Vlaams Congres Palliatieve Zorg
17 mei 2019

Congres ‘Palliatieve zorg’: 15 oktober 2019

Tijdens dit congres brengt de Federatie Palliatieve Zorg iedereen samen die palliatieve zorg een warm hart toedraagt voor nieuwe inzichten en praktijken. Het staat deze keer in het teken van gevoelens in de laatste levensfase. 6 experts halen een gevoel boven water en vertellen openhartig over hun ervaringen en aanbevelingen inzake geluk, angst, durf, verwachting, autonomie en toewijding tijdens de laatste levensdagen.

Lees meer
Cultuureducatie
10 mei 2019

Inspiratiemoment ‘Ouderen en cultuureducatie’: 18 juni 2019

Cultuureducatie is overal: binnen de kunsten, erfgoed maar ook bij jeugdwerk, ondernemerschap, welzijn, ... In al haar diversiteit kan cultuureducatie verbindingen leggen. Tussen mensen en tussen sectoren. Tussen publieken en tussen professionelen, hoe divers ze ook zijn. Publiq organiseert daarom een reeks van 10 korte evenementen, samen met verschillende organisaties. Ook de Vlaamse Ouderenraad is partner en organiseert één van de 10 evenementen. Daarbij focussen we op cultuureducatie voor en door ouderen.

Lees meer
PACE
03 mei 2019

Online cursus ‘Palliatieve zorg in woonzorgcentra’

Momenteel loopt er een gratis online cursus gebaseerd op ‘PACE, Palliative Care for Older People’, een project van de Europese Commissie, over palliatieve zorg in woonzorgcentra. Op 1 april startte een eerste cursus, maar je kan nog steeds deelnemen.

Lees meer
26 april 2019

Studiedag ‘Optimale zorg voor onze ouderen: dat doen we samen!’: 24 mei 2019

Samen werken, samen overleggen en betrokken zorg op maat verlenen, het klinkt intussen zo vanzelfsprekend. Maar is het dat ook? Weet jij precies welke zorg jouw collega’s bieden? Is in jouw organisatie echte samenwerking en zorg op maat van de oudere zorgvrager evident? De opleidingen gezondheid en zorg van de Arteveldehogeschool vinden alvast dat optimale zorg voor onze ouderen echt samen moet gebeuren. Voor deze studiedag hebben zij dan ook letterlijk de handen in elkaar geslagen.

Lees meer
mijngezondheid
15 februari 2019

Leren werken met MijnGezondheid? Seniornet Vlaanderen lanceert opleiding

Op 8 mei 2018 lanceerde Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het federale gezondheidsportaal mijngezondheid.belgie.be. Via het nieuwe platform krijgen patiënten inzage in hun medisch dossier. Maar met een nieuw online platform leren werken vergt altijd wat zoeken. Om ouderen daarbij te ondersteunen, biedt Seniornet Vlaanderen een opleiding op maat aan.

Lees meer
15 februari 2019

Zomercursus 'Ethiek in de dementiezorg': 2-5 juli 2019

Van 2 tot 5 juli 2019 organiseert het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht van de KU Leuven de 5de editie van de zomercursus ethiek in de dementiezorg. De cursus is interdisciplinair en werkt vanuit de filosofie, de geneeskunde, de verpleegkunde, de gerontologie en de klinische ethiek. De voertaal is Engels.

Lees meer
congres trauma en ouderenzorg
18 Januari 2019

Congres ‘Trauma en ouderenzorg. Heelt tijd alle wonden?’: 16 mei 2019

In de begeleiding van ouderen worden vele professionele hulpverleners meer dan eens geconfronteerd met verhalen uit een ver verleden. Sommige van deze ervaringen uit de kinder- en jeugdtijd blijven een – vaak uiterst negatieve – invloed uitoefenen op de geestelijke gezondheid van deze ouderen. Dit congres gaat in op het verband daartussen.

Lees meer
Naar een geintegreerde zorg
14 December 2018

Seminarie 'Van een duurzame samenwerking wordt iedereen beter': 19 september 2019

Volwaardige maatschappelijke participatie van ouderen impliceert dat zij optimaal gebruik moeten kunnen maken van alle beschikbare dienstverlening. Deze vorming inspireert je in het streven naar een kwaliteitsvolle en geïntegreerde zorg op maat van ieder persoon en in het ontwikkelen van duurzame samenwerkingsverbanden tussen voorzieningen. Het seminarie 'focust op samenwerking tussen het woonzorgcentrum, de dienst gezinszorg, de gebruiker en de mantelzorger.

Lees meer
Dementie anders bekeken
05 December 2017

Tentoonstelling ‘Dementie anders bekeken’

“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.

Lees meer