Wie staat op de wachtlijst voor een sociale woning?

Wie staat op de wachtlijst voor een sociale woning?

Wie staat op de wachtlijst voor een sociale woning?

sociale woning

Dat de wachtlijst voor sociale woningen erg lang zijn, weten we. Maar over hoeveel mensen gaat het nu echt? En wie zijn die mensen die sociaal willen huren? Het Vlaams Huurdersplatform deed er onderzoek naar. Wij duiken in een aantal cijfers.

5% van de wachtenden is 65-plus

176.026 huishoudens stonden eind 2022 op de wachtlijst voor een sociale woning. Een huishouden kan uit meerdere personen bestaan. In totaal gaat het om 404.836 personen.

Hoewel zowat drie op de tien of 30% van de sociale huurders 60 jaar of ouder is, is maar 5% van de kandidaten ouder dan 65 jaar - het gaat om 21.115 personen. 

Tussenoplossingen

Van de 176.026 huishoudens op de wachtlijst voor een sociale woning, wonen 12.136 huishoudens nu al in een sociale woning. Maar zij willen naar een andere sociale woning verhuizen en schreven zich dus opnieuw in op de wachtlijst. Bijvoorbeeld omdat hun huidige sociale woning niet meer aangepast is aan de gezinssituatie. 

Alle andere huishoudens op de wachtlijst, 163.890 gezinnen, huren in tussentijd vaak noodgedwongen op de private huurmarkt. Daar worden ze vaak geconfronteerd met dure huurprijzen en een slechte woningkwaliteit.

Bijna de helft van de kandidaten is alleenstaand

Er wachten ongeveer evenveel mannen als vrouwen op een sociale woning en 48% van de huishoudens is alleenstaand. 

Gemiddeld moeten kandidaten iets minder dan vier jaar wachten op een sociale woning. Maar de gezinssamenstelling heeft impact op die wachttijd: naarmate het aantal leden in het gezin groter is, loopt de wachttijd op.

Meer weten? 

Ontdek alle cijfers op de website van het Vlaams Huurdersplatform

Toegevoegd op 17 juli 2024