Hands
22 maart 2019

Vlaamse middelen voor psychologische zorg ouderen

Het federale terugbetalingssysteem van eerstelijnspsychologen dat sinds kort uitgerold wordt over België richt zich specifiek tot volwassenen van 18 tot 65 jaar. Ouderen vallen uit de boot in dit systeem. Daarom trekt Vlaanderen nu geld uit voor experimentele projecten die nagaan hoe de psychologische zorg best aangeboden kan worden aan ouderen met milde of matige psychische klachten.

Bewegen op verwijzing
22 maart 2019

Nieuwe campagne ‘Bewegen op verwijzing’

Om de ‘zittende’ Vlaming aan het bewegen te krijgen, is er sinds 2017 het Bewegen Op Verwijzing-project. Daarmee kunnen huisartsen patiënten met gezondheidsrisico’s doorverwijzen naar een speciaal opgeleide Bewegen Op Verwijzing-coach. In 181 gemeentes is dat al mogelijk, maar dat kan beter!

Beroerte
22 maart 2019

Herken een beroerte

Na kanker en hartfalen zijn beroertes de derde doodsoorzaak. In België krijgen elke dag ongeveer 60 mensen een beroerte. Een groot deel van hen blijft achter met een blijvende en vaak ernstige handicap waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Vlaams minister Jo Vandeurzen presenteerde een actieplan beroertezorg voor Vlaanderen

Therapie
22 maart 2019

‘Therapie’ op Canvas

In Vlaanderen heeft één op vier mensen vroeg of laat psychologische hulp nodig. Meer dan een miljoen Vlamingen zijn in behandeling voor een depressie of burn-out. Steeds meer mensen zoeken hun weg naar psychotherapie en de wachtlijsten worden alsmaar langer. De achtdelige reeks ‘Therapie’  geeft ons een intieme en toch discrete blik op de relatie tussen de therapeut en zijn cliënt.

Vrijwilligersverzekering
21 maart 2019

Nieuwe gratis Vrijwilligersverzekering in 2019

De gratis vrijwilligersverzekering, aangeboden door de Vlaamse Overheid, krijgt dit voorjaar een update! Vanaf 1 april 2019 veranderen de erkenningscriteria, het reglement en de polis. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en voor Nederlandstalige organisaties in Brussel.

Naar een toegankelijke gemeente
21 maart 2019

Publicatie ‘Naar een toegankelijke gemeente’

Mensen met een handicap zijn beperkt als de omgeving niet is aangepast aan hun mogelijkheden. Volgens Europees onderzoek heeft ongeveer 18% van de bevolking ouder dan 15 jaar een handicap. In de groep van mensen tussen 45 en 54 jaar oud gaat het om bijna 19%. Bij mensen ouder dan 65 stijgt dit tot haast 36%. Die aantallen zullen nog de hoogte ingaan, want onze samenleving vergrijst. Daarom is het belangrijk dat steden en gemeenten aandacht hebben voor toegankelijkheid.

thuiszorg
15 maart 2019

Active ageing, oud maar niet out!: 22 maart 2019

Ouderen blijven een actieve rol spelen in de samenleving. Door de vergrijzing stimuleert de overheid het zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Om dit mogelijk te maken moeten aanpassingen in het leven van ouderen gemaakt worden, dit in de woning, de buurt en de maatschappij.

Kwetsbaarheid
15 maart 2019

Openlesmoment ‘Kwetsbaarheid bij ouderen’: 29 maart 2019

De Banaba Ouderencoaching reikt professionele bachelors uit diverse sectoren de nodige handvatten aan om met de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt aan de slag te gaan. De opleiding wordt georganiseerd aan de Thomas More-hogeschool in Geel. Op 29 maart kan je deelnemen aan een openlesmoment rond kwetsbaarheid bij ouderen.

Zorgaanzet
15 maart 2019

Debatteer mee: Hoe ga je van een systeem dat mensen geneest en behandelt naar een systeem dat mensen gezond houdt?

Onze gezondheidszorg focust sterk op het genezen of ondersteunen van wie ziek is. Preventie krijgt veel minder aandacht en middelen. Moeten we niet veel meer de nadruk leggen op ‘voorkomen’ dan genezen of behandelen?

Dementie
15 maart 2019

Vlaming weet niet dat je kans op dementie kan verlagen

Op 17 maart is er opnieuw de Dag van de Zorg met als centraal thema ons brein. In een samenleving die steeds meer om informatie en cognitieve vaardigheden draait, wordt dat brein steeds belangrijker. Er is dan ook veel aandacht voor hersenaandoeningen, met name dementie. Toch weet de Vlaming maar weinig over hersengezondheid. Het Expertisecentrum dementie Vlaanderen wil ons tijdens deze Week van de Zorg daarom meer bewust maken van de link tussen een gezonde leefstijl en het risico op dementie.