Oostende stelt voor: ZilverRoutes van ‘zitbank naar zitbank’

Oostende stelt voor: ZilverRoutes van ‘zitbank naar zitbank’

Zilverroutes

De stad Oostende werkte 6 ‘ZilverRoutes' of wandelingen doorheen het centrum uit van zitbank naar zitbank. Zo wil de stad ouderen stimuleren om (meer) te bewegen, om naar buiten te komen en nieuwe mensen te ontmoeten. De wandeltrajecten hebben verschillende afstanden en startpunten en worden gekenmerkt door hun ‘lusvorm’. Op die manier kan je eender waar starten met de wandeling.

Resultaten van het ouderenbehoeftenonderzoek

De focus ligt op de wijk 'Centrum' omdat het ouderenbehoeftenonderzoek heeft vastgesteld dat ouderen in deze wijk het minst bewegen in vergelijking met de andere wijken van de Stad. Er zijn nog andere acties op komst om ouderen in de stad meer aan het bewegen te brengen en sociale contacten te stimuleren.

Gratis brochure met routes

De routes bevatten naast zitbanken ook de openbare toiletten en AED-toestellen. Alle ZilverRoutes zijn voor iedereen toegankelijk en de wandelingen werden zo uitgestippeld dat de afstand tussen twee rustplaatsen maximaal 250 meter bedraagt. Zo kan iedereen volgens eigen kunnen zijn of haar bewegingsmogelijkheden verbeteren.

De brochure wordt nu verspreid naar openbare gebouwen, ontmoetingscentra, assistentiewoningen, woonzorgcentra en andere plaatsen waar ouderen vaak over de vloer komen. Je kan de brochure gratis aanvragen in het Stadhuis, het UiTloket, bij Toerisme Oostende, in de bibliotheek en op tal van andere locaties.

Hier kan je de ZilverRoutes digitaal bekijken.

Zilversessies

Elke week kunnen ouderen genieten van een wandeling langs de zitbanken doorheen de binnenstad en dit onder begeleiding van een professionele beweegcoach. De coach voorziet een gezonde mix van oefeningen op en aan zitbanken en ander aanwezig straatmeubilair zoals verlichtingspalen, relingen, trappen en dergelijke. Dit naar eigen wens en ieders mogelijkheden. Tussendoor kunnen de deelnemers genieten van het stadscentrum, de gezonde zeelucht en een leuke babbel. Nadien kunnen ze samen nog afsluiten in het ontmoetingscentrum. De zilversessies zijn gratis en vooral het sociale aspect valt bij de deelnemers erg in de smaak. Ook ouderen met rollator, rolstoel of wandelstok nemen deel.

SAIL

De stad Oostende is sinds 2017 partner van het Europees project ‘Stay Active And Independent for Longer (SAIL)’ dat de nadruk legt op actief en onafhankelijk ouder worden

Meer informatie

sail@oostende.be of 059 25 88 14

Toegevoegd op 24 augustus 2018