Theatervoorstelling SWING zet ouderen op de planken

Cast van Swing

SWING wordt omschreven als een ‘inclusieve theatrale dansvoorstelling,’ een hele mond vol, maar de voorstelling valt dan ook niet in één hokje onder te brengen. Aan de hand van theater en dans worden de thema’s liefde, verlies en verlangen op het podium verbeeld. De acteurs, waaronder heel wat ouderen, maken daarbij gretig gebruik van poëzie, humor, ritme en swingende live muziek. Die originele combinatie wordt gesmaakt door het publiek, dat enthousiast en ontroerd reageert op de voorstelling. Ook jij kan nog naar de voorstelling gaan kijken.

Ouderen op de planken

Op de bühne geen professionele acteurs, maar ouderen en personen met een psychische kwetsbaarheid. Voor de regisseuses Caroline Rottier en Birgit Kersbergen, was dit een bewuste keuze, via de podiumkunsten willen ze immers inzetten op inclusie, participatie en empowerment. De voorstelling heeft de ambitie om een andere en positieve beeldvorming over ouderen naar voor te schuiven om zo bij te dragen aan een maatschappij met gelijke kansen en een waardige behandeling van elke mens.

Onze spelers zijn mooie, sterke persoonlijkheden die elk hun verhaal hebben op het podium. – Regisseuses Caroline Rottier en Birgit Kersbergen

Een jaar lang voorbereiding

Aan de voorstelling ging een uitgebreid proces vooraf. Om ouderen te enthousiasmeren, werden een aantal voorbereidende interviews en bewegingsworkshops georganiseerd die onder andere doorgingen in woonzorgcentra en bij ouderenverenigingen. Eens het gezelschap was samengesteld, gingen de repetities van start. Een jaar lang werd de voorstelling samen met de acteurs opgebouwd. Er werd gewerkt vanuit de ouderen zelf. De regisseuses zochten met veel aandacht en geduld naar hun verhalen, ervaringen en wensen. Door middel van improvisatie-, brainstorm- en bewegingsoefeningen konden de ouderen zich ontplooien en groeien op het podium.

Data en locaties

Is je interesse geprikkeld? Je kan de voorstelling nog bijwonen op verschillende locaties.

-        Oostende (13 oktober)

-        Zaventem (24 november)

-        Houthalen Helchteren (12 februari)

-        Special Art Festival in Sint-Niklaas (data binnenkort bekend)