trefdagen lokaal ouderen

Trefdagen 'lokaal ouderenbeleid' in alle Vlaamse provincies

In het voorjaar van 2024 trekken de vijf Interregionale Stuurgroepen Ouderenbeleidsparticipatie (ISO's) en Vlaamse Ouderenraad · Lokaal opnieuw naar alle Vlaamse provincies. We komen naar je toe met een programma boordevol inspiratie voor actoren in het lokale ouderenbeleid. Want met de verkiezingen van oktober 2024 in ons vizier, staat lokale ouderenbeleidsparticipatie meer dan ooit op de agenda. 

Lees meer
e-learning

E-learning van Febelfin ondersteunt digicoaches

Een groot deel van ons leven speelt zich af online of gebeurt digitaal, ook bankzaken. Het gaat vlot en snel. Maar velen onder ons vinden (nog) niet hun weg in die nieuwe, digitale wereld. Gelukkig bestaan er initiatieven op maat, zoals digicoaches, die gericht zijn op mensen die het moeilijker hebben om de overstap te maken. Digicoaches zijn vrijwilligers of professionals die je helpen met digitale vragen of problemen of die je doorverwijzen naar iemand die je kan helpen. Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector, organiseert nu een nieuwe e-learning voor digicoaches.

Lees meer
beeldvorming dementie

E-learning 'Genuanceerde beeldvorming over dementie'

Deze e-learning van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen is bestemd voor zorg- en hulpverleners die werken met en voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De e-learning helpt je om het referentiekader dementie concreet te vertalen naar de zorgpraktijk in jouw organisatie, en dat specifiek over de beeldvorming over dementie.

Lees meer
dementie

E-learning ‘Lerend vermogen bij mensen met dementie’

Er zijn tal van manieren om het lerend vermogen van mensen met dementie te stimuleren, opdat zij meer zelfredzaam worden. Voorbeelden daarvan zijn het aanleren van hulpmiddelen, of het gebruiken van een koffiezetapparaat. In de e-learning leer je voor welke aanpak je het best kiest, én wat het lerend vermogen precies is.

Lees meer
elektrisch fietsen

Gratis workshop ‘Veilig elektrisch en economisch fietsen’

Het stijgend gebruik van de elektrische fiets brengt ook meer ongevallen met zich mee. Opvallend is dat de slachtoffers vaak 50-plus zijn. Als antwoord daarop biedt OKRA-SPORT+ de workshop ‘Veilig elektrisch en economisch fietsen’ aan. In 2022 kan deze workshop gratis aangevraagd worden, ook door ouderenverenigingen.

Lees meer
e learning dementie

E-learning ‘Omgaan met dementie’

Een op vijf mensen krijgt dementie. De kans dat je in het dagelijkse leven of in je beroepsleven in contact komt met iemand met dementie is dus groot. Weten wat dementie is en hoe je je communicatie kan aanpassen, is van groot belang en zorgt ervoor dat mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven. In deze e-learning van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Vlaamse Werkgroep van mensen met dementie komen mensen met dementie zelf aan het woord en krijg je concrete communicatietips.

Lees meer
exergames

Workshop: Bewegen met Exergames

UCLL Hogeschool ontwikkelde beweegprogramma’s voor ouderen om hen meer te stimuleren om te bewegen. In een workshop leggen ze de meerwaarde van de zogenoemde exergames uit en kan je ze zelf ook uitproberen.

Lees meer
mantelzorg veerkracht

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg met veerkracht’

Zorg je voor een ander? Dan is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Tijdens dit gratis webinar gaat DeZorgsamen in op jouw rol als mantelzorger, hoe je je veerkracht op peil kan houden en welke hulpbronnen je kan aanspreken. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Hautekiet.

Lees meer
spreuk Loesje

Herbekijk het webinar ‘Mantelzorg in tijden van COVID-19: Bouwstenen voor ondersteuning’

Ben jij mantelzorger of ben je bezig met het thema mantelzorg? Wil je meer weten over de beleving van mantelzorgers in tijden van COVID-19? Vraag je je af hoe jouw organisatie of lokaal bestuur mantelzorgers kan ondersteunen? Steunpunt Mantelzorg organiseert dit webinar waarin mantelzorgers getuigen, HOGENT uitleg en cijfers biedt, praktijkvoorbeelden in de kijker staan en een overzicht wordt gegeven van de ondersteuning waarop je als mantelzorger beroep kan doen.

Lees meer