27,8% van de 65-plussers leefde in 2022 in energiearmoede

27,8% van de 65-plussers leefde in 2022 in energiearmoede

27,8% van de 65-plussers leefde in 2022 in energiearmoede

energiearmoede

27,8% van de 65-plussers leefde in 2022 in energiearmoede. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer energiearmoede van de Koning Boudewijnstichting. In deze editie staat de energiecrisis van 2022 centraal, die veel Belgische huishoudens onder druk heeft gezet. 

Energiearmoede?

Leven in energiearmoede kan verschillende vormen aannemen:

  • Gemeten energiearmoede: een te hoge factuur ten opzichte van je inkomsten
  • Verborgen energiearmoede: een abnormaal lage factuur ten opzichte van andere huishoudens
  • Subjectieve energiearmoede: de vrees om je huis om financiële redenen niet goed te kunnen verwarmen

Ouderen zijn gevoeliger voor energiearmoede

27,8% van de 65-plussers leefde in 2022 in een of andere vorm van energiearmoede. Wat betreft de effectief gemeten energiearmoede: hier zijn ouderen gevoelig aan dan andere groepen, want van de totale bevolking had gemiddeld 9% een te hoge factuur ten opzichte van het inkomen, en bij 65-plussers liep dit op tot 20%. 

Bovendien werd 47,5% van de alleenstaande ouderen geconfronteerd met energiearmoede. Vooral vrouwen van 65 jaar of ouder worden getroffen. Ook huurders zijn meer kwetsbaar voor energiearmoede: 45,5% van de sociale huurders en 33% van de private huurders heeft hiermee te kampen.

Woningen van slechte kwaliteit

31,5% van de huishoudens die in energiearmoede leefden, woonden in 2022 in een woning van slechte kwaliteit. 

De Vlaamse Ouderenraad pleitte in een advies over energiearmoede bij ouderen eerder al voor een pakket aan maatregelen om de kwaliteit van alle woningen in Vlaanderen te verbeteren. En om ouderen hierbij beter te begeleiden, ondersteunen en ontzorgen. 

Sociale maatregelen nodig

Zowel de federale als de Vlaamse regering hebben tijdens de energiecrisis sociale maatregelen getroffen om de huishoudens die het meest kwetsbaar zijn voor energiearmoede, te beschermen. 

Waar het percentage huishoudens die kampen met energiearmoede is gedaald bij de minst welgestelde huishoudens, is er duidelijk nog steeds extra steun nodig voor groepen zoals alleenstaanden, eenoudergezinnen en huishoudens uit de lagere middenklasse. 

Er blijft ook een probleem bestaan voor huishoudens die recht hebben op sociale tarieven voor gas en elektriciteit, maar die niet krijgen omdat ze in een gebouw wonen met een collectieve stookruimte of warmtesysteem, zoals bijvoorbeeld woonzorgcentra. Dit probleem werd al herhaaldelijk aangekaart door OKRA en de Vlaamse Ouderenraad, voorlopig zonder gewenst resultaat.

Meer info

Je kan de volledige Barometer Energiearmoede raadplegen op de website van de Koning Boudewijnstichting.

Toegevoegd op 18 juli 2024