Oproep: proefpersonen voor doctoraatsonderzoek gezocht

Geluid

Katrien Kestens, doctoraatsstudent in de audiologie (gehoor) aan de Universiteit van Gent, is op zoek naar gezonde proefpersonen tussen 18 en 69 jaar.

De voornaamste klachten van slechthorende ouderen zijn een verminderd spraakverstaan en een toegenomen luisterinspanning (meer aandacht en cognitieve inspanning tijdens spraakverstaan), voornamelijk in rumoerige luistersituaties. De huidige gehoorrevalidatie bij deze personen gebeurt aan de hand van hoortoestellen. Desondanks een hoortoestel op basis van de individuele gehoordrempel van de gebruiker wordt ingesteld, is het hoortoestelvoordeel erg wisselend en dit zelfs bij personen met eenzelfde gehoorverlies. Deze wisselende resultaten kunnen eventueel te wijten zijn aan individuele verschillen op vlak van cognitie.

Het doel van dit onderzoek is om een auditief-cognitieve testbatterij op te stellen om meer inzicht te krijgen in het auditief-cognitief aspect van spraakverstaan en dit bij zowel normaalhorenden als slechthorende personen.

Wie kan deelnemen?

Concreet is Katrien op zoek naar proefpersonen tussen 18 en 69 jaar. Deze personen mogen geen gehoorverlies, oorsuizen, dyslexie, dyscalculie, AD(H)D) of een neurologische achtergrond (bv. hersentumor, hersenbloeding) hebben.

Wat houden de testen precies in?

  1. Een volledige gehoorscreening
  2. Drie eenvoudige cognitieve testen waarbij getest wordt hoe goed bepaalde informatie kan worden verwerkt

De testen zullen in totaal zo’n anderhalf uur in beslag nemen. De onderzoeken gaan door op het UZ Gent. Indien het te moeilijk is om je naar het UZ Gent te verplaatsen, kan het onderzoek ook op verplaatsing (bv. thuis) doorgaan.

Wil je deelnemen aan het onderzoek? Stuur dan een mailtje naar katrien.kestens@ugent.be.

Meer informatie

Bekijk de volledige oproep.