Druglijn
09 november 2018

Oproep: Nieuwe vrijwilligers voor de Druglijn

Jaarlijks krijgt de DrugLijn 7 400 oproepen te verwerken via telefoon, skype, mail en chat. De DrugLijn is onderdeel van VAD (Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en geeft informatie en advies over alle vragen rondom alcohol, drugs, medicatie, gokken en gamen. Het is vooral de enthousiaste groep van vrijwilligers die zich hiervoor inzet. En die ploeg wordt versterkt!

Lees meer
vliegende reporter
19 oktober 2018

Laatste kans: deel jouw Ouderenweek-initiatief met onze vliegende reporter!

Tijdens de Ouderenweek gaat een vliegende reporter op stap om sterke buurtinitiatieven in beeld te brengen. Die verschijnen op de website, in de nieuwsbrief en in Actueel. Laat via veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be weten welke initiatieven voor een sterke buurt jij organiseert en wie weet pikken we jouw mailtje er uit. Belangrijk is dat ouderen een actieve rol hebben in het initiatief.

Lees meer
Vacature
12 oktober 2018

Vacature: stafmedewerker lokale ouderenbeleidsparticipatie (vervanging)

De Vlaamse Ouderenraad zoekt een nieuwe collega voor de uitvoering van Vlaamse Ouderenraad ∙ Lokaal, de deelwerking ter ondersteuning van ouderen in lokale ouderenraden. Het gaat om een tijdelijk contract ter vervanging van een collega in zwangerschapsverlof, van 3 januari 2019 tot 19 april 2019. Interesse? Solliciteren kan tot en met 6 november 2018.

Lees meer
28 September 2018

Gezocht: ouderen die tablets voor toegankelijke theatervoorstellingen willen testen

Het NTGent wil haar theatervoorstellingen toegankelijk maken, onder meer voor slechthorende of slechtziende ouderen en mensen met een handicap.Via tablets willen ze tijdens voorstellingen toegankelijke ondersteuning aanbieden: boventiteling, livebeelden van tolken Vlaamse Gebarentaal, audiodescriptie, ... In oktober worden enkele testvoorstellingen georganiseerd. Ook ouderen zijn gratis welkom om mee te testen!

Lees meer
31 augustus 2018

Neem deel aan de barometerbevraging voor lokale ouderenraden!

Hoewel ouderenraden een belangrijke draaischijf zijn voor lokale ouderenbeleidsparticipatie, bestaan er niet zoveel onderzoeken of cijfergegevens die hun werking belichten. Met de jaarlijkse barometerbevraging wil Vlaamse Ouderenraad · Lokaal hierin verandering brengen. Neem daarom ook met jouw lokale ouderenraad deel aan de barometerbevraging.

Lees meer
Verwarmingscoach
03 augustus 2018

Verwarmingscoaches trekken door Provincie Antwerpen

Provincie Antwerpen startte vorig jaar met het opleiden van verwarmingscoaches. Zij gaan op huisbezoek bij geïnteresseerde huishoudens in hun (buur)gemeente om hen tips te geven over het zuinig instellen van de verwarming. Vorige winter bezochten de coaches 282 gezinnen, die elk gemiddeld 165 euro bespaarden op hun energiefactuur. In totaal goed voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 112 ton per jaar! Ook jij kan verwarmingscoach worden.

Lees meer
end of life care
20 juli 2018

Onderzoek kwaliteitsindicatoren palliatieve zorg in woonzorgcentra

Op 1 juni start de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB) met een nieuw project in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid. Net zoals het bestaande kwaliteitsindicatorenproject voor de palliatieve teams thuis en in het ziekenhuis, zullen de onderzoekers tegen het najaar vragenlijsten ontwikkelen om de kwaliteit van vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseinde zorg zelf te meten en te verbeteren in het woonzorgcentrum.

Lees meer
Sociale Media
06 juli 2018

Oproep onderzoek naar sociale media bij 65-plussers

Maren Verhoest, student Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Gent, doet onderzoek naar het gebruik van sociale media bij 65-plussers in Vlaanderen. Deze vragenlijst bevat naast enkele algemene vragen ook enkele vragen over je sociale mediagebruik, je internetvaardigheden en over het terecht kunnen bij vrienden en familie. Neem jij ook deel?

Lees meer
Senioren Slam
06 juli 2018

Neem deel aan de Senioren Slam

Senioren Slam brengt stedelijke jongeren en ouderen samen rond slam, rap en poëzie. Twee opvallende maatschappelijke evoluties zoals 'vergrijzing' en 'verkleuring' sluiten zo een verrassend creatief verbond. Waar kunnen ze elkaar vinden en versterken? De Koninklijke Vlaamse Schouwburg en Urban Woorden organiseren vanaf november 2018 workshops voor ouderen uit Brussel en Leuven en jij kan deelnemen!

Lees meer
levenseindezorg
15 juni 2018

Gezocht: 26 geriatrische afdelingen die de levenseindezorg willen verbeteren

Het zorgprogramma ‘Laatste levensdagen voor de geriatrie’ helpt om kwaliteitsvolle levenseindezorg te verstrekken tijdens de laatste levensdagen van patiënten in ziekenhuizen. Symptomen kunnen aangepakt worden en het comfort kan verbeteren tijdens de stervensfase. Dankzij financiering van Kom op tegen Kanker kunnen 26 geriatrische afdeling tussen 2018 en 2020 het zorgprogramma gratis invoeren.

Lees meer
(c) Bart Lasuy
08 juni 2018

Leeftijdsvriendelijke verkiezingen. Doe jij ook mee?

Op 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Op die dag worden de politieke kaarten dus opnieuw geschud, en kan elke burger mee zijn stempel drukken op het beleid van morgen. Hoewel, elke burger? Nog steeds krijgen tal van ouderen met zorgnoden automatisch doktersbriefjes en volmachtformulieren toegeschoven. Dat gebaar is vaak goed bedoeld, maar lang niet altijd écht nodig. Daarom doet de Vlaamse Ouderenraad samen met verschillende partners een oproep.

Lees meer
Straffe verhalen over zorgjobs
20 april 2018

Gezocht: straffe verhalen over zorgjobs

Tegen 2021 komen er meer dan 32 000 jobs bij in de Vlaamse zorg- en welzijnssector, terwijl er nu al veel handen tekort zijn. Het wordt een gigantische uitdaging om al die plaatsen ingevuld te krijgen. Hoog tijd dus om nieuwe mensen warm te maken voor de zorgsector. Daarvoor gaat de Vlaamse zorgambassadeur op zoek naar straffe verhalen van zorgprofessionals.

Lees meer
Oproep: #ZorgLokaal begint bij jou
05 oktober 2017

Gezocht: ambassadeurs voor campagne #ZorgLokaal

In de zorg draait het om mensen. En goeie zorg begint dichtbij, in de eigen gemeente. Ben jij daar ook van overtuigd? Word dan mee ambassadeur van #ZorgLokaal, een campagne van de vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). In ruil krijg je inspiratie- en communicatiemateriaal.

Lees meer