200 Vlaamse dorpszalen dreigen te verdwijnen

200 Vlaamse dorpszalen dreigen te verdwijnen

200 Vlaamse dorpszalen dreigen te verdwijnen

dorpszalen

In 200 Vlaamse dorpen zal er binnenkort misschien geen dorpszaal meer zijn. Dat blijkt uit een bevraging van de Landelijke Gilden. De organisatie vraagt aan de volgende Vlaamse regering om actief te investeren in ontmoetingsinfrastructuur. Ook vraagt ze lokale gemeentebesturen om hier actief een visie over uit te werken.

Alarmbel

De Landelijke Gilden luiden de alarmbel. Uit hun bevraging bij 600 van de 1 200 Vlaamse dorpen blijkt dat er binnenkort misschien geen dorpszaal meer zal zijn. Nochtans is een dorpszaal volgens de Landelijke Gilden dé plek in het dorp waar mensen samenkomen om elkaar ontmoeten. Ze is er zowel voor verenigingen als voor mensen in de privésfeer, zoals familie- of trouwfeesten.

Onder druk

Toch komen de dorpszalen steeds meer onder druk te staan en dreigen er veel te verdwijnen. Redenen hiervoor zijn volgens de Landelijke Gilden de steeds ingewikkeldere en strengere regelgeving rond bijvoorbeeld energie en brandveiligheid, die ook grote investeringen vergt. Daarnaast is er nood aan vrijwilligers die het beheer van de zalen op zich willen nemen. Veel zalen zijn ook eigendom van parochiale vzw’s die beslissen om ze voor andere doeleinden te gebruiken. 

Cohesie versterken

Dorpen werden al geconfronteerd met het verdwijnen van onder meer postkantoren, bankautomaten en handelaars uit het straatbeeld. Dorpszalen vormen in dat opzicht volgens de Landelijke Gilden een van de laatste belangrijke plekken om de cohesie binnen een dorp of buurt te versterken en kunnen zo ook een middel zijn om eenzaamheid tegen te gaan.

Nood aan middelen en visie

Om te vermijden dat de Vlaamse dorpszalen verder blijven verdwijnen, vragen de Landelijke Gilden aan de volgende Vlaamse regering om actief te investeren in deze ontmoetingsinfrastructuur. Daarnaast vragen ze aan de lokale gemeentebesturen om actief een visie uit te werken over die ontmoetingsinfrastructuur, in samenwerking met de vrijwilligers die de zalen beheren en de bewoners die er nood aan hebben. 

Meer informatie

Lees meer via de website van de Landelijke Gilden.