Leeftijdsvriendelijke verkiezingen. Doe jij ook mee?

(c) Bart Lasuy

Op 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Op die dag worden de politieke kaarten dus opnieuw geschud, en kan elke burger mee zijn stempel drukken op het beleid van morgen. Hoewel, elke burger? Nog steeds krijgen tal van ouderen met zorgnoden automatisch doktersbriefjes en volmachtformulieren toegeschoven. Dat gebaar is vaak goed bedoeld, maar lang niet altijd écht nodig. Daarom doet de Vlaamse Ouderenraad samen met verschillende partners een oproep.

Partners slaan de handen in elkaar
De Vlaamse Ouderenraad, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), Zorgnet-Icuro, de lokale dienstencentra en De Wakkere Burger vragen om ook ouderen met zorgnoden de kans te geven zelf hun stem uit te brengen. Samen roepen ze op om initiatieven te nemen.

Al meer dan 35 goede voorbeelden
Na een oproep ontving de Vlaamse Ouderenraad al meer dan 35 initiatieven van gemeentebesturen, lokale dienstencentra, woonzorgcentra of lokale ouderenraden. Zij pleiten er in hun gemeente of organisatie voor om de drempel voor ouderen met zorgnoden te verlagen zodat ook zij zelf hun stem kunnen uitbrengen. Dat kan door een stembureau in het woonzorgcentrum aan te vragen, door oefensessies op elektronisch stemmen te organiseren in het lokaal dienstencentum, door vanuit de gemeente aangepast vervoer te voorzien naar een stembureau of door als lokale ouderenraad het thema op de agenda te plaatsen.

Woonzorgcentrum Veilige Have in Aalter organiseert bijvoorbeeld zo’n stembureau. Anna (75 jaar) maakt daar graag gebruik van, want ze vindt het belangrijk om haar stem uit te brengen.
 

Anna, 75 jaar: “Dat we in een woonzorgcentrum wonen, betekent niet dat we onze mening niet meer willen uiten.”

Deel je initiatief
Volg jij hun voorbeeld? Plan zelf een initiatief en laat het ons weten via veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be. Zo draag je bij tot een Vlaanderen vol leeftijdsvriendelijke verkiezingen!