Ouderen stuiten op drempels om woonlening af te sluiten

Ouderen stuiten op drempels om woonlening af te sluiten

woonlening huis kopen verbouwen

Het aantal klanten ouder dan 55 jaar die een woonkrediet bij hun bank afsluiten stijgt. Het gaat vooral om mensen die hun woning aanpassen aan moderne vereisten inzake energie en comfort. Maar vanaf de leeftijd van 70 jaar is een woonkrediet aangaan duidelijk moeilijker. Dat laat Spaargids.be weten.

Geen algemene leeftijdsgrens, maar wel wantrouwig

Een algemene maximumleeftijd bestaat niet, maar de meeste banken focussen zich op de dag dat je een lening moet terugbetalen. Daarbij wordt de gerechtigde pensioenleeftijd van 67 vaak gehanteerd. Kredietinstellingen willen er zeker van zijn dat je het geleende bedrag binnen de looptijd kan terugbetalen. Dat is met een lager pensioeninkomen en een hoge leeftijd niet altijd vanzelfsprekend.

Die argumenten zorgen er voor dat banken vaak wantrouwig staan tegenover oudere kredietnemers. Wie op latere leeftijd een woonkrediet aangaat, zal dus vaak een hogere premie voor de schuldsaldoverzekering moeten betalen.

Wel willen, niet kunnen

Er zijn heel wat 67-plussers die aanpassingen willen doorvoeren aan hun woonst zodat ze aangenaam en toegankelijke blijft. Ook wanneer er in de toekomst eventueel fysieke noden optreden. Indien deze aanpassingen gebeuren, en de woning in een goede omgeving (diensten en voorzieningen, toegankelijke omgeving, hechte buurt) gelegen is, kunnen zij nog makkelijk zo’n 15-20 jaar in hun eigen omgeving blijven wonen.

Paradox vraagt om oplossingen

Die hogere premies zorgen er echter voor dat de keuze vaak niet gemaakt wordt. Die paradox toont voor de Vlaamse Ouderenraad aan dat er oplossingen nodig zijn qua financiële ondersteuning voor woningaanpassingen en energie-ingrepen bij ouderen.

Toegevoegd op 26 juni 2020