zon, zee ... zorgeloos

Zon, Zee... Zorgeloos: Toegankelijke stranden

Zin in een toegankelijk dagje aan het strand? In juli en augustus vind je in de meeste kustgemeenten onder de noemer Zon, Zee ... Zorgeloos een toegankelijke strandomgeving en opgeleide assistenten. Het initiatief is van Inter, de provincie West-Vlaanderen en de deelnemende kustgemeenten.

Lees meer
bewegen op verijzing

Ken jij 'Bewegen Op Verwijzing' al?

Om de ‘zittende’ Vlaming aan het bewegen te krijgen, is er sinds 2017 het Bewegen Op Verwijzing-project. Tot voor kort kon enkel de huisarts een verwijsbrief geven voor een Bewegen Op Verwijzing-coach. Maar dat wordt uitgebreid: ook andere hulpverleners, zoals psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten en verpleegkundigen kunnen vanaf nu patiënten doorsturen naar een coach. Van 2018 tot 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in.  

Lees meer
30 dagen minder wagen

Campagne '30 dagen minder wagen' daagt je uit

Je eigen wagen niet gebruiken in de maand juni, lukt jou dat? Het Netwerk Duurzame Mobiliteit daagt je uit. De organisatie helpt je op weg met inspirerende tips. Door het te proberen kan je niet alleen zelf veel leren, maar geef je ook input voor een beter mobiliteitsbeleid.

Lees meer
hello belgium railpass

Vraag nu je Hello Belgium Railpass aan

Elke inwoner van ons land ouder dan 12 jaar kan tot 30 september een gratis Hello Belgium Railpass krijgen. Met deze 12-treinritten-pass wil de federale regering de door corona zwaar geteisterde Belgische economie ondersteunen en het spoor als openbaar vervoer promoten. De railpass dient online aangevraagd te worden, maar de NMBS voorziet ook een speciaal telefoonnummer voor wie hulp kan gebruiken bij het invullen van het webformulier of geen online toegang heeft.

Lees meer
Meetstoel

Meetstoel meet kwaliteit Brusselse voetpaden

Stappen is in Brussel verplaatsingsmiddel nummer 1. Maar liefst een derde van de verplaatsingen in Brussel gebeurt te voet. Veilige en comfortabele stoepen zijn cruciaal in de stad. Daarom werd door Brussel Mobiliteit en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) een nieuw meettoestel ontwikkeld in de vorm van een rolstoel.

Lees meer
Ouderen in riksja

Fietsen Zonder Leeftijd blijft groeien

Fietsen Zonder Leeftijd geeft het plezier van een stukje fietsen aan mensen die niet (meer) zo mobiel zijn. Door vrijwilligers worden ze rondgefietst op een riksja, raken ze weer wat verder en wordt hun leefwereld net dat tikkeltje groter. Spontaan komen er verhalen en een gezellige babbel. Mooie sociale contacten over generaties heen. Door de lockdown bleven alle riksja’s plots op stal. Een ideale gelegenheid om alle 22 afdelingen van Fietsen Zonder Leeftijd te bevragen over hun werking. Mobiel 21 deelt de belangrijkste bevindingen.

Lees meer
Treinreiziger kijkt naar buiten

Geen toegankelijke treinen de komende 30 jaar

Toegankelijke treinen, waar ook rolstoelgebruikers en mensen die moeilijker te been zijn, zelfstandig op en af kunnen, zullen de komende 30 jaren geen realiteit zijn in België. Eind vorig jaar gaf de raad van bestuur van de NMBS haar principiële toestemming om in de lente van dit jaar te starten met het inzetten van 445 M7-rijtuigen, dubbeldekstreinen waarvan de instaphoogte niet gelijk ligt met de hoogte van de perrons. De Vlaamse Ouderenraad betreurt deze keuze.

Lees meer
Man in de trein

Vertraging voor de uitrol van basisbereikbaarheid tot 2022

De implementatie van het decreet basisbereikbaarheid, waarbij Vlaanderen is ingedeeld in 15 vervoerregio’s, loopt vertraging op. In de initiële timing was voorzien dat de 15 vervoersregio’s in het voorjaar van 2019 klaar zouden zijn met de opmaak van hun vervoersplannen. De timing van implementatie was voorzien tegen begin 2021. Al snel werd duidelijk dat deze timing niet haalbaar is.

Lees meer
Verkeerslicht groen vierkant

Nieuwe regels voor fietsers en voetgangers: een overzicht

Sinds 31 mei zijn er een aantal nieuwe verkeersregels. Zo is het integraal groen verkeerslicht voor fietsers en voetgangers nu wettelijk geregeld en worden drie- en vierwielers met een maximale breedte van 1 meter gelijkgesteld met fietsen. Het Netwerk Duurzame Mobiliteit maakte een handig overzicht van alle nieuwe regels.

Lees meer
Naar een toegankelijke gemeente

Publicatie ‘Naar een toegankelijke gemeente’

Mensen met een handicap zijn beperkt als de omgeving niet is aangepast aan hun mogelijkheden. Volgens Europees onderzoek heeft ongeveer 18% van de bevolking ouder dan 15 jaar een handicap. In de groep van mensen tussen 45 en 54 jaar oud gaat het om bijna 19%. Bij mensen ouder dan 65 stijgt dit tot haast 36%. Die aantallen zullen nog de hoogte ingaan, want onze samenleving vergrijst. Daarom is het belangrijk dat steden en gemeenten aandacht hebben voor toegankelijkheid.

Lees meer
autoverzekeringen

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeringen: Unia reageert

Oudere bestuurders die een autoverzekering willen afsluiten, krijgen omwille van hun leeftijd vaak het deksel op de neus. Interfederaal gelijkekansencentrum Unia wil een einde maken aan die leeftijdsdiscriminatie. “Oudere chauffeurs rijden even goed als jongere automobilisten. De kans op ongelukken wordt beïnvloed door onder meer specifieke medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of het aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor” schrijft Unia in een advies aan minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.

Lees meer
Walkability

Primeur in Europa: Vlaamse Walkabilityscore-tool

Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde de ‘Walkabilityscore-tool’, een nieuw online instrument dat in kaart brengt in welke mate mensen in hun buurt worden aangezet om zich op een actieve manier te verplaatsen. Met de score kunnen lokale besturen en ruimtelijke planners bepalen in welke buurten welke maatregelen aangewezen zijn zodat mensen zich meer te voet of met de fiets verplaatsen in plaats van met de auto.

Lees meer