Eenzaamheid krijgt aandacht op Canvas én bij de Vlaamse Ouderenraad

Oudere met hond

TV-maker en radiopresentator Xavier Taveirne maakt dit najaar een reeks over eenzaamheid op Canvas. De Vlaamse Ouderenraad kan dat alleen maar toejuichen, want ook onze Ouderenweekcampagne staat dit jaar in het teken van eenzaamheid en hechtere buurten. Alle initiatieven die genomen worden om eenzaamheidsgevoelens meer onder de aandacht brengen, zijn broodnodig.

“Ik ben iemand die snel opmerkt dat iemand zich niet goed in zijn vel voelt. En ik had het gevoel dat ik heel veel mensen alleen zag rondlopen, ik hoorde ook meer en meer over eenzaamheid praten. Eigenlijk was ik, als ik daar nu op terugkijk, zelf ook eenzaam als puber.” – Xavier Taveirne

Het programma wil geen definitie van eenzaamheid geven. Als mensen zeggen dat ze eenzaam zijn, dan zijn ze dat ook. Er is de diepgewortelde eenzaamheid waarbij je de hele week niemand ziet. Maar het gaat net zo goed over de tiener die sociaal is, op café gaat, en daarna thuiskomt en denkt: niemand begrijpt mij. Het gaat over nieuw samengestelde gezinnen waarbij je als ouder één week op twee de ‘fabriek’ draaiende houdt, om dan in je kinderloze week te denken: wie of wat ben ik eigenlijk?

“Er is veel schroom om over eenzaamheid te praten. Als iemand de moed vindt om te getuigen, is het minste wat je als interviewer kan doen hem de tijd en ruimte geven om te vertellen. Die verhalen zinderen bij mij echt na. Een getuige die zegt: “Ik ben onzichtbaar voor de wereld”. Terwijl daar een hele leuke mevrouw voor me zit. Of een oudere man die zijn vrouw ziet sterven en zegt: “Ik ken meer mensen op het kerkhof dan in het dorp”. Dat raakt mij. Nadien bedanken ze me voor het goede gesprek, niet voor het interview. Dat is fijn.” – Xavier Taveirne

Het programma wil eenzaamheid een stem geven, mensen het gevoel geven dat ze gehoord worden. Maar de makers gaan niet proberen eenzaamheid op te lossen. Wat zij wel hopen, is dat de politiek initiatieven neemt of dat we gewoon wat vriendelijker zijn tegen mekaar en vaker een koffietje gaan drinken bij de buurvrouw.

Deel je verhaal

Wie zijn verhaal kwijt wil, kan terecht op xavier@canvas.be. Alle verhalen worden in alle discretie gelezen en behandeld.

Ook de Vlaamse Ouderenraad is benieuwd naar wat jij onderneemt om hechtere buurten te creëren en zo eenzaamheidsgevoelens probeert weg te werken. Laat het weten aan veerle.quirynen@vlaamse-ouderenraad.be.

© foto: Christiane Spinnewyn