Angst bij ouderen
09 november 2018

Symposium ‘Angst bij ouderen’: 22 november 2018

Angst, bang, vrees, schrik, ongerustheid, beklemming, bekommernis, benauwdheid, beducht, paniek, … Emoties die iedereen kent, maar die voor ouderen ook andere betekenissen krijgen. Op donderdag 22 november gaat Elder, samen met enkele specialisten, op zoek naar de vele gezichten van angst bij ouderen.

Lees meer
Dementie en psychiatrie
09 november 2018

Studiedag ‘Dementie en psychiatrie’: 19 november 2018

Ook de ouderenzorg wordt geconfronteerd met mensen met een psychische of psychiatrische achtergrond, al dan niet in combinatie met dementie. Deze bijzondere doelgroep heeft specifieke noden en vraagt om een aangepaste aanpak in het kader van kwaliteitsvolle dienstverlening. Deze studiedag biedt ondersteuning aan al wie nood heeft aan inzicht, kennis én praktische handvatten!

Lees meer
26 oktober 2018

Studienamiddag: ‘Geestelijke gezondheidszorg bij ouderen - NOOD BREEKT WET?’: 26 november 2018

Recent maakte minister De Block bekend dat de psycholoog voor mensen met bijvoorbeeld depressie of verslaving terugbetaald wordt. Nadien bleek echter dat 65-plussers geen recht krijgen op die terugbetaling, ongeacht de ernst van hun situatie. De Vlaamse Ouderenraad riep eerder al op om die discriminatie weg te werken. Ook FedOS vzw heeft vragen bij die maatregel en organiseert daarom een studienamiddag waarbij de diverse actoren in dit verhaal komen toelichten waarom er keuzes zijn gemaakt en waar er aan gewerkt moet worden in de toekomst. Ook Minister De Block legt uit waarom er keu

Lees meer
Samenhuizen
25 oktober 2018

Trefdag Samenhuizen: 3 november 2018

Samenhuisinspiratie opdoen? De Trefdag Samenhuizen is een dag vol uitwisseling van ideeën, kennis en ervaring rond gemeenschappelijk wonen. Hoor er van mensen die in een cohousing wonen wat hun persoonlijke ervaringen zijn en leer hoe je beslissingen neemt in groep tijdens de lezingen een workshops. Ook de woonprojecten uit jouw buurt en experts uit het cohousingveld zijn present op de markt.

Lees meer
Onbegrepen gedrag
19 oktober 2018

Tweedaagse opleiding ‘Onbegrepen gedrag bij ouderen met dementie’: 27 november en 11 december 2018

De aandacht voor onbegrepen gedrag bij de oudere zorgvrager met dementie is de laatste jaren sterk toegenomen. Het gaat om gedrag dat voor de zorgvrager en zijn omgeving moeilijk te hanteren is. Onbegrepen gedrag van bewoners/ouderen wordt vaak gezien als iets waar niets aan te doen is. En dat is voor alle partijen (bewoner, familie, zorgverlener) vaak uiterst frustrerend. Terwijl dat niet juist is. Een zorgvrager die bijvoorbeeld vaak roept of gaat dwalen, vraagt om aandacht.

Lees meer
Brailletech
12 oktober 2018

BrailleTech 2018: 18-20 oktober 2018

BrailleTech brengt alle Belgische leveranciers van aangepaste hulpmiddelen voor blinde en slechtziende personen samen onder één dak. De medewerkers van de Brailleliga staan tijdens deze driedaagse klaar met hulp en persoonlijk advies.

Lees meer
Logo D-Scope
28 September 2018

Studiedag D-Scope ‘Kwetsbaarheid bij ouderen’: 30 november 2018

Op vrijdag 30 november 2018 organiseert D-SCOPE een studiedag met de focus op kwetsbaarheid bij ouderen en vroegdetectie. Het D-SCOPE onderzoek wordt gedragen door een internationale onderzoekersgroep, komende van de Vrije Universiteit Brussel, Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Maastricht en de Hogeschool Gent. Ze richten zich tijdens deze dag niet alleen op de resultaten van het D-SCOPE onderzoek, maar ook sprekers uit de praktijk zullen aanwezig zijn.

Lees meer
Woondag
28 September 2018

Woondag VVSG: 6 december 2018

Op de Woondag van VVSG maak je kennis met tal van interessante sprekers, boeiende projecten en innoverende praktijken. Hiermee kan je enthousiast en vol inspiratie aan de slag met de woonuitdagingen van vandaag en morgen. Meer dan 20 sessies zoomen breed én diep in op duurzaam en betaalbaar wonen voor iedereen en op aangename woonomgevingen om in te leven.

Lees meer
Kronkels
14 September 2018

Ondersteuningsgroep ‘Afscheid dat verbindt’: 23 oktober 2018

De ondersteuningsgroep 'Afscheid dat verbindt' brengt zorgverleners uit woonzorgcentra samen. De groep zoekt hoe bewoners verhalen over hun leven kunnen vertellen en kunnen praten over het afscheid van dat leven. Ook inspireren ze elkaar om deze verhalen creatief uit te werken tot een verbindend instrument voor de bewoner en zijn/haar naasten. De ondersteuningsgroep komt samen gedurende vijf namiddagen tussen oktober 2018 en april 2019.

Lees meer
14 September 2018

Opleiding 'Het nieuwe erfrecht’: 29 november 2018

Erven gaat wel eens gepaard met conflicten. De uitdagingen zullen groter worden nu het nieuwe erfrecht (inwerkingtreding 1 september 2018) meer vrijheid toekent aan de erflater. Ook binnen het gezin zorgt de nieuwe wet voor nieuwe dynamieken, maar misschien ook voor nieuwe conflicten.

Lees meer
Uitnodiging
14 September 2018

Uitnodiging 'Samen sterk voor ouderen in beweging': 26 oktober 2018

Op deze studiedag lanceren de Vlaamse Ouderenraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven de eerste gemeenschappelijke visienota en brochure rond ouderen en bewegen over sectoren heen en dit in verschillende contexten: vrije tijd (inclusief sport), thuis, tijdens verplaatsingen en op het (vrijwilligers)werk.

Lees meer
Happy Aging Day
07 September 2018

Happy Aging Day: 18 oktober 2018

Happy Aging Day heeft alles te maken met innovaties in de gezondheidszorg. Laat je inspireren door topsprekers, ontdek de laatste nieuwe innovaties op de innovatiemarkt of bezoek gevestigde organisaties actief in de zorgsector op de business lounge. Verder krijg je ook de kans om in gesprek te gaan met mensen uit de zorgsector.

Lees meer
zorg-esperanto
24 augustus 2018

Familiezorg West-Vlaanderen lanceert ‘train the trainer’-opleiding Zorg-Esperanto

Zorg-Esperanto is een methodiek om vanuit een gemeenschappelijke taal en een persoonsgericht kader samen met zorgvragers, mantelzorgers en zorg- en hulpverleners tot heldere en gedragen afspraken te komen. De ‘train the trainer’-opleiding richt zich tot leidinggevenden, stafmedewerkers, vormingswerkers en lesgevers die met Zorg-Esperanto aan de slag willen gaan binnen hun zorginstelling, vormingscentrum, hogeschool of universiteit.

Lees meer
10 juli 2018

Leergang Pensioenrecht aan de KU Leuven: academiejaar 2018-2019

De vergrijzing leidt tot meer en meer pensioenrechtelijke vraagstukken, die steeds complexer worden. De vragen zijn niet alleen van sociaalrechtelijke aard, maar omvatten ook fiscale, burgerrechtelijke, verzekeringsrechtelijke en financiële aspecten. Net daarom zijn inzichten in en kennis van het pensioenrecht belangrijk. Volgend academiejaar organiseert de rechtsfaculteit van de KU Leuven voor de dertiende keer de bijzondere leergang pensioenrecht, waar het pensioenrecht in brede zin aan bod komt.

Lees meer
woonleefwijzer
10 juli 2018

Vormingreeks 'de rollen van de begeleider wonen en leven': najaar 2018

De animatiefunctie in de woonzorgcentra neemt een frisse wending. Vanaf vandaag spreken we over de Begeleider Wonen en Leven; een uiterst veelzijdige job die zich vertaalt in zes rollen. De krachtlijnen blijven hetzelfde, maar krijgen een ander jasje. Ben je animator of begeleider wonen en leven? Dan kan je deelnemen aan een boeiende vormingsreeks.

Lees meer
Referentiekader dementie
10 juli 2018

Symposium ‘Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’: 25 oktober 2018

Wie dementie heeft, blijft in de eerste plaats een mens: iemand met een unieke persoonlijkheid, levensgeschiedenis, met waarden, verlangens en dromen. Als thuiszorgvoorziening, woonzorgcentrum, ziekenhuis, … begeleid je mensen op een deel van hun traject en ga je samen met hen op zoek naar wat betekenisvol is, naar de meest passende zorg en ondersteuning en de beste woonomgeving. Je gaat voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor de persoon met dementie én zijn naasten. Maar wat is nu goede zorg voor iemand met dementie? En hoe breng je dit in de praktijk? Expertisecentrum Dementie Vlaandere

Lees meer