Ouderen
15 March 2019

Oproep: enquête over ouderenmis(be)handeling

Het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg doet momenteel onderzoek over ouderenmis(be)handeling. Het is een wereldwijd fenomeen, dat vaak onvoldoende of zelfs helemaal niet wordt opgemerkt. Bedoeling van de studie is om goede praktijken te verzamelen rond de detectie en aanpak van het probleem en op basis daarvan beleidsaanbevelingen te formuleren.

Lees meer
Award
08 March 2019

Oproep: verbindende buurtprojecten gezocht

De Matexi Award bekroont tijdelijke of permanente initiatieven die buren dichter bij elkaar brengen. Het doel is het buurtgevoel te stimuleren en de nadruk te leggen op het belang van goede en leefbare buurten waar het aangenaam samenwonen is. Maak jij deel uit van zo’n initiatief? Waag dan je kans!

Lees meer
art
08 March 2019

Oproep: denk mee na over kunst en dementie

Masterstudente Agogische Wetenschappen Hannah De Cauter doet onderzoek naar het bestaande zorgaanbod voor personen met dementie in Vlaanderen en Brussel en hoe kunst daarbij kan worden ingezet. Ze is hiervoor op zoek naar mensen uit het werkveld.

Lees meer
01 March 2019

Oproep: herkennen ouderen zich in de programma’s van VRT?

Hoe divers is het VRT-Journaal? Komen ouderen hier eigenlijk voldoende in aan bod? En hoe zit dat bij de programma's van Eén? Die vragen onderzoeken enkele masterstudenten Journalistiek aan de KULeuven. En daarvoor hebben ze jouw mening nodig!

Lees meer
oproep
01 March 2019

Oproep: verbeter het welzijn van ziekenhuispatiënten

Sinds 2006 steunt de Belfius Foundation met de oproep ‘Colour your hospital’ jaarlijks projecten die gericht zijn op het welzijn van ziekenhuispatiënten. Tot 2011 richtte de stichting zich op palliatieve zorgeenheden, vandaag zet ze zich in voor alle ziekenhuisafdelingen. Via een oproep wil de stichting alle ziekenhuisteams in België uitnodigen om projecten in te dienen waarmee ze het welzijn, comfort en de levenskwaliteit van ziekenhuispatiënten willen verbeteren.

Lees meer
Vacature
22 februari 2019

Laatste sollicitatiekans: Stafmedewerker advisering Vlaamse Ouderenraad

De Vlaamse Ouderenraad is op zoek naar een nieuwe collega. Als stafmedewerker advisering sta je in voor het beleidswerk van de Vlaamse Ouderenraad met de focus op inkomen, sociale inclusie en maatschappelijke participatie. Het gaat om een voltijds contract van onbepaalde duur. Interesse? Solliciteren kan tot en met 22 maart 2019.

Lees meer
22 februari 2019

Oproep: Vlaamse overheid zoekt onafhankelijke ouderen

Ouderen willen meepraten en meedoén. Participatie aan het lokale beleid kan op vele manieren, zowel binnen als buiten een lokale ouderenraad. De Vlaamse overheid ondersteunt de lokale ouderenbeleidsparticipatie via een netwerk van 23 Regionale Platformen Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) en 5 Interregionale Stuurgroepen Ouderenbeleidsparticipatie (ISO). Voor dit netwerk zijn zij op zoek naar onafhankelijke ouderen.

Lees meer
zorg aan zet
22 februari 2019

Debatteer mee: ‘Hoe kunnen mensen de juiste zorg krijgen?’

De campagne Zorg aan Zet trekt het publiek debat over de toekomst van de zorg op gang. Het derde thema: ‘Iedereen die zorg nodig heeft, heeft het recht op toegang tot zorg op de juiste plaats, op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid. Toch slagen we er niet altijd in om dat voor iedereen waar te maken. Hoe werken we de drempels weg?’ Deel jouw idee!

Lees meer
Zorgaanzet
15 februari 2019

Debatteer mee: ‘Hoe zullen we onze zorg blijven betalen?’

De campagne Zorg aan Zet trekt het publiek debat over de toekomst van de zorg op gang. Het tweede thema: ‘De financiering van de gezondheids- en welzijnszorg staat onder druk. Er gaat steeds meer budget naar de zorg, maar toch zijn er veel behoeften die onbeantwoord blijven. Hoe duurzaam is ons systeem en hoe solidair willen we zijn met elkaar?’ Deel jouw idee!

Lees meer
Kom op tegen kanker
15 februari 2019

Oproep: Toegankelijke privéverzekeringen nog lang geen recht voor kankerpatiënten

De Kankerlijn van Kom op tegen Kanker wordt vaak gecontacteerd over verzekeringskwesties. Het gaat vooral om problemen met schuldsaldo- en hospitalisatieverzekeringen, maar ook met de verzekering gewaarborgd inkomen en de reisverzekering. (Ex-)patiënten ervaren dan problemen met een verhoogde premie, uitsluiting van bepaalde kosten of aandoeningen, een wachttijd of een weigering van de verzekering. Daarom wil Kom op tegen Kanker zo veel mogelijk getuigenissen verzamelen om inzicht te krijgen in de problematiek.

Lees meer
Zorgaanzet
08 februari 2019

Debatteer mee: ‘Hoe zorgen we ervoor dat we ziekte en kwetsbaarheid als een normaal deel van het leven gaan beschouwen?’

De campagne Zorg aan Zet trekt het publiek debat over de toekomst van de zorg op gang. Eerste thema: kwetsbaarheid. Lichamelijke, geestelijke en sociale kwetsbaarheid maken deel uit van het leven. Toch hebben we vaak moeite om daarmee om te gaan. Hoe maken we dat bespreekbaar op de werkvloer, in scholen, buurten, wijken, verenigingen, gezinnen … ? Deel jouw idee!

Lees meer
Tele Onthaal
25 Januari 2019

Word vrijwilliger bij Tele-Onthaal

Anoniem en gratis, luisteren zij 7 op 7 naar mensen met grote of kleine zorgen: 24/7 (overdag en 's nachts) via het telefoonnummer 106 en elke avond en woensdag-en zondagnamiddag online via chat. Zo’n 330 mensen per dag doen een beroep op de Tele-Onthaalvrijwilligers met hun verhaal van verdriet, gemis, pijn, frustratie of zorgen. Op jaarbasis ontvangt Tele-Onthaal zo’n 121.000 telefoon- en chatoproepen. En jij kan ook zo’n luisterend oor bieden!

Lees meer
oproep
18 Januari 2019

Gezocht: ouderen die scheiden op latere leeftijd

Vera Slagmulder studeert Agogische Wetenschappen aan de VUB en is voor haar thesisonderzoek op zoek naar 10 65-plussers (man/vrouw) die na minstens 40 jaar huwelijk besloten om te scheiden. Vera wil deze mensen interviewen over de ervaringen, redenen en effecten van hun keuze om te scheiden op late leeftijd. 

Lees meer
Plusbaasjes
18 Januari 2019

Oproep: word Plusbaasje

Niet iedereen vindt de tijd om zijn of haar huisdier de aandacht te geven die het verdient. In Antwerpen is daarom een zoektocht begonnen naar 55-plussers die mee willen zorgen voor het huisdier van een buur. De stad en het district Antwerpen subsidiëren het project.

Lees meer
Logo
11 Januari 2019

Stel je kandidaat voor 'ons buurtpunt'

In kleinere dorpskernen verdwijnen steeds meer ontmoetingsplaatsen. Het project 'ons buurtpunt' biedt hier een antwoord. Een buurtpunt is een ontmoetingsplaats met verschillende diensten en vervoersaanbod. De concrete invulling en vorm hangen af van de lokale noden, wensen en mogelijkheden. Met het project 'ons buurtpunt' helpen het Netwerk Duurzame Mobiliteit, Cera en het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland lokale spelers op weg om een buurtpunt op te richten, op maat van en in samenspel met alle lokale actoren.

Lees meer
Ouderen en huisdieren
14 December 2018

Gezocht: ouderen met huisdieren

Ina Vanriest, studente van Vives Brugge, werkt aan een onderzoek omtrent het optimaal inschakelen van huisdieren bij ouderen (met dementie). Hiervoor is ze op zoek naar thuiswonende ouderen met een huisdier.

Lees meer
06 December 2018

Oproep: stille armoede bij ouderen

Voor een interviewreeks over 'stille armoede bij ouderen', is Primo Magazine & TVGids op zoek naar 65-plussers die wensen te getuigen over hoe moeilijk het is om rond te komen, ook al is dat niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld.

Lees meer