Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur Links English Contact
logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad
MENULevens lopen anders
 

Oproepen


Oproep: onderzoek naar voeding bij 65-plussers
Hogeschool VIVES onderzoekt de dagelijkse kost van 65-plussers. De doelstelling van het project is om richtlijnen te ontwikkelen voor bedrijven omtrent de ontwikkeling van voedingsproducten, aangepast aan ouderen.
 
Oproep: Cultuurcontentement in je gemeente
FotoHet lijkt nog ver weg, maar de gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan (2018). Het lokale cultuurbeleid verdient extra aandacht. En daar valt veel onder: bibliotheken, (amateur)kunsten, cultuur- en gemeenschapscentra, het verenigingsleven, vrijwilligerswerk, erfgoed, enzovoort. Je komt er meer mee in aanraking dan je denkt!
 
Oproep: experimenteerruimte voor gemeenschappelijk wonen
Iedereen die dat wil, kan vanaf nu een proefproject rond cohousing starten en wordt daarbij voor minstens zes jaar vrijgesteld van de heersende regels. Minister Homans, bevoegd voor wonen, lanceert een oproep tot deelname aan een proefomgeving voor experimentele woonvormen.
 
Oproep: zeventigpluskanker.be
FotoDe Kankerlijn van Kom op tegen Kanker roept 70-plussers met kanker en hun naasten op om hun ervaringen betreffende de behandeling en de zorgen te delen. Ouderen vormen een kwetsbare doelgroep omdat ze vaak minder mensen rondom zich hebben, de informatie van de arts moeilijker begrijpen of meerdere aandoeningen tegelijk hebben.
 
Oproep: Koning Boudewijnstichting zoekt 65-plussers voor klankbordgroep ‘Beter oud worden’
De KBS lanceert een open uitnodiging aan personen vanaf de leeftijd van 65 jaar om deel te nemen aan de groep ‘Beter oud worden’. Deze groep zal de Koning Boudewijnstichting de komende jaren advies geven bij haar activiteiten om ouderen in de toekomst beter te ondersteunen, hun levenskwaliteit te verbeteren, thuis en in de buurt. De groep fungeert in de eerste plaats als klankbordgroep, maar deelnemers kunnen desgewenst ook participeren aan workshops en conferenties die de Stichting organiseert.
 
Oproep: senioren helpen senioren op weg!
FotoBen je geïnteresseerd in het thema ‘Ouderen en Mobiliteit’, ontmoet je graag mensen in je buurt en kan je anderen -met het nodige geduld- enthousiast maken? Dan ben jij de persoon die Trein Tram Bus zoekt. Voor het project ‘Senioren helpen Senioren op weg’ zoeken wij geëngageerde 55+'ers in de regio Vlaamse Ardennen die kwetsbare ouderen in hun buurt willen helpen door hun mobiliteit te verbeteren. Dit door eens bij hen langs te gaan en uitleg te geven over hoe ze het openbaar vervoer, mindermobielencentrales, de sociale taxi, … kunnen gebruiken.
 
Ben jij ook trots op je job in de zorg?
FotoDe campagne ‘Ik ga ervoor’ van de Vlaamse overheid zet ook dit jaar de zorg- en welzijnssector in de spotlight. Op vrijdag 12 mei is het Dag van de Verpleging en roept de Vlaamse overheid alle zorgverleners op om te tonen dat ze fier zijn op hun job. Wie kan er immers beter laten zien hoe bijzonder het is om te werken in de zorg- en welzijnssector, dan de mensen die er zelf werken?
 
Oproep: kwetsbare ouderen ondersteunen, thuis en in de buurt
De Koning Boudewijnstichting focust in een nieuwe oproep op outreachende hulp door professionelen en vrijwilligers aan kwetsbare ouderen thuis en in de buurt. Met ‘outreachend’ of ‘mobiel’ werken worden laagdrempelige werkvormen bedoeld waarbij professionals en vrijwilligers buiten de muren van de organisatie gaan werken en sterk investeren in het leggen van contacten en de opbouw van een relatie. Het is een van de hefbomen voor buurtgerichte zorg en de ondersteuning van ouderen in hun thuisomgeving.
 
Oproep: onderzoek naar kwetsbaarheid bij 80-plussers
Voor de Butterfly-studie ‘Brussels Study on the Early Predictors of Frailty’ is de VUB op zoek naar deelnemers van 80 jaar en ouder. Met deze studie willen onderzoekers de risicofactoren van kwetsbaarheid vroegtijdig opsporen.
 
Oproep: Woensdag Fietsdag
FotoWoensdagfietsdag.be wil van fietsen een gewoonte maken. Want één dag per week op de trappers, maakt al een groot verschil. Voor de mobiliteit, het milieu, maar in de eerste plaats voor jezelf. Vanuit hun engagement voor duurzame mobiliteitsoplossingen lanceren Cera, Mobiel 21 en KBC daarom samen met een groeiend aantal enthousiaste partners Woensdagfietsdag.be. Onder het motto “Go with the velo!” sporen ze elke Vlaming aan om minstens één dag per week te fietsen en zo van fietsen stilaan een gewoonte te maken.
 
Hogeschool PXL zoekt uit waarvan jij (al dan niet letterlijk) wakker ligt
Hogeschool PXL wil samen met Het Belang van Limburg weten wat voor jou belangrijk is en waar je (al dan niet letterlijk) wakker van ligt. De hogeschool wil met haar opleidingen, onderzoeken en studentenopdrachten immers bezig zijn met zaken die voor mensen, jong en oud, écht belangrijk zijn.
 
Oproep: ‘Bijt in je vrije tijd’ in de Vlaamse rand rond Brussel
FotoBijt in je vrije tijd wil mensen die Nederlands leren in de Vlaamse Rand rond Brussel laten kennismaken met activiteiten van Nederlandstalige verenigingen, diensten en organisaties. Ook de activiteiten van ouderenverenigingen zijn een ideale oefenkans voor wie ook buiten de klas Nederlands wil oefenen. Daarom doet vzw ‘de Rand’ een oproep naar activiteiten van ouderenverenigingen. Deze vzw geeft praktische tips over hoe verenigingen op een duidelijke manier in het Nederlands kunnen communiceren.
 
Oproep: onderzoek naar voortgang van Alzheimer
Momenteel loopt op de dienst Geriatrie van het universitair ziekenhuis Brussel (te Jette) een onderzoek naar de veiligheid en doeltreffendheid van een experimenteel medicijn dat potentieel kan helpen om geheugenverlies in verband met de ziekte van Alzheimer te vertragen. Hiervoor zijn zij op zoek naar mensen tussen 60 en 85 jaar die geen symptomen hebben, maar die bezorgd zijn dat ze in de toekomst de ziekte van Alzheimer kunnen krijgen.
 
Oproep: project samenwerking in eerstelijnszones
FotoIn navolging van de hervorming van het eerstelijnslandschap gepresenteerd op de Conferentie 'Reorganisatie van de eerstelijnszorg in Vlaanderen', lanceert Flanders Synergy, in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid, een oproep voor samenwerkingsprojecten in de gezondheids- en welzijnssector in de eerstelijn (direct toegankelijke professionele zorg) in Vlaanderen.
 
Oproep: deelnemers voor onderzoek rond mindfulness bij zelfmoordgedachten
Met de ‘Prospect-studie' wensen onderzoekers van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) de effectiviteit van Mindfulness Based Cognitieve Training (MBCT) voor het verminderen van suïcidegedachten te onderzoeken. Zij zoeken hiervoor deelnemers.
 
Vacature: dienst Senioren stad Brussel
De dienst Senioren van de stad Brussel is op zoek naar een nieuwe verantwoordelijke voor de activiteitencentra voor senioren. Solliciteren kan tot en met zaterdag 25 maart 2017.
 
Tv-programma Hotel Römantiek zoekt nieuwe kandidaten
Foto't Is nooit te laat voor de liefde van je leven. Daarom neemt VIER een groep 65-plus vrijgezellen mee op een onvergetelijke reis. En als het prachtige vakantiedecor en de ontspannen sfeer nog niet genoeg zijn om harten sneller te doen slaan, dan zijn er ook nog de presentatoren, die alles uit de kast halen om zelfs de meest vergeten vlinders in de buik te doen ontwaken.
 
Oproep: vrijwiligers-enquêteurs
FotoOKRA is op zoek naar vrijwilligers die enquêtes willen afnemen bij OKRA-leden aan huis. In het onderzoek van de KU Leuven wordt nagegaan hoe mensen in latere levensfasen (75+) omgaan met moeilijke levenssituaties en hoe zij zin en betekenis ervaren in hun leven. In de meeste onderzoeken bij ouderen wordt het fysisch, psychisch en sociaal welbevinden bevraagd. Het vernieuwende van dit onderzoek is de bevraging van het spiritueel welbevinden: zinvolheid van het leven, krachtbronnen, religiositeit, …
 
Oproep: deelnemers voor onderzoek naar beweging bij ouderen
De hogeschool UC Leuven-Limburg voert een onderzoek naar beweging bij ouderen en zoekt hiervoor deelnemers tussen 65 en 99 jaar. De hogeschool ontwikkelde 2 beweegprogramma’s om het evenwicht van ouderen te verbeteren en het valrisico te verminderen. De beweegprogramma’s maken gebruik van exergames. Dit zijn spelletjes die je speelt op de TV door je lichaam te bewegen.
 
Start jouw regio, gemeente of stad ook met de UiTPAS?
FotoDe spaar- en voordeelkaart UiTPAS stimuleert iedereen om meer en anders te participeren aan het ruime vrijetijdsaanbod in cultuur en sport. De gebruiker spaart punten die hij of zij kan omruilen voor voordelen. De UiTPAS helpt om drempels te verlagen, niet in het minst de financiële drempel waarmee mensen in armoede het lastig hebben. Tot 15 april 2017 kunnen regio’s, gemeenten of steden zich kandidaat stellen om te starten met de UiTPAS.
 
Oproep: huiswerkbegeleiders gezocht
Jeugdhuis Ratatouille in Schaarbeek zoekt vrijwilligers om op donderdagavond van 16 tot 19 uur en/of voor de examenperiodes jongeren en tieners (vanaf 6de leerjaar en hoger) te ondersteunen tijdens de huiswerkbegeleiding.
 
Oproep: Wedstrijd ‘Jong en oud in Gent’
FotoDe jaarlijkse wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’ is een gezamenlijk initiatief van Stad en OCMW Gent en beloont initiatieven die jong en oud samenbrengen. Die activiteiten leiden tot meer wederzijds respect en begrip en maken van Gent een leeftijdsvriendelijke stad.
 
Vacature: stafmedewerker zorgkwaliteit bij Zorgnet-Icuro
Zorgnet-Icuro vzw is een netwerk dat zorgorganisaties groepeert en vertegenwoordigt uit de social profit in Vlaanderen, meer bepaald de algemene ziekenhuizen, residentiële en ambulante initiatieven uit de geestelijke gezondheidszorg en voorzieningen uit de ouderenzorg. Momenteel is de organisatie op zoek naar een nieuwe stafmedewerker zorgkwaliteit.
 
Oproep: ding mee naar de Tachtigtintenprijs
FotoIn 2017 krijgen zeven voorzieningen in Vlaanderen de kans om deel te nemen aan de Tachtigtintenprijs: begeleiding op maat én aan huis om rond genderidentiteit en seksuele diversiteit aan de slag te gaan in een woonzorgcentrum en/of een groep van assistentiewoningen.
 
Oproep: vul de fietsthermometer in
FotoDe Fietsersbond en hun Franstalige collega GRACQ willen de temperatuur bij de fietsers even opmeten via een vragenlijst.
 
Vacatures: Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV)
Het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) is op zoek naar een voltijds stafmedewerker en een deeltijds ondersteunend medewerker. Solliciteren kan voor beide vacatures tot 8 januari 2017.
 
Vacature: directeur minderhedenforum
Het Minderhedenforum is op zoek naar een nieuwe directeur. Ben je gedreven door het multiculturele Vlaanderen en Brussel? Ben jij overtuigd van de kracht van het diverse middenveld? Ben je een goede netwerker en vaardige bruggenbouwer? Schrikt de omgang met de media je niet af? Haal je je energie uit samenwerking met een team gelijkgezinde professionals?
 
Oproep 'De Alzheimer Code 2017'
FotoHet sociaal-culturele project ‘De Alzheimer Code’, is een initiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen en Hellebosch vzw. ‘De Alzheimer Code’ is een project met een duidelijke boodschap: “Mensen met dementie tellen mee!”. In 2017 zal ‘De Alzheimer Code’ in tientallen steden en gemeenten aanwezig zijn. Een heel aantal musea, cultuur- en gemeenschapscentra en bibliotheken werkt actief mee. Ook ouderenorganisaties en organisaties uit de zorg- en welzijnssector kunnen als initiatie nemende partner optreden.
 
Oproep deelnemers voor ‘ACTIEF@THUIS’
ACTIEF@THUIS is een nieuw bewegingsprogramma voor 70-plussers. Het werd ontwikkeld door de opleidingen ergotherapie en lichamelijke opvoeding/bewegingsrecreatie van de Arteveldehogeschool Gent. De bewegingsoefeningen zijn gebaseerd op dagelijkse activiteiten zoals opstaan, aankleden, iets oprapen, boodschappen doen, ... Er wordt gewerkt op het niveau van de deelnemer en met voorwerpen die te vinden zijn in elk huis. Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar vrijwilligers uit de regio Gent en Eeklo om deel te nemen aan een studie die de effecten van ACTIEF@THUIS onderzoekt.
 
Oproep: testpersonen vragenlijst ‘Samenleven in Diversiteit’
In opdracht van de Vlaamse Overheid vindt in 2017 een groot onderzoek plaats rond ‘Samenleven in Diversiteit’. Momenteel zijn de onderzoekers op zoek naar testpersonen om een vragenlijst te testen.
 
Gezocht: een duwtje in de rug
Foto1.700.000 Belgen leven in armoede. Dat is 1 Belg op 7. Wist je dat? Waarschijnlijk niet. Want de meesten doen er alles aan om hun problemen zo goed mogelijk te verbergen. Als het over armoede gaat, hebben we immers nog steeds heel wat vooroordelen. Ze hebben het vast zelf gezocht, toch? Zijn liever lui dan moe? En zijn het geen moeilijke tijden voor iedereen?
 
Oproep: de Digibende zoekt ouderen!
FotoOp maandag 14 november lanceerde Telenet haar nieuwe campagne ‘Digibende’ en dit in het kader van hun twintigjarig bestaan. 20 jaar, dat betekent dat er in Vlaanderen een generatie rondloopt die nooit een wereld zonder digitale technologie gekend heeft. Ze zijn opgegroeid met een smartphone en alles wat erbij hoort. Telenet stuurt nu 20 van die 20’ers, die geloven dat die technologie alles plezanter en interessanter maakt, op pad. 10 weken lang doorkruisen ze Vlaanderen met 1 missie: heel Vlaanderen daarvan overtuigen. Deze leuke bende is de ‘Digibende’.
 
Tournée Minérale: in februari een maand zonder alcohol
FotoMet ‘Tournée Minérale’ roepen De DrugLijn en Stichting tegen Kanker alle Belgen op om in februari 2017 een maand geen alcohol te drinken. Daar zijn goede redenen voor: alcohol, ook als je weinig drinkt, heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen.
 
Oproep: enquête studie ‘Zorg in de laatste levensfase’
Ouderen of mensen met een levensbedreigende ziekte krijgen vaak te maken met invasieve onderzoeken of agressieve behandelingen. De medische wereld slaagt er zo vaak in het leven te verlengen. Maar tegen welke kost? Wegen de voordelen van de lastige behandelingen op tegen de nadelen ervan? En komen we op deze manier wel toe aan adequate palliatieve zorgen, of wordt er steevast te lang doorbehandeld?
 
Oproep: kandidaturen Federale Adviesraad Voor Ouderen
In het Belgisch staatsblad is een nieuwe oproep verschenen om kandidaturen voor de Federale Adviesraad voor Ouderen (FAVO). Tijdens de eerste oproep dienden zich niet alleen onvoldoende Frans- en Duitstalige kandidaten aan, maar ook onvoldoende vrouwelijke kandidaten over alle taalgroepen heen. Daarom is er nu een tweede oproep gelanceerd, die zich onder meer richt naar vrouwelijke kandidaat-leden. Kandidaturen kunnen ingediend worden tot en met woensdag 30 november 2016.
 
Oproep: armoedeinitiatieven
FotoOm de armoede in België te bestrijden, verleent de Koning Boudewijnstichting steun aan projecten die georganiseerd worden door kleine verenigingen.
 
Oproep: Santé, schrijf het Zuiden een betere gezondheidszorg voor
1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt, laat staan dat ze die kunnen betalen. Gezondheidszorg is nochtans een mensenrecht. 11.11.11 voert dit najaar campagne voor betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Zo evident “Santé!” voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid voor miljoenen mensen in het Zuiden.
 
Oproep: Enquête Gezondheidsconferentie Preventie
FotoDe gezondheidsdoelstellingen rond voeding, beweging, tabak, alcohol en drugs liepen eind 2015 af. Om tot nieuwe doelstellingen en strategieën te komen, wordt een traject doorlopen dat uitmondt in de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016. De gezondheidsconferentie wil het draagvlak in de verschillende beleidsthema’s, voorzieningen en sectoren aftoetsen, maar ook engagementen stimuleren en de gezondheidsdoelstellingen herformuleren. Zo kan er richting worden gegeven aan het beleid voor de komende jaren.
 
Oproep: steden, gemeenten, wijken die de mobiliteit willen optimaliseren
FotoIn 2017 strijkt Netwerk Duurzame Mobiliteit neer in 10 Vlaamse steden, gemeenten of wijken.
 
Oproep: word vrijwilliger voor de DrugLijn
FotoBen je op zoek naar een nieuwe uitdaging, een zinvolle vrijetijdsbesteding en een toffe groep vrijwilligers? Heb je een pak levenswijsheid, een luisterend oor en een vlotte pen? Zet dan jouw talenten in voor de DrugLijn!
 
Oproep: charter voor een warmere wereld zonder taboe op geestelijke gezondheidsproblemen
FotoDe Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid (VVGG) vertegenwoordigt zowel zorgverleners als zorggebruikers (patiënten en mantelzorgers) en lanceerde onlangs een charter voor een warmere wereld zonder taboe op geestelijke gezondheidproblemen. Het is volgens de vereniging hoog tijd om psychische problemen uit de taboesfeer te halen.
 
Oproep: intergenerationele praktijkvoorbeelden cultuurparticipatie
Op 30 mei 2017 organiseert het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media samen met de Stad Sint-Niklaas het Sectormoment Cultuureducatie. Dit jaar heeft de dag als thema ‘Kunst doet Leven’. De cultuur- én de welzijnssector zijn er welkom om elkaar te leren kennen en te inspireren rond ouderen en (actieve) cultuurparticipatie.
 
Oproep: enquête voor oudere vrijwilligers
Marjolein Baetens is studente Master in de Zorg, Management en Beleid in de Gerontologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In het kader van haar masterproef voert ze een onderzoek waarin bekeken wordt in welke mate ouderen die vrijwilligerswerk uitoefenen een andere (hogere of lagere) ervaren kwaliteit van leven hebben ten opzichte van ouderen die geen vrijwilligerswerk uitoefenen.
 
Oproep: Brusselse ouderen gezocht voor Europees onderzoeksproject
Foto'Integraal' is een Europees onderzoeksproject dat wilt onderzoeken hoe innovatieve technologie ervoor kan zorgen dat de levenskwaliteit en zelfredzaamheid van ouderen wordt verhoogd zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Gezien het Europees karakter wordt het onderzoek niet alleen in Brussel gevoerd, maar ook in twee andere Europese regio's: Dorset (VK) en Coimbra (Portugal).
 
Europe for Seniors (EUROSEN): bevraging over toerisme voor ouderen
FotoIn het kader van een Europees project rond toerisme voor ouderen, waar onder andere AGE Platform Europe bij betrokken is, worden ouderen bevraagd over hun voorkeuren op vlak van reizen en vakanties: waar ga je meestal heen, hoe bereid je de reis voor, hoe verplaats je je het liefst op vakantie, enz.
 
Oproep: Transkript vzw zoekt vrijwillige medewerkers
Transkript vzw is op zoek naar vrijwilligers die aan kleine groepen initiaties willen geven over het gebruik van de iPad, meer bepaald de toegankelijkheidsapps. Je maakt de deelnemers ook wegwijs in het gebruik van de Daisyspeler en de Webbox, twee leestoestellen voor het 'lezen' van Daisy-luistertijdschriften, -kranten en -boeken.
 
Oproep: Hart Boven Hard bestaat twee jaar en gaat verder
FotoHart Boven Hard startte op in augustus 2014, na de eerste gelekte besparingsplannen van de nieuwe Vlaamse regering Bourgeois I. Op initiatief van cultuurjournalist Wouter Hillaert en uitgever Hugo Franssen kwamen burgers en vertegenwoordigers uit allerlei sectoren een paar zaterdagen samen om een gezamenlijk antwoord te bespreken.
 
Oproep: Europese Commissie lanceert raadpleging over Europese pijler van sociale rechten
De EU bouwt momenteel aan een ‘Europese pijler van sociale rechten’, met daarin de voornaamste sociale doelstellingen en rechten op vlak van gelijke kansen, werk en sociale bescherming. De sociale pijler moet dienen als kompas voor hervormingen in de toekomst, voor het monitoren van de sociale situatie in de lidstaten en voor actualiseren van de bestaande Europese sociale wetgeving. Aan de hand van een eerste voorstel en een brede online raadpleging opent de Europese Commissie alvast het debat.
 
Oproep: vrijwilligers voor Kom Op Tegen Kanker gezocht
Kom Op Tegen Kanker en LUS vzw starten het project ‘Goed omringd?!’ Dit project gaat ervan uit dat iedereen recht heeft op een achterban van familie, vrienden, kennissen en/of mensen uit de buurt. Zeker op momenten waar mensen door een moeilijke periode gaan, kunnen zij het verschil maken. Door te luisteren, een handje toe te steken, door mee te zoeken naar oplossingen, maar ook door plezier te delen, samen iets te doen, er gewoon te zijn. Bij sommige mensen is dit een evidentie, bij anderen echter niet. ‘Goed Omringd?!’ wil hier verandering in brengen en wil mensen ondersteunen in het leggen, versterken, opbouwen en/of uitbreiden van contacten. Want een persoonlijk netwerk, versterkt mensen.
 
CGG Brussel tekent levensverhaal van zestigplussers op
FotoNarratieve zorg geeft zorgbehoevende ouderen de kans om hun levensverhaal te vertellen. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Brussel wil het levensverhaal van Nederlands- en Franstalige zestigplussers die in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen, optekenen. Wil jij je herinneringen gebundeld zien? Heb je het gevoel dat je grip op je leven verliest? Heb je af en toe moeite met je geheugen? Dan is dit een unieke gelegenheid. Het levensverhaal geeft een antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’
 
FedOS bevraagt beeldvorming over ouderen
FotoRespect is een term die door alle leeftijden heen loopt. Van het respect hebben voor de kwaliteiten of ervaringen van een oudere tot respect van jongeren voor hun vrienden. De werkgroep belangenbehartiging van FedOS vzw wil via deze vragenlijst te weten komen hoe er wordt gedacht over bepaalde zaken die te maken hebben met respect en positieve beeldvorming over ouderen.
 
Zoek mee naar een nieuwe naam voor de ‘animatiefunctie’
FotoOp vraag van minister Vandeurzen coördineert Zorgnet-Icuro een project waarin de toekomst van de ‘animatie’ in de woonzorg kritisch wordt bekeken. In dit kader is men op zoek naar een nieuwe en moderne term voor de ‘animatoren’ in de woonzorgcentra, die hun uitgebreid takenpakket alle eer aandoet.
 
Platform Recht voor Iedereen lanceert petitie voor herfinanciering van de juridische bijstand en tegen invoering van remgeld
Het platform Recht voor Iedereen kwam samen met vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, advocaten en geëngageerde burgers. Op de meeting, die in het teken stond van de toegang tot het recht, werd een petitie gelanceerd voor de herfinanciering van het systeem van juridische bijstand, beter gekend als de pro-Deo bijstand. In de petitie vraagt het platform respect van de Belgische regering voor het recht op juridische bijstand voor iedereen, een fundamenteel recht opgenomen in artikel 23 van de Belgische Grondwet. De petitie is een reactie tegen de plannen van de regering om het systeem van juridische bijstand te “hervormen”.
 
Oproep: word jij een vrijwillige lesgever valpreventie?
Vormt informatie overdragen jouw passie? Werk je graag met ouderen? Praat je gemakkelijk voor groepen? Ben je in het bezit van een (para)medisch diploma? Heb je ervaring in het lesgeven (pedagogisch diploma)? Kan je werken met PowerPoint en Word? Dan ben jij de persoon die de Vlaamse Gemeenschapscommissie zoekt!
 
Oproep: vormings- en inspiratiemomenten ‘Lokale adviesraden samen sterk’ voor Oost-Vlaamse gemeenten
Vaak weten adviesraden helemaal niet waarmee de collega-adviesraden in hun stad of gemeente bezig zijn. Soms werken verschillende raden tegelijk, maar los van elkaar, aan hetzelfde thema. Dat kan beter, zeker nu de grenzen tussen beleidsdomeinen meer en meer vervagen. Onder meer door de integrale (lees: eengemaakte) meerjarenplannen die de lokale besturen elke zes jaar opstellen. Meer overleg en samenwerking lijkt welkom.
 
Oproep: registreer nu je Soep op de stoep-actie
FotoSteeds meer mensen leven op of onder de armoedegrens. Ze ervaren dagelijks dat ze er niet bij horen en worden afgesloten van de meest noodzakelijke basisvoorzieningen. Met hun jaarlijkse Soep op de stoep-actie vraagt Welzijnszorg aandacht voor de armoedeproblematiek en zamelen ze geld in om lokale armoedeprojecten te ondersteunen.
 
Oproep: woonzorgcentra gezocht om app vroegtijdige zorgplanning te testen
Woonzorgcentrum De Ruyschaert uit Marke ontwikkelde een applicatie die gesprekken over vroegtijdige zorgplanning met personen met dementie ondersteunt. Na interne ontwikkeling en testen is de app nu klaar voor externe testing. Midden november wordt een training aangeboden aan woonzorgcentra die mee willen werken aan deze test.
 
Petitie voor kwetsbare ouderen blijft lopen
FotoMet de petitie ‘Voor kwetsbare ouderen’ geeft de ouderensector een krachtig signaal aan de Vlaamse overheid om te investeren in de zorg voor kwetsbare ouderen. Momenteel wonen er zo'n 72.000 ouderen in een woonzorgcentrum. Een groot aantal bewoners is zwaar zorgbehoevend, is niet of minder mobiel en sommigen lijden aan één of meerdere chronische aandoeningen. Om zwaar zorgbehoevende ouderen kwaliteitsvolle zorg te kunnen bieden is er voldoende personeel nodig. Voor 1 op de 5 zwaar zorgbehoevende bewoners voorziet de overheid niet de nodige personeelsomkadering. Deze petitie is een oproep van de samenleving en de zorgsector tot meer zorg en een betere kwaliteit van leven in een woonzorgcentrum waar je de klok rond goed verzorgd wordt.
 
Oproep: oudere, actieve Gentenaars gezocht voor groepswoning
OCMW Gent zoekt actieve ouderen die kiezen voor de formule van groepswonen. Daarbij wonen ze zelfstandig, maar delen ze enkele ruimtes en zorgen ze voor elkaar. De samenstelling van de toekomstige bewonersgroep start nu al. Eind 2018 kunnen ze hun intrek nemen in het nieuwe pand.
 
Oproep: onderzoek naar krachtsverval
FotoDe Vakgroep Gerontologie van de Vrije Universiteit Brussel voert momenteel onderzoek naar het krachtsverval tijdens aangehouden spiercontracties bij de mens. Hiervoor zijn zij op zoek naar 1000 mensen vanaf 18 jaar tot oneindig oud. Deze studie geeft mensen de kans om meer te weten te komen betreffende hun spiervermoeidheid, lichaamssamenstelling, geheugen, zelfredzaamheid, inflammatoire parameters en fysieke mogelijkheden via een éénmalig testmoment.
 
Rode Kruis zoekt dringend donoren
FotoBen je tussen 18 en 66 jaar oud en ben je in goede gezondheid? Perfect! Aarzel geen seconde en word donor. Goed om te weten: als je voor je 66ste een eerste keer doneert, kan je het blijven doen tot je 71ste verjaardag! Het Rode Kruis stelt veiligheid voorop en daarom mag je in bepaalde gevallen - tijdelijk of permanent - geen bloed, plasma of plaatjes geven. De selectiecriteria die voorafgaan aan een donatie zijn wetenschappelijk onderbouwd.
 
Online enquête over vrijwilligerswerk in Vlaanderen
In het kader van het Vlaams gecoördineerd vrijwilligersbeleid onderzoekt het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk wat er bij organisaties leeft. In dit laatste deel kan ook jij je mening kwijt over de ondersteuning van het vrijwilligerswerk in Vlaanderen. Welk aanbod gebruik je, welke score geef je en wat heb je meer nodig? De enquête duurt ongeveer 10 minuten.
 
Oproep: onderzoek naar initiatieven tegen sociale eenzaamheid bij ouderen
Hogeschool PXL en UC Leuven-Limburg voeren een onderzoek naar sociale eenzaamheid bij ouderen. Sociale eenzaamheid doet zich voor als mensen een bredere kring van familie, vrienden en kennissen missen of niet tevreden zijn over de kwaliteit van de relaties met deze vrienden en kennissen.
 
Oproep: Sociale Zekerheid bestaat 70 jaar
FotoOp 28 december 1944 ontstond het Belgisch systeem van sociale zekerheid zoals we het nu kennen. 70 Jaar sociale zekerheid in België, dat wordt gevierd met een campagne die mogelijk werd gemaakt door mensen zoals jij en ik. In hun eigen woorden vertellen enkele getuigen hoe verschillend hun leven eruit zou zien zonder hulp van onze sociale zekerheid op een bepaald ogenblik in hun leven.
 
Oproep: onderzoek naar verband tussen mobiliteit, fysieke activiteit en gezondheid bij inwoners van provincie Antwerpen
FotoPASTA is een wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid en mobiliteit in verschillende Europese regio’s: Physical Activity through Sustainable Transport Approaches. In België is de provincie Antwerpen geselecteerd als voorbeeldregio. De onderzoekers van VITO en Universiteit Hasselt zijn op zoek naar zoveel mogelijk inwoners van de provincie Antwerpen om de vragenlijst in te vullen en zij richten zich ook specifiek op zestigplussers.
 
Sluit aan bij het Europees netwerk rond leeftijdsvriendelijke omgevingen!
FotoMet steun van de Europese Unie werd begin 2014 AFE-INNOVNET opgericht, een netwerk dat lokale en regionale overheden, universiteiten, ondernemingen, ouderenorganisaties en andere stakeholders over heel Europa samenbrengt rond het bedenken van nieuwe mogelijkheden voor leeftijdsvriendelijke omgevingen. Het initiatief gaat onder meer uit van AGE Platform Europe.
 
Ga terug naar de startpagina
E-nieuwsbrief
Publicaties
Vlaamse Ouderenraad - Koloniënstraat 18-24 bus 7 - 1000 Brussel