Hierdoor belanden ze in een vicieuze cirkel waarbij spierkracht, evenwicht en mobiliteit afnemen, wat ervoor zorgt dat de kans op een val toeneemt. Het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie organiseert daarom de opleiding ‘Blijf valangst de baas’. Hiervoor zoeken ze nog train-de-trainers.

Samenhuizen
06 september 2019

Studiedag ‘Samenhuizen in je lokaal beleid’: 16 oktober 2019

Gemeenschappelijk wonen in je beleid en beleidspraktijk: hoe faciliteer en stimuleer je woonvormen zoals cohousing en woningdelen als gemeente, stad of lokale woonactor? Vzw Samenhuizen zoekt het samen met je uit op hun studiedag.

Cover boek Ouderenmis(be)handeling, praat erover
06 september 2019

Inspiratiedag 'Ouderenmis(be)handeling op de agenda': 18 oktober 2019

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Vlaanderen en het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling (VLOCO) lanceren het boek ‘Ouderenmis(be)handeling, praat erover’. Tijdens deze inspiratiedag krijg je het boek in primeur in handen en wordt je van a tot z bijgepraat over het thema. Ouderenmis(be)handeling (OMB) raakt ook aan de verantwoordelijkheid van zorg- en welzijnsorganisaties en hun beleidsmedewerkers.

06 september 2019

DEMO-MEMO voor mensen met dementie in het S.M.A.K.: 18 september 2019

DEMO-MEMO zijn poëzienamiddagen bij actuele kunst in het S.M.A.K, in samenwerking met The Courage To Grow Old. Mensen met (jong)dementie kunnen er samen met een mantelzorger, familie of vrienden aan deelnemen. Een gids begeleidt telkens de deelnemers en muziek wordt voorzien door Johan De Rijcke.

Cupcakes bakken voor Alzheimer onderzoek
06 september 2019

Wereld Alzheimer Dag: 21 september 2019

Naar aanleiding van de Wereld Alzheimerdag op 21 september lanceert Stichting Alzheimer Onderzoek voor het vierde jaar op rij haar Cupcake-actie. Dit jaar loopt de actie over de hele maand september. Bak lekkere cupcakes of muffins en verkoop ze ten voordele van het Alzheimeronderzoek!

Logo Apotheek
06 september 2019

Patiënt betaalt straks minder bij apotheker van wacht

Wie ’s avonds of op zondag met een geneesmiddelenvoorschrift naar de apotheker gaat, zal straks geen toeslag meer betalen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. In ruil krijgen de apothekers een beschikbaarheidshonorarium voor hun wachtdienst.

Autodelen - sleutel overhandigen
06 september 2019

Oproep: de mobiliteit in jouw buurt

Naar aanleiding van de week van de mobiliteit (16-22 september) lanceert Autodelen.net en KVLV in samenwerking met de VVSG een bevraging over mobiliteit in je buurt. Wil jij je stem laten doorwegen op het mobiliteitsdebat? Dan is dit je kans!