Vlaming weet niet dat je kans op dementie kan verlagen

Dementie

Op 17 maart is er opnieuw de Dag van de Zorg met als centraal thema ons brein. In een samenleving die steeds meer om informatie en cognitieve vaardigheden draait, wordt dat brein steeds belangrijker. Er is dan ook veel aandacht voor hersenaandoeningen, met name dementie. Toch weet de Vlaming maar weinig over hersengezondheid. Het Expertisecentrum dementie Vlaanderen wil ons tijdens deze Week van de Zorg daarom meer bewust maken van de link tussen een gezonde leefstijl en het risico op dementie.

“Een groot deel van de toekomstige gevallen van dementie kunnen we vermijden door een gezondere leefstijl aan te nemen. Daar moeten we niet mee wachten tot we oud zijn. Want voor dementie zichtbaar wordt in de vorm van geheugenverlies of gedragsverandering, richt ze makkelijk al tot twintig jaar lang schade aan in onze hersenen.” Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Lees het volledige artikel over de verbinding tussen een gezonde leestijl en het risico op dementie op sociaal.net.

Mijngezondbrein.be

Wil je snel testen of jouw leefstijl je hersengezondheid bevordert dan wel bedreigt, dan kan dat via www.mijngezondbrein.be. Daar kan je in een paar minuten de LIBRA-test afnemen, ontwikkeld door Alzheimer Stichting Limburg. Nadien krijg je advies over welke leefstijlelementen je kan aanpassen om sterker te werken aan hersengezondheid. De test werd deze week al door 16.235 mensen ingevuld.

Dag van de Zorg: 17 maart 2019

Op 17 maart 2019 is er de opendeurdag Dag van de Zorg en kan je bij meer dan 230 organisaties uit zorg en welzijn een kijkje achter de schermen gaan nemen en meer te weten komen over ons brein. Het volledige programma vind je op www.dagvandezorg.be.