Het Regeerakkoord voor de nieuwe Vlaamse Regering is een feit. Deze Regering gaat naar eigen zeggen voluit voor een warm en welvarend Vlaanderen, maar als Vlaamse Ouderenraad worden we slechts lauw van dit Regeerakkoord.
Ouderen kunnen nog te weinig écht participeren aan het beleid. Alle beleidsmakers, van de Dorpsstraat tot de Wetstraat, moeten een klimaat scheppen waarin oudere burgers de kans krijgen om bij het beleid betrokken te zijn. Dat is de kernboodschap van dit geactualiseerde advies.
In oktober 2024 trekken we massaal naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Daarom zetten we het belang van lokale ouderenraden en ouderenparticipatie nog eens in de verf via een gloednieuwe brochure. Die bevat een twintigtal gesprekken met lokale ouderenraden uit diverse steden en gemeenten.
Op 25 maart 2022 keurde de Vlaamse regering het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2020-2025 goed. De manier waarop we als Vlaamse Ouderenraad een bijdrage hebben kunnen leveren aan dat plan, stemt ons tevreden. Bovendien waarderen we de inhoud van het nieuwe plan. Toch zien we enkele belangrijke pijnpunten.
Nu verschillende gemeenten hun participatiebeleid evalueren en bijsturen, is er sprake van ongerustheid op het terrein: zal de stem van ouderen nog structureel verankerd zijn in de nieuwe participatiekanalen? Met het advies ‘Naar een sterker kader voor lokale ouderenbeleidsparticipatie’ geeft de Vlaamse Ouderenraad weerklank aan die bezorgdheden.
De nieuwe Vlaamse regering heeft de opmaak van een nieuw Vlaams ouderenbeleidsplan aangekondigd, ter opvolging van het vorige plan dat in 2020 teneinde loopt. Het nieuwe plan zal de periode 2020-2025 overspannen en moet aandacht voor de noden van ouderen in elk beleidsdomein verankeren. In aanloop naar dat nieuwe plan schreef de Vlaamse Ouderenraad een advies met aanbevelingen voor een optimale aanpak en opbouw, waarbij lessen getrokken worden uit de vorige ouderenbeleidsplannen.
De nieuwe Vlaamse regering is een feit. In een omvangrijk regeerakkoord schetst de regeringsploeg haar plannen voor de komende vijf jaar. In een eerste analyse vindt de Vlaamse Ouderenraad verschillende van zijn prioriteiten voor ouderen in het regeerakkoord terug. Dat is hoopgevend. Tegelijk roept het regeerakkoord diverse bezorgdheden op, en blijven een aantal prangende vragen voorlopig onbeantwoord.
Nils Vandenweghe betreurt dat geen enkele stemtest wakker ligt van de ouderenzorg. Toch zijn er heel wat prioriteiten voor het Vlaamse en federale zorgbeleid dat politieke partijen de komende jaren moeten uitvoeren.
De Vlaamse Ouderenraad werkte in 2016 een nieuwe visietekst uit rond de beleidsparticipatie van ouderen, aangevuld met een specifiek luik toegespitst op de rol van de lokale ouderenraden. De nota benadrukt het belang van de participatie van ouderen aan beleidsvoorbereiding en beleidsbeïnvloeding en vertrekt vanuit de uitdagingen voor de toekomst.
Anderhalf jaar na haar aantreden moet elke Vlaamse regering een Vlaams ouderenbeleidsplan opstellen, waarin ze een overzicht geeft van het beleid dat de regering wil voeren voor de ouderen in Vlaanderen. In een nieuw advies geeft de Vlaamse Ouderenraad zijn bemerkingen bij het ontwerp van het Vlaams ouderenbeleidsplan 2015-2020. De Vlaamse Ouderenraad steunt de grote speerpunten die de Vlaamse regering naar voor schuift, maar merkt tegelijk op dat onvoldoende vertrekt vanuit een globale evaluatie en toekomstvisie, en dat een aantal belangrijke deelthema’s ontbreken (waaronder mobiliteit, armoede en leeftijdsdiscriminatie).
Naar aanleiding van de afbouw van de bevoegdheden van de provincies pleit de Vlaamse Ouderenraad voor de voortzetting van de regionale overlegplatformen van de ouderenraden. Deze overlegplatformen spelen een belangrijke rol als uitwisselingskanaal en leernetwerk voor lokale ouderenadviesraden. De Vlaamse Ouderenraad pleit er dan ook voor dat de ondersteuning ervan, die momenteel door de provincies wordt voorzien, in de toekomst voortgezet wordt vanuit Vlaanderen.
In 2014 loopt het tweede Vlaams Ouderenbeleidsplan ten einde. Ter voorbereiding van het toekomstige Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 heeft de Vlaamse Ouderenraad op eigen initiatief een advies opgesteld dat aandacht besteedt aan de optimale vorm, structuur en methodiek voor het nieuwe ouderenbeleidsplan.
De Vlaamse Ouderenraad heeft een nieuw beleidsadvies opgesteld naar aanleiding van het voortgangsrapport 2010 - 2011 bij het Vlaams Ouderenbeleidsplan. Het advies geeft aan op welke vlakken de uitvoering van de voorziene acties en doelstellingen uit het Ouderenbeleidsplan bijgestuurd zal moeten worden om tot een inclusief en ambitieus ouderenbeleid te komen.
Het ontwikkelen en stimuleren van een weldoordacht en breed gedragen lokaal ouderenbeleid vereist de betrokkenheid van de ouderen zelf en van hun organisaties. Naar aanleiding van het nieuw ontwerpdecreet Ouderenbeleidsparticipatie en het goedgekeurde Planlastendecreet wijst de Vlaamse Ouderenraad minister Jo Vandeurzen hierop.
In dit advies geeft de Vlaamse Ouderenraad vier aanbevelingen voor de herziening van het ‘decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams Ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen’. Het advies werd reeds overgemaakt aan de Coördinerend minister voor Ouderenbeleid.
De Vlaamse Ouderenraad werd gevraagd om haar advies te formuleren op het ontwerp Vlaams Ouderenbeleidsplan. In bijlage kunt u het advies nalezen, alsook de toelichting die enkele prioriteiten weergeeft.
De Vlaamse Ouderenraad brengt op eigen initiatief een advies uit i.v.m. de uitvoeringsbesluiten die de inspraak van ouderen en het ouderenbeleid in de gemeente regelen. Dit advies werd op 19 september goedgekeurd.
Het advies op het ontwerp van het Vlaams Ouderenbeleidsplan werd door de Vlaamse Ouderenraad UNANIEM goedgekeurd op 7 maart 2007. De regering keurde het ontwerp van het Vlaams Ouderenbeleidsplan voor de periode 2006-2009 goed. Een aantal punten van het advies van de Vlaamse Ouderenraad werden aangenomen.
De Raad van bestuur heeft op 13 september 2006 het advies aangaande de subsidiëring van het Lokale Ouderenbeleid goedgekeurd.
Een regeling via een decreet voor de ouderenadviesraden is reeds jaren een prioritair aandachtspunt.