Prof. Decoster: “Koopkracht lage pensioenen is voorbije legislatuur gedaald”

Prof. Decoster: “Koopkracht lage pensioenen is voorbije legislatuur gedaald”

Euro's

Op vraag van de VRT berekenden twee Leuvense economen de impact van het koopkrachtbeleid van de federale regering. Wat blijkt? Wie gepensioneerd is, is er de voorbije vijf jaar weinig tot niets op vooruitgegaan. De lage pensioenen leiden zelfs koopkrachtverlies. Bovendien worden de Vlaamse besparingen, zoals de afschaffing van het gratis openbaar vervoer, daar nog niet bij meegerekend. De Vlaamse Ouderenraad trekt opnieuw aan de alarmbel.

De indexsprong, de btw-verhoging op elektriciteit, de (tijdelijke) Turteltaks, de afschaffing van de gratis hoeveelheid water, de afschaffing van het gratis abonnement bij De Lijn, de hogere jaarlijkse bijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming, de suikertaks, … Gepensioneerden met een laag inkomen kregen het bij de start van de afgelopen regeerperiode zwaar te verduren. Want waar de taxshift heel wat gestegen facturen compenseerde met een hoger nettoloon voor wie werkt, stond daar weinig of niets tegenover voor wie niet (meer) actief is op de arbeidsmarkt.

In hun analyse tonen economen André Decoster en Toon Vanheukelom van de KU Leuven aan dat de impact van die besparingen ook in de verdere regeerperiode niet is rechtgezet. De beperkte, geleidelijke verhoging van de oudste en laagste pensioenen hebben niet kunnen verhinderen dat wie een laag pensioen heeft, er qua koopkracht op achteruit is gegaan.

De Vlaamse Ouderenraad vraagt de volgende regering om een gevoelige versterking van de wettelijke pensioenen, een effectiever gebruik van de armoedetoets om de impact van maatregelen op lage inkomens te bewaken, en een ambitieuzer beleid op vlak van armoedebestrijding.

Meer informatie

  • Lees meer over de koopkrachtstudie op VRT NWS.
  • Lees ons standpunt over de besparingen in 2015 hier.

 

Toegevoegd op 24 mei 2019