Succesverhalen: de Corona solidariteit verspreidt zich!
Succesverhalen: de Corona solidariteit verspreidt zich!
Succesverhalen: de Corona solidariteit verspreidt zich!
Succesverhalen: de Corona solidariteit verspreidt zich!
De Vlaamse Ouderenraad ging op zoek naar hartverwarmende initiatieven die nu al genomen worden in woonzorgcentra, door scholen, door gemeenten en steden, ... We vonden kleine en grotere initiatieven die getuigen van solidariteit. En dat in alle Vlaamse provincies!
Stuur eens een brief
Wie krijgt er niet graag een brief in de bus? In tijden waarin fysiek contact tot een minimum beperkt moet blijven, kan het ontvangen van een brief een klein geluksmomentje zijn om te koesteren. Woonzorgcentra Het Prieelshof (Lede) en De Groene Verte (Merkem) lanceerden alvast een oproep. Die laatste besloot de oproep bovendien origineel aan te pakken en de verplichte quarantaine te verpakken als een gezellige staycation.
Onder het motto ‘Breng jouw glimlach bij ons binnen’ geeft Woonzorggroep GVO briefschrijvers meteen een concrete opdracht mee. Ze vragen aan iedereen om verf uit de kast te halen en potloden te slijpen zodat ze de woonzorgcentra kunnen opvrolijken met kleurrijke en lachende gezichtjes.
WZC Orelia (Balen) lanceerde in samenwerking met het Huis van de Mens het idee om een nationaal briefschrijfmoment te organiseren. Het woonzorgcentrum roept iedereen op om deze zondag 15 maart een brief te schrijven naar een oudere of een woonzorgcentrum uit de buurt.
Videobellen via Skype
Er zijn ook tal van virtuele mogelijkheden om in contact te blijven. Skype bijvoorbeeld, een medium waarmee je via de computer kunt videobellen. Voor de bewoners van woonzorgcentrum Prinsenhof (Koersel) werd alvast een spoedcursus Skype ingericht. Want je bent nooit te oud om te leren, toch? Ook de bewoners van woonzorgcentrum Heydeveld (Opwijk) legden al hun eerste virtuele contacten met familieleden en vrienden.
Een berichtje via WhatsApp
Woonzorgcentrum De Bron (Zottegem) schoot meteen in actie en besloot een WhatsApp-toepassing te activeren. Familieleden kunnen niet alleen persoonlijke berichten, maar ook foto’s en videoboodschappen doorsturen naar de bewoners. Een ergotherapeut zorgt dat de berichtjes bij de juiste persoon terechtkomen en helpt de bewoners om het bericht te beantwoorden.
Een praatje via de parlofoon
Technologie biedt heel wat mogelijkheden. Maar voor personen die helemaal niet vertrouwd zijn met nieuwe communicatietechnologieën als Skype, WhatsApp of Facebook is het natuurlijk niet vanzelfsprekend om hierop terug te vallen. In Tongeren stelden inventieve medewerkers van WZC Aurora (Tongeren) een simpele, maar originele oplossing voor: een parlofoon installeren. De bewoners en hun bezoekers kunnen elkaar door het raam zien en via de parlofoon een praatje maken.
Een actieve Facebookpagina
Heel wat woonzorgcentra communiceren al via Facebook over de verplichte maatregelen en de praktische implicaties voor het leven in het woonzorgcentrum. Maar het kanaal kan ook gebruikt worden om familie en vrienden een inkijk te geven in het woonzorgcentrum. Woonzorgcentrum Ter Lembeek (Wielsbeke) geeft het goede voorbeeld en deelt dagelijks foto’s en filmpjes. Gisteren zagen hun volgers alvast beelden van een bewoner die zijn 82ste verjaardag in quarantaine doorbrengt. Het feest was er niet minder om!
Woonzorgcentrum Prinsenhof (Koersel) gaat volgende week live op Facebook. De muziekactiviteit op dinsdag zal op die manier rechtstreeks online te volgen zijn door familie en vrienden van de bewoners.
Maaltijden aan huis
Niet alles kan virtueel geregeld worden. Nu ook de lokale dienstencentra en sociale restaurants hun deuren sluiten, dreigen sommige ouderen hun dagelijkse warme maaltijd te moeten missen. Om die ouderen niet in de kou te laten staan, organiseert Willebroek een maaltijdbedeling aan huis voor de bezoekers van lokaal dienstencentrum De Wilg. Ook de bezoekers van de Oostendse ontmoetingscentra die geen andere oplossing vinden, krijgen hun maaltijden aan huis geleverd.
Een handje toesteken in je buurt
Meer dan ooit is er nood aan spontane helpende handen. Wellicht kan ook jij iets betekenen voor iemand uit je buurt. Verschillende organisaties bedachten al originele acties om die burenhulp een duwtje in de rug te geven. Onder het motto ‘Verspreid solidariteit, geen virus’ lanceerde Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant een affichecampagne. Iedereen die een helpende hand wil bieden kan een affiche voor zijn raam hangen. Zo laat je andere buurtbewoners weten dat ze op jouw hulp kunnen rekenen als ze daar nood aan hebben.
Just Goe, een grafisch designer uit Mechelen, werkte dan weer een postkaartje uit dat je bij mensen in de bus kunt werpen. En ook online lanceren heel wat mensen solidariteitsoproepen via diverse sociale mediaplatformen als Facebook en Twitter. Al hou je er best rekening mee dat niet alle ouderen actief zijn op deze platformen.
Neem je zelf initiatieven?
Laat het ons hier weten.