Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Nieuws van de Vlaamse Ouderenraad

Vlaamse Ouderenraad dient klacht in bij Jury Ethische Reclamepraktijken tegen Lidl
Vlaamse Ouderenraad dient klacht in bij Jury Ethische Reclamepraktijken tegen LidlNaar aanleiding van een advertentie van Lidl die naar negentigplussers verwijst als 'fossielen' met 'verfrommelde oogleden', dient de Vlaamse Ouderenraad klacht in bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame. Voor de Vlaamse Ouderenraad heeft Lidl in de advertentie duidelijk een grens overschreden.
 
Vlaamse Ouderenraad lanceert Ouderengids.be
Vlaamse Ouderenraad lanceert Ouderengids.beAls oudere, als familielid, als vrijwilliger of als medewerker rond ouderen heb je het ongetwijfeld al gemerkt. Heel wat praktische info voor ouderen staat wel érgens online, maar alles zit enorm versnipperd en is niet makkelijk terug te vinden. Daarom lanceert de Vlaamse Ouderenraad nu de website www.ouderengids.be.
 
Thema Ouderenweek 2018 is bekend!
Thema Ouderenweek 2018 is bekend!In 2018 is er opnieuw een Ouderenweekcampagne. Dit jaar focussen we op ‘Ouderen als actieve schakel voor de buurt’.
 
De Mobiliteitsraad vraagt aandacht voor gebruikers bij uitwerking en invoering basisbereikbaarheid
De Mobiliteitsraad vraagt aandacht voor gebruikers bij uitwerking en invoering basisbereikbaarheidMet een advies brengt de Mobiliteitsraad (MORA) maatschappelijke vragen die leven rond basisbereikbaarheid onder de aandacht van de minister van mobiliteit, Ben Weyts. Op die manier willen ze dat basisbereikbaarheid een breed gedragen maatschappelijk project wordt. Momenteel lopen er proefprojecten.
 
Terugblik ‘Een rugzakje vol zorg(en)?’ - studievoormiddag rond persoonsvolgende financiering
Terugblik ‘Een rugzakje vol zorg(en)?’ - studievoormiddag rond persoonsvolgende financieringOp vrijdag 8 december 2017 organiseerde de Vlaamse Ouderenraad de studievoormiddag: ‘Een rugzakje vol zorg(en)? Persoonsvolgende financiering vanuit het oogpunt van de gebruiker’. Een honderdtal geïnteresseerden reisden naar Brussel om deze bij te wonen. Vanuit verschillende invalshoeken werd het systeem van de persoonsvolgende financiering onder de loep genomen en werd er nagedacht over de invoering van het systeem in de ouderenzorg. We blikken terug op de studievoormiddag en delen de presentaties.
 
Vlaamse regering keurt Conceptnota 'Residentiële ouderenzorg’ goed
Op vrijdag 1 december 2017 keurde de Vlaamse regering de Conceptnota 'Residentiële ouderenzorg: een échte thuis voor kwetsbare personen. Een stevige uitdaging voor de samenleving én zorgaanbieders' goed. Die omschrijft een nieuwe visie op de rol en de opdrachten van woonzorgcentra en bevat ook acties die de Vlaamse regering wilt uitvoeren om kwetsbare personen in de toekomst beter te ondersteunen.
 
Ouderenweek 2017: Met een boek naar de buren in Hoboken
Ouderenweek 2017: Met een boek naar de buren in HobokenDienstencentrum Groen Zuid en kinderdagverblijf Patrasche zijn al ongeveer een jaar buren in Hoboken. Toch kenden de peuters en de ouderen elkaar niet. Tot vandaag. Enkele medewerkers van de organisaties vingen op dat de Ouderenweek en de Voorleesweek dit jaar samen vallen. Een mooie gelegenheid om de handen in elkaar te slaan, dachten ze. Ook Radio 2 was nieuwsgierig.
 
Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in Diksmuide
Ouderenweek 2017: Vluchtelingen en ouderen leren elkaar kennen in DiksmuideEnkele jaren geleden drukte Christine voor de lokale ouderenraad een document af dat per ongeluk uit de printer van het dienstencentrum in Diksmuide rolde. Ze ging het daar oppikken en leerde zo Lies kennen. Ze geraakten aan de praat en Lies vertelde over haar job in het Lokaal Opvang Initiatief. Christine was geïntrigeerd en bracht er een bezoekje. Nadien bleef ze langsgaan en leerde ze de bewoners goed kennen. De basis voor een verbindend initiatief van de lokale ouderenraad was gelegd.
 
Ouderenweek 2017: Een reis naar het verleden in Bilzen
Ouderenweek 2017: Een reis naar het verleden in BilzenDe lokale ouderenraad van Bilzen zet al langer in op interactieve contacten tussen verschillende generaties. Tijdens de Ouderenweek trokken enkele ouderen naar het vijfde leerjaar van de Sint-Mauritiusschool om een reis naar het verleden te maken. Tegelijk ontdekten de ouderen hoe kinderen vandaag de dag groot worden. Eigenlijk zijn de verschillen niet zo groot. Jonge mensen dromen van een mooie toekomst waar en wanneer ze ook opgroeien.
 
Ouderenweek 2017: Met de OKAN-klas naar het WZC in Tienen
Ouderenweek 2017: Met de OKAN-klas naar het WZC in TienenIn het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs in Tienen is een OKAN-klas, een onthaalklas voor anderstalige kinderen. In een jaar tijd leren de leerlingen er Nederlands. Juf Sarah probeert dit op een originele manier te doen en is steeds op zoek naar fijne activiteiten. Tijdens de Ouderenweek trok ze met haar leerlingen uit Eritrea, Tanzania, Afghanistan, de Verenigde Staten en Guinea naar woonzorgcentrum Tweepoorten, waar ze reeds een goed contact had met het animatieteam.
 
Ouderenweek 2017: Afghaans borduurwerk in Borgerhout
Ouderenweek 2017: Afghaans borduurwerk in BorgerhoutElk jaar tijdens de Ouderenweek organiseert District Borgerhout een feest voor alle oudere bewoners. Deze keer ging dat gepaard met een toonmoment van de workshops die zij sinds juni 2017 konden volgen. Deze workshops, bovendien gegeven door ouderen, waren snel volzet. Het aanbod gaf deelnemers de kans om nieuwe technieken zoals borduren, zijdeschilderen, striptekenen, aquarel en beeldhouwen aan te leren én om nieuwe culturen te leren kennen.
 
Ouderenweek 2017: Holebi’s en transgenders werken intergenerationeel in Oostende
Ouderenweek 2017: Holebi’s en transgenders werken intergenerationeel in OostendeHolebi’s en transgenders van alle leeftijden en generaties verzamelden tijdens de Ouderenweek in Rebus, het West-Vlaamse regenbooghuis te Oostende. KliQ vzw en Rebus verzorgden er een programma rond intergenerationaliteit.
 
Advies Vlaamse Woonraad over moeilijke eigendomssituaties
De Vlaamse Woonraad bracht advies uit over de problematiek van het bezit van een eigen woning. Eigenwoningbezit, het verwerven, behouden of onderhouden van de woning is voor een aantal bevolkingsgroepen problematisch. Hierbij focust de Vlaamse Woonraad op drie groepen, namelijk noodkopers, noodeigenaars en oudere eigenaars. De Vlaamse Ouderenraad gaf mee input over de problematiek voor de oudere eigenaars-bewoners.
 
Reportage Pano stelt uitdagingen in de ouderenzorg scherp
Reportage Pano stelt uitdagingen in de ouderenzorg scherpEen hoge werkdruk, een te krappe personeelsbezetting, structurele onderfinanciering en een gebrekkig gestuurde marktwerking. Naarmate de woonzorgcentra meer en meer bewoond worden door ouderen met een zware nood aan zorg en ondersteuning, leiden deze knelpunten telkens opnieuw tot getuigenissen die naar het hart grijpen. Zo ook in de reportage die Pano deze week uitbracht. De Vlaamse Ouderenraad pleit voor doortastende actie, zowel van het beleid als van de instellingen.
 
Ouderenweek 2017: neem zelf verbindende initiatieven
Ouderenweek 2017: neem zelf verbindende initiatievenTussen 20 en 26 november 2017 is er opnieuw de Ouderenweek. Dit jaar moedigt de Vlaamse Ouderenraad ouderenverenigingen, lokale ouderenraden en organisaties aan om initiatieven te nemen die generaties en culturen verbinden.
 
SAR WGG geeft advies over de Vlaamse sociale bescherming
SAR WGG geeft advies over de Vlaamse sociale beschermingDe Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin (SAR WGG) pleit ervoor om de regelgeving rond de Vlaamse sociale bescherming (VSB) behoedzaam te ontwikkelen. Het is cruciaal dat deze leidt tot een betere zorg en ondersteuning voor elke Vlaming. Daarom geeft de SAR WGG in zijn advies enkele belangrijke opmerkingen en suggesties.
 
Ouderenweek 2017: gebruik de doe-gids!
Ouderenweek 2017: gebruik de doe-gids!De Ouderenweek vindt plaats tussen 20 en 26 november. Dit jaar zet de Vlaamse Ouderenraad de verbinding en samenwerking tussen verschillende generaties en culturen in de kijker. We zoomen in op sociaal-culturele activiteiten die mensen doen samenkomen en verbinden. En vooral: waarbij ouderen zelf bruggen bouwen met andere generaties en culturen. Naast een inspiratiegids is er nu ook een doe-gids.
 
De Vlaamse Ouderenraad kiest een nieuw logo
De Vlaamse Ouderenraad kiest een nieuw logoDe Vlaamse Ouderenraad ziet het versterken van zijn communicatie als kerndoelstelling voor de komende jaren. Als eerste stap daarin lanceert de Vlaamse Ouderenraad een nieuw logo en een nieuwe huisstijl. Vanuit de kernwoorden ervaren – verbindend – gedreven werd op zoek gegaan naar een beeld dat de missie, visie en eigenheid van de Vlaamse Ouderenraad kon vatten. Een logo dat op een frisse en eigentijdse manier uiting geeft aan de ideeën en ervaringen die de Vlaamse Ouderenraad samenbrengt, en aan het streven naar een volwaardige plaats voor ouderen in onze diverse samenleving.
 
De Vlaamse Ouderenraad is verhuisd!
De Vlaamse Ouderenraad is verhuisd!Eind juni 2017 namen de medewerkers van het secretariaat van de Vlaamse Ouderenraad hun intrek in het nieuwe kantoor in de Broekstraat 49-53 te Brussel.
 
Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016Elk jaar publiceert de Vlaamse Ouderenraad een jaarverslag dat je een overzicht geeft van de werkzaamheden in het afgelopen jaar.
 
‘Cultuur verbindt!’ tijdens de Ouderenweek 2017
Tussen 20 en 26 november 2017 is er opnieuw de Ouderenweek. Dit jaar moedigt de Vlaamse Ouderenraad ouderenverenigingen, lokale ouderenraden en organisaties aan om initiatieven te nemen die mensen verbinden.
 
Vlaamse Ouderenraad zet Mie Moerenhout in de bloemetjes
Vlaamse Ouderenraad zet Mie Moerenhout in de bloemetjesNa 15 jaar zwaait de Vlaamse Ouderenraad zijn directeur, Mie Moerenhout, uit. Mie startte in 2001 als enig personeelslid bij het toen nog OOK, Ouderen Overleg Komitee. Onder haar impuls groeide de Vlaamse Ouderenraad uit tot wat de organisatie nu is. Bedankt, Mie!
 
In 2017 start Nils Vandenweghe als nieuwe directeur Vlaamse Ouderenraad
Op 1 januari 2017 neemt Nils Vandenweghe de rol over als directeur van de Vlaamse Ouderenraad. Hij volgt er Mie Moerenhout op, die na 15 jaar aan het roer van de organisatie de stap naar het pensioen zet. Nils Vandenweghe draait al sinds 2012 mee in de Vlaamse Ouderenraad als stafmedewerker advisering, waarbij hij vooral actief was rond thema’s als bestaanszekerheid, participatie en Europees beleid. De Vlaamse Ouderenraad wenst hem alvast veel succes bij zijn nieuwe opdracht!
 
FAVO sluit mandaatperiode af met 6 nieuwe adviezen
De Federale Adviesraad voor Ouderen (FAVO) beëindigt haar eerste werkperiode van 4 jaar met de publicatie van 6 nieuwe adviezen. Deze handelen over de geestelijke gezondheidszorg, de impact van de besparingen in de gezondheidszorg op ouderen, de welvaartsaanpassing van de pensioenen en de IGO en de gelijkstelling van het eindeloopbaan-tijdskrediet, werkloosheid en het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) voor de pensioenberekening. Verder blijft het wachten op nieuws over de nieuwe samenstelling van de FAVO.
 
Wijziging abonnementen Actueel
Een abonnement op Actueel? Een prima keuze! Maar let op, vanaf 1 januari 2017 wijzigt in een aantal gevallen de prijs van de abonnementen op Actueel.
 
De vliegende reporter op pad: je ogen sluiten en luisteren naar een verhaal
De vliegende reporter op pad: je ogen sluiten en luisteren naar een verhaalDit jaar vielen de Ouderenweek en de Voorleesweek samen. In Hove was dat goed te merken. De bibliotheek, de cultuurdienst, de buitenschoolse kinderopvang, de ouderenraad en het dienstencentrum organiseerden samen heel wat activiteiten.
 
De vliegende reporter op pad: Sint-Niklasenaars maken kortfilm
De vliegende reporter op pad: Sint-Niklasenaars maken kortfilmEen tijdje geleden kregen een aantal buurtbewoners van de Elisabethwijk in Sint-Niklaas het idee om een kortfilm te maken. De oproep naar acteurs en figuranten kon op heel wat reactie rekenen, ook van ouderen. Professionele begeleiding kreeg de groep van twee docenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. ‘Levende Zielen’ was geboren!
 
De vliegende reporter op pad: poseren en creëren voor Sakura
De vliegende reporter op pad: poseren en creëren voor SakuraSamen met de bewoners van drie Beringse woonzorgcentra werkte kunstenares Marijke Henkens aan ‘Sakura’. Dat is Japans voor 'de schoonheid van de vergankelijkheid’, het aanvaarden van het leven zoals het komt. Marijke maakte portretten van de bewoners terwijl ze met hen in gesprek ging. De beelden werden kunstwerken met een persoonlijk verhaal.
 
De vliegende reporter op pad: een portret van oma en opa
De vliegende reporter op pad: een portret van oma en opa11 grootouders met evenveel kleinkinderen tussen 7 en 10 jaar kwamen langs in S.M.A.K. om een portret van elkaar te maken. Na een rondleiding in de tentoonstelling ‘These Strangers… Painting and People’ nam gids Aline de grootouders en kleinkinderen mee naar het atelier. Met een beetje schroom gingen de deelnemers aan de slag. Eerst keken ze heel erg goed, daarna tekenden oma of opa een portret van hun kleinkind en omgekeerd. Ze hadden nog nooit zo geconcentreerd naar elkaar gekeken! Het was muisstil in het atelier.
 
De vliegende reporter op pad: een bijzondere Brusselse stadswandeling
De vliegende reporter op pad: een bijzondere Brusselse stadswandelingOuderenvereniging FedOS trok met 15 ouderen doorheen de Brusselse wijk rondom de Kolenmarkt en het Rouppeplein. “Een ideale gelegenheid om kleine steegjes en straatjes in Brussel te leren kennen” vertelt een deelneemster. Parels zoals de Villerstoren en het museumcafé ‘Het Goudblommeke in Papier’ kwamen aan bod. “Het was een bijzondere wandeling. Iedereen genoot van de verhalen achter de prachtige architectuur en standbeelden die onze hoofdstad rijk is” besluit gids Helena.
 
Startschot Ouderenweek 2016!
Startschot Ouderenweek 2016!De Vlaamse Ouderenraad wenst alle initiatiefnemers een fijne Ouderenweek toe! Stadswandelingen, tentoonstellingen, intergenerationele tekenateliers, filmvertoningen, concerten, moskeebezoeken, … Het aanbod aan activiteiten is niet te overzien tussen 21 en 27 november 2016. Honderden musea, lokale dienstencentra, woonzorgcentra, ouderenverenigingen, bibliotheken, lokale ouderenraden, culturele centra, ... werken samen om 60-plussers een onvergetelijke week te bezorgen.
 
Oost-Vlaamse provinciale ouderenadviesraad en jeugdraad pleiten samen voor het openstellen van schoolinfrastructuur
Heel wat verenigingen zijn regelmatig op zoek naar goede locaties voor activiteiten of evenementen. Schoolgebouwen die na de schooluren leeg staan, bieden hiervoor een oplossing. Alleen zijn de mogelijkheden daartoe beperkt en/of weinig bekend bij verenigingen. In Oost-Vlaanderen pleitte de jeugdraad al langer voor meer flexibiliteit voor het openstellen van schoolgebouwen, en in een recent advies zet de provinciale ouderenadviesraad hier mee zijn schouders onder.
 
Visietekst beleidsparticipatie van ouderen en de rol van de lokale ouderenraden
De Vlaamse Ouderenraad werkte in mei 2016 een nieuwe visietekst uit rond de beleidsparticipatie van ouderen, en dit specifiek toegespitst op de rol die lokale ouderenraden spelen. De nota benadrukt het belang van de participatie van ouderen aan beleidsvoorbereiding en beleidsbeïnvloeding en vertrekt vanuit de uitdagingen voor de toekomst. De Vlaamse Ouderenraad ontwikkelde ook een beknopte versie van de visienota die de zaken kernachtig samenvat.
 
Oproep: Vliegende reportages tijdens Ouderenweek 2016
Oproep: Vliegende reportages tijdens Ouderenweek 2016Tussen 21 en 27 november 2016 vindt de Ouderenweek 2016 plaats. Wie in aanloop naar of tijdens deze week (beleids)activiteiten in het kader van het jaarthema ‘cultuurparticipatie op latere leeftijd’ organiseert, kan bezoek krijgen van de vliegende reporter van de Vlaamse Ouderenraad.
 
Kwaliteit van zorg in woonzorgcentra: Vlaamse Ouderenraad vraagt bijkomende maatregelen
De getuigenis geschreven door de verpleegkundige Liesbeth Claeys over het personeelstekort en het daaruit volgende kwaliteitsprobleem in een Gents zorghotel heeft de voorbije weken heel wat reacties losgeweekt. In de media volgden heel wat opiniestukken en getuigenissen. De berichtgeving over de kwaliteit van leven van ouderen in Vlaamse woonzorgcentra laat ook de Vlaamse Ouderenraad niet onberoerd.
 
Ouderenweek 2016 gaat digitaal
Ouderenweek 2016 gaat digitaalDe Ouderenweek slaat dit jaar de digitale weg in. Je kan ons vanaf nu vinden op Facebook. Like en deel de pagina van de Ouderenweek en blijf in de toekomst op de hoogte van alle nieuwtjes over cultuurparticipatie op latere leeftijd.
 
Vlaamse Ouderenraad krijgt bezoek uit Bangladesh
Vlaamse Ouderenraad krijgt bezoek uit BangladeshBijna de helft van alle pensioengerechtigden ter wereld ontvangt geen pensioen. Het aantal zestigplussers zal in de toekomst nochtans drastisch toenemen. In elk land zoeken mensen naar oplossingen. Dat is ook zo in Bangladesh, waar Gonoshathaya Kendra, kortweg GK, werd opgericht in 1972 na de onafhankelijkheidsoorlog. De gezondheidsorganisatie wil de ouderenwerking in eigen land verder uitbouwen. Ze leidt zelf haar medisch personeel op en heeft enkele grote ziekenhuizen. GK bereikt 1 miljoen mensen.
 
Adviezen FAVO over Algemene Beleidsnota Mobiliteit en rijbewijs met punten
De Federale Adviesraad Voor Ouderen (FAVO) heeft twee nieuwe adviezen uitgebracht. Het eerste heeft betrekking op de Algemene Beleidsnota Mobiliteit, waarin onder andere de beleidsuitdagingen rond elektrisch fietsen en het treinverkeer worden aangekaart. In het tweede advies spreekt de FAVO zijn steun uit voor de invoering van een rijbewijs met punten.
 
Minister van Mobiliteit Ben Weyts reageert op open brief Vlaamse Ouderenraad
Naar aanleiding van een persbericht van minister van Mobiliteit Ben Weyts over het gebruik van het betalend abonnement bij De Lijn door 65-plussers, reageerde de Vlaamse Ouderenraad met een open brief aan de minister. Op 2 mei 2016 kreeg de Vlaamse Ouderenraad een antwoord.
 
FAVO publiceert advies over beleidsnota pensioenen
De Federale Adviesraad voor Ouderen (FAVO) heeft een advies uitgebracht over de beleidsnota pensioenen. Daarin maakt de FAVO zowel de balans op van het reeds gevoerde pensioenbeleid, als van de aangekondigde hervormingen.
 
Jaarprogramma 2016
Ook in 2016 werkt de Vlaamse Ouderenraad een jaarprogramma af. Je vindt daarin de verschillende werkpunten waarmee de organisatie in 2016 het beleid opvolgt, de adviserende functie uitoefent en ouderen en andere geïnteresseerden informeert en sensibiliseert. Ook de werkplanning van de commissies is opgenomen.
 
Meer dan 200 nieuwe foto’s in de fotodatabank!
De Vlaamse Ouderenraad voegde meer dan 200 nieuwe foto’s toe aan zijn fotodatabank met realistische beelden van ouderen. Grasduin tussen de verschillende categorieën en ontdek welke foto’s je kan aanvragen voor presentaties, artikels, publicaties, ... Ook nieuwe foto's insturen voor opname in de databank kan nog steeds.
 
SAR WGG adviseert over het toekomstige zorg- en ondersteuningsbeleid voor ouderen
SAR WGG adviseert over het toekomstige zorg- en ondersteuningsbeleid voor ouderenDe Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin (SAR WGG) gaf advies op de conceptnota Vlaams welzijns- en zorgbeleid voor ouderen. De raad is tevreden dat een omvattende visie ontwikkeld is over het toekomstige zorg- en ondersteuningsbeleid voor ouderen. De SAR WGG is echter bezorgd dat de voorgestelde toekomstvisie niet aan al de principes van maatschappelijk verantwoorde zorg zal voldoen. Daarom verwacht de raad een sterker engagement zodat het nieuwe beleid meer kwaliteit, toegankelijkheid, sociale rechtvaardigheid, relevantie en performantie realiseert in de zorg en ondersteuning voor de ouder wordende Vlaming.
 
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse OuderenraadIn het kader van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad werden 4 filmpjes gemaakt die terugblikken en vooruitkijken naar de werking van de Vlaamse Ouderenraad. In dit vierde en laatste filmpje vertelt Nelly Lenaerts, ondervoorzitter van de ouderenadviesraad in Landen, hoe de Vlaamse Ouderenraad ondersteuning kan bieden aan een lokale ouderenadviesraad.
 
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse OuderenraadIn het kader van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad werden 4 filmpjes gemaakt die terugblikken en vooruitkijken naar de werking van de Vlaamse Ouderenraad. In dit derde filmpje vertelt Huib Hinnekint over hoe het internationaal jaar van de ouderen invloed had op de Vlaamse Ouderenraad en op het lokale niveau.
 
Resultaten van de bevraging van de lokale ouderenraden door de Vlaamse Ouderenraad
Resultaten van de bevraging van de lokale ouderenraden door de Vlaamse OuderenraadBinnen de Commissie Ouderenraden van de Vlaamse Ouderenraad werd begin 2015 de vraag gesteld naar een stand van zaken van de werking van de lokale ouderenraden. Vorige bevragingen waren een aantal jaren oud, en werden vaak enkel door de voorzitter of begeleidende ambtenaar van het lokale ouderenbeleid beantwoord. Deze nieuwe bevraging beoogde een foto door de ogen van de lokale ouderenraad zelf: in een begeleidende brief werd gevraagd deze ter bespreking voor te leggen aan het bestuur van de lokale ouderenraad.
 
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse OuderenraadIn het kader van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad werden 4 filmpjes gemaakt die terugblikken en vooruitkijken naar de werking van de Vlaamse Ouderenraad. In dit tweede filmpje spreekt voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad, Jul Geeroms over het belang van het ‘decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen’. Hij geeft ook de missie van de Vlaamse Ouderenraad mee en vertaalt dit naar de opdrachten van de Vlaamse Ouderenraad.
 
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad
4 filmpjes vertellen het verhaal van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad In het kader van 10 jaar Vlaamse Ouderenraad werden 4 filmpjes gemaakt die terugblikken en vooruitkijken naar de werking van de Vlaamse Ouderenraad. In dit eerste filmpje schetst Mieke Vogels als voormalig minister van onder andere Welzijn de context van het beleidskader bij de erkenning van de Vlaamse Ouderenraad.
 
10 jaar Vlaamse Ouderenraad in het Vlaams Parlement
10 jaar Vlaamse Ouderenraad in het Vlaams ParlementOp donderdag 28 januari 2016 nodigde de Vlaamse Ouderenraad alle betrokken partners uit voor een terugblik en vooruitkijken na 10 jaar Vlaamse Ouderenraad.
 
Nieuwe Beheersovereenkomst voor de Vlaamse Ouderenraad
Nieuwe Beheersovereenkomst voor de Vlaamse OuderenraadTijdens de viering '10 jaar Vlaamse Ouderenraad' op 28 januari 2016 in het Vlaams Parlement, ondertekenden voorzitter Jul Geeroms, directeur Mie Moerenhout, en coördinerend minister voor Ouderenbeleid Jo Vandeurzen een nieuwe beheersovereenkomst voor de Vlaamse Ouderenraad. Deze overeenkomst garandeert de werking van de organisatie voor de komende 5 jaar.
 
Nieuwe erkenning voor 5 jaar voor de vzw Vlaamse Ouderenraad
Het decreet over de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen, is bedoeld om ouderen en beleid samen te brengen. Naast de aanstelling van een Vlaamse coördinerende minister voor het ouderenbeleid, de opmaak per regeerperiode van een ouderenbeleidsplan en het stimuleren van een inclusief lokaal ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen, wil het decreet ook een vereniging zonder winstoogmerk als Vlaamse ouderenraad erkennen voor maximaal vijf jaar. In dit kader laat de Vlaamse Regering de erkenning van de vzw Vlaamse Ouderenraad verder lopen voor vijf jaar, m.a.w. van 2016 tot en met 2020.
 
SAR WGG adviseert over de Visie 2050: een leidraad voor het langetermijnbeleid in Vlaanderen
SAR WGG adviseert over de Visie 2050: een leidraad voor het langetermijnbeleid in VlaanderenHet is volgens de Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin goed dat de Vlaamse regering nadenkt over een leidraad voor het langetermijnbeleid in Vlaanderen. Toch voldoet de uitgewerkte Visie 2050 niet aan de verwachtingen. Realistische beleidsdoelstellingen zijn volgens de raad beter gebaat bij een tijdshorizon van 10 tot 20 jaar.
 
SAR WGG adviseert over het Mozaïekdecreet
SAR WGG adviseert over het MozaïekdecreetDe Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin heeft bekommernissen bij enkele bepalingen in het voorontwerp van het Mozaïekdecreet. De raad boog zich over de oprichting van het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg, het preventief gezondheidsbeleid, de overlegplatforms geestelijke gezondheidszorg, de ouderenzorg, de integrale jeugdhulp en de voorschoolse kinderopvang.
 
Federale Adviesraad voor Ouderen publiceert 4 nieuwe adviezen
De Federale Adviesraad voor Ouderen (FAVO) heeft 4 nieuwe beleidsadviezen gepubliceerd. Deze gaan in op het derde federaal plan Armoedebestrijding, de commercialisering van de gezondheidszorg, de erkenning van de mantelzorger en zware arbeidsomstandigheden (in verband met arbeidsmarkt- en pensioenbeleid).
 
Beheersovereenkomst Vlaamse Ouderenraad als partnerorganisatie
De Vlaamse Ouderenraad werd onlangs door de Vlaamse overheid erkend als partnerorganisatie voor de ondersteuning van beleidsparticipatie van ouderen. Deze erkenning loopt over 5 jaar.
 
Presentaties provinciale themadagen 2015 online
De afgelopen weken organiseerde de Vlaamse Ouderenraad in samenwerking met de Vlaamse provincies en de provinciale ouderenadviesraden, vijf themadagen in Brugge, Leuven, Antwerpen, Hasselt en Gent. Deze inspiratiemomenten kregen de titel ‘Ouderen in vervoer(ing).
 
Kandidatuur Vlaamse Ouderenraad als partnerorganisatie voor het lokaal ouderenbeleid
Kandidatuur Vlaamse Ouderenraad als partnerorganisatie voor het lokaal ouderenbeleidDe Vlaamse Regering erkent de vzw Vlaamse Ouderenraad en de vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) als relevante partnerorganisatie in het kader van de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen. Dit berichtte de Vlaamse Regering na haar vergadering van vrijdag 3 juli 2015. Voor de start moet er nog duidelijkheid komen omtrent de startdatum en het beschikbare budget. De Vlaamse Overheid stelt tevens met elke partnerorganisatie een convenant op voor de hele periode. De erkenning loopt over 5 jaar.
 
Subsidie Vlaamse Ouderenraad
De Vlaamse Regering besliste op haar vergadering van 27 maart om de Vlaamse Ouderenraad vzw voor 2015 een subsidiebedrag van 475.000 euro toe te kennen. De subsidie dient om de opdracht van de vzw als Vlaamse Ouderenraad uit te voeren en dient aangewend te worden om basis-, personeels- en werkingskosten te dekken. De Vlaamse Ouderenraad stelt vast dat de subsidie met 7 % vermindert in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2014 ontving de Vlaamse Ouderenraad 502 000 euro subsidie.
 
Beleidsplan 2015-2019 zet bakens uit voor toekomst Vlaamse Ouderenraad
Op 25 maart 2015 keurde de algemene vergadering het nieuwe beleidsplan van de Vlaamse Ouderenraad goed. Centraal daarin staan de 6 strategische doelstellingen voor de komende 5 jaar, en de vernieuwde missie en visie van de organisatie.
 
Jul Geeroms herverkozen tot voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad
Jul Geeroms herverkozen tot voorzitter van de Vlaamse OuderenraadTijdens de algemene vergadering van de Vlaamse Ouderenraad op woensdag 17 december 2014 werd de samenstelling van de algemene vergadering vernieuwd. De algemene vergadering bestaat uit vertegenwoordigers van de lidorganisaties en vier externe deskundigen. Jul Geeroms werd unaniem herverkozen tot voorzitter. Proficiat!
 
Volg de Vlaamse Ouderenraad op Twitter
Volg de Vlaamse Ouderenraad op TwitterDe Vlaamse Ouderenraad wil de meest recente nieuwtjes onder zoveel mogelijk mensen en organisaties verspreiden. Sinds deze week is de Vlaamse Ouderenraad daarom ook te vinden op de sociale media.
 
Presentaties van 5 geslaagde provinciale themadagen nu na te lezen
Presentaties van 5 geslaagde  provinciale themadagen nu na te lezenTussen 23 september en 14 oktober 2014 organiseerde de Vlaamse Ouderenraad voor het eerst in samenwerking met de Vlaamse provincies en de provinciale ouderenadviesraden, vijf themadagen in Brugge, Leuven, Antwerpen, Hasselt en Gent. Deze inspiratiemomenten stonden in het teken van 'Informatie en communicatie'. De organisatie kon in totaal rekenen op 600 aanwezigen. Vijf geslaagde provinciale themadagen!
 
Fotodatabank met 'levensechte' beelden van ouderen
De manier waarop ouderen in beeld komen, is vaak heel rooskleurig of net zeer zorgelijk. Er worden geregeld stereotiepe beelden gebruikt, rimpels rechtgetrokken of tanden gebleached. Vele organisaties en media ervaren een gebrek aan bruikbare, realistische foto's van ouderen. Daarom lanceert de Vlaamse Ouderenraad op 1 oktober 2014, de internationale dag van de ouderen, een online fotodatabank. Via dit aanbod wil de Vlaamse Ouderenraad pers, organisaties en individuele personen stimuleren om de beeldvorming rond ouderen bij te stellen en de verscheidenheid in leeftijd, vitaliteit, activiteit, … bij zestigplussers aan te tonen.
 
Hashtag #VlaamseOuderenraad voor provinciale themadagen
Hashtag #VlaamseOuderenraad voor provinciale themadagenTijdens de provinciale themadagen ‘Spreken is zilver, communiceren is goud’, staat informatie en communicatie centraal. Wisselwerking tussen het gemeentebestuur en de lokale ouderenadviesraad is van groot belang, maar ook onderlinge uitwisseling van kennis mag niet vergeten worden. Daarom voeren Seniornet Vlaanderen en de Vlaamse Ouderenraad de hashtag #VlaamseOuderenraad in. Op die manier kunnen deelnemers voor, tijdens of na de themadag die zij bijwonen kennis en bevindingen noteren of foto’s nemen en het wereld wijde web insturen via de sociale media.
 
Federale Adviesraad voor Ouderen schetst toekomstvisie over de pensioenen
De Federale Adviesraad voor Ouderen (FAVO), het vroegere Raadgevend Comité voor de Pensioensector, heeft in een nieuw advies zijn visie op de toekomst van de wettelijke pensioenen gepubliceerd. De FAVO pleit onder meer voor het optrekken van de berekeningspercentages, een structurele en automatische welvaartskoppeling en een eenvormige regeling voor de studieperiodes binnen de pensioenberekening.
 
Vlaamse Ouderenraad reageert op regeerakkoord
De Vlaamse Ouderenraad heeft het nieuwe Vlaams regeerakkoord geanalyseerd en wijst in een eerste reactie op de blijvende onduidelijkheden in het engagement van de Vlaamse regering tegenover ouderen. Daarnaast benadrukt de Vlaamse Ouderenraad het behoud van het betaalbaar openbaar vervoer voor ouderen en de nood aan bijkomende impulsen in de zorg.
 
Advies FAVO over beleidsnota armoedebestrijding 2014
De Federale Adviesraad voor Ouderen heeft op het einde van de legislatuur een advies uitgebracht over de beleidsnota inzake de maatschappelijke integratie en armoedebestrijding. Het advies pleit voor meer aandacht voor de armoede bij ouderen, en suggereert onder meer maatregelen op vlak van de pensioenen, gezondheidszorg en automatische rechtentoekenning.
 
FAVO adviseert over beleidsnota gezondheidszorg 2014
De Federale Adviesraad voor Ouderen heeft op het einde van de legislatuur nog een advies uitgebracht over de beleidsnota inzake de toegang tot de gezondheidszorg. Het advies kaart verschillende aandachtspunten aan, van de betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg tot de ondersteuning voor mantelzorgers, waar de volgende regering direct mee aan de slag zal kunnen gaan.
 
Subsidiëring Vlaamse Ouderenraad
De Vlaamse regering kent voor 2014 een subsidie van 502 000 euro toe aan de Vlaamse Ouderenraad vzw om basis-, personeels- en werkingskosten te dekken.
 
Vlaamse Ouderenraad stelt jaarprogramma 2014 voor
2014 wordt voor de Vlaamse Ouderenraad een boeiend jaar. Naast de algemene taken worden dit jaar immers ook de interne verkiezingen en het intern beleidsplan voorbereid.
 
Vlaamse Ouderenraad over zorg en wonen voor ouderen
Op 11 december 2013 werd de Vlaamse Ouderenraad uitgenodigd voor een hoorzitting in de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid van het Vlaams Parlement. De Vlaamse Ouderenraad werd gevraagd zijn visie toe te lichten bij twee voorstellen van resoluties over wonen en zorg voor ouderen.
 
Vlaamse Ouderenraad is tevreden met schrapping leeftijdsgrens bij hospitalisatieverzekering
Vlaamse Ouderenraad is tevreden met schrapping leeftijdsgrens bij hospitalisatieverzekeringDe Christelijke Mutualiteit maakte woensdag 8 januari 2014 bekend dat de leeftijdsgrens om aan te sluiten bij de hospitalisatieverzekering CM-Hospitaalplan geschrapt is. Tot nu toe was het niet mogelijk om na 65 jaar nog in te stappen. De socialistische mutualiteiten laten vanaf 1 mei 65-plussers intekenen. De VRT-nieuwsdienst vroeg onze voorzitter, Jul Geeroms, om reactie. Hij verklaarde dat de Vlaamse Ouderenraad wil dat ook andere verzekeraars redelijke prijzen aanrekenen en vraagt dat ze beter motiveren waarom sommige bijpremies aan ouderen gevraagd worden.
 
Vlaamse Ouderenraad vraagt meer aandacht voor kwetsbare ouderen in het ‘participatiedecreet’
Op 22 november 2013 keurde de Vlaamse regering het ontwerpdecreet goed dat het decreet houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport (het ‘participatiedecreet’) wijzigt. Dit werd vervolgens overgemaakt aan het Vlaams Parlement. Naar aanleiding van de wijzigingen aan de criteria voor de toekenning van subsidiëring van projecten die in het nieuwe decreet voorzien worden, vraagt de Vlaamse Ouderenraad om meer aandacht voor kwetsbare ouderen.
 
Federaal memorandum 2014: een daadkrachtig beleid voor actief ouder worden
Naar aanleiding van de verkiezingen in mei 2014 heeft de Vlaamse Ouderenraad in samenspraak met zijn 29 lidorganisaties een memorandum voor de politieke partijen en de volgende federale regering opgesteld. Hiermee wil de Vlaamse Ouderenraad de belangrijkste thema's voor ouderen onder de aandacht van de partijen en beleidsverantwoordelijken brengen.
 
District Berchem formuleert aanbevelingen voor een leeftijdsvriendelijke buurt
In het district van Berchem (Antwerpen) werd een specifieke werkgroep opgericht die aanbevelingen zou formuleren om van Berchem een leeftijdsvriendelijke buurt te maken. Deze werkgroep bestond uit leden van de seniorenraad, de lokale dienstencentra en de schepen van ouderenbeleid. De werkgroep kon bovendien op de ondersteuning van de seniorenconsulent rekenen. De werkgroep heeft nu het verslag afgewerkt en zal dit overhandigen aan het districtscollege van Berchem.
 
Boek Levens lopen anders: laatste exemplaren aan voordeeltarief
Boek Levens lopen anders: laatste exemplaren aan voordeeltariefVandaag verloopt het leven anders dan honderd jaar geleden: we leven langer, doorgaans in een betere gezondheid en de levensloop is anders. De bevolking vergrijst. Deze vergrijzing roept vragen op. Vormen ouderen in deze veranderende samenleving alleen een kostenpost? Of kunnen zij een zinvolle bijdrage leveren?
 
Vlaamse Ouderenraad lanceert leeftijdsvriendelijke gemeenten
Vlaamse Ouderenraad lanceert leeftijdsvriendelijke gemeentenWerken aan problemen van de vergrijzing begint in jouw eigen buurt. Vanuit die filosofie lanceerde de Vlaamse Ouderenraad op 1 oktober, de internationale dag van de ouderen, de campagne ‘Leeftijdsvriendelijke gemeenten: een hefboom voor actief ouder worden’. Met deze campagne wil de Vlaamse Ouderenraad lokale ouderenadviesraden, samen met de ouderenverenigingen, de lokale dienstencentra en de ouderenzorg aanzetten om leeftijdsvriendelijke initiatieven in de gemeente op te zetten.
 
Federale Adviesraad voor Ouderen geeft aftrap met vijf adviezen
De Federale Adviesraad voor Ouderen heeft vijf adviezen uitgebracht. Daarin wordt de federale regering advies gegeven over het statuut van de mantelzorger, de pensioenen en het tweede Federaal Plan voor Armoedebestrijding. Vier van de vijf adviezen werden uitgebracht op eigen initiatief.
 
Seniorenraad Knokke-Heist overhandigt memorandum
Seniorenraad Knokke-Heist overhandigt memorandumDe leden van de Seniorenraad Knokke-Heist overhandigden onlangs hun memorandum aan het beleid van hun gemeente. Zij willen blijven positief samenwerken met hun gemeentebestuur voor de uitbouw van een progressief seniorenbeleid en een lokaal sociaal beleidsplan.
 
Ouderenweek 2013: Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden
Ouderenweek 2013: Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder wordenDe Vlaamse Ouderenraad zet in het kader van de jaarlijkse Ouderenweek in op leeftijdsvriendelijke wijken, buurten, gemeenten. Onder het motto ‘Leeftijdsvriendelijke gemeente: een hefboom voor actief ouder worden’ wil de Vlaamse Ouderenraad lokale ouderenraden, ouderenverenigingen, lokale dienstencentra en woonzorgcentra aanzetten om leeftijdsvriendelijke initiatieven in hun gemeente op poten te zetten, in samenwerking met relevante partners.
 
Lokale ouderenadviesraad schrijft advies over leeftijdsvriendelijk Kalmthout
Lokale ouderenadviesraad schrijft advies over leeftijdsvriendelijk KalmthoutAan de hand van de checklist leeftijdsvriendelijke gemeente van de Vlaamse Ouderenraad heeft de ouderenadviesraad van Kalmthout gepeild naar de leeftijdsvriendelijkheid van de gemeente. Die checklist was bedoeld als leidraad om na te denken over de mogelijkheden om actief ouder te worden in Kalmthout. Dat is niet enkel een verhaal van willen, maar ook van kunnen. De voorwaarden moeten ervoor aanwezig zijn.
 
De Vlaamse Ouderenraad denkt mee in de voorbereiding van de overdracht van bevoegdheden
Achter de schermen van de Vlaamse overheid zijn de werkzaamheden bezig voor de overdracht en invulling van de bevoegdheden die van het federale niveau naar Vlaanderen overgeheveld zullen worden. Het gaat onder meer over de overdracht van het ouderenbeleid, de mobiliteitshulpmiddelen en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB). De Vlaamse Ouderenraad levert, als vertegenwoordiger van de ouderen, een inbreng bij dit denkwerk. Omdat de verschillende opties over de bevoegdheidsoverdracht van strategisch belang zijn voor ouderen, werd een brief met aandachtspunten gestuurd aan de Coördinerend minister voor Ouderenbeleid. Met deze brief en ook met het werk dat de Vlaamse Ouderenraad in dit dossier nog zal opnemen, willen we erop toezien dat de politieke beslissingen verbonden aan de bevoegdheidsoverdracht geen nadelige gevolgen hebben voor ouderen.
 
Rechtzetting: subsidiëring Vlaamse Ouderenraad
In het persbericht van de Vlaamse regering van 29 maart 2013 is een fout geslopen. De Vlaamse regering kent de Vlaamse Ouderenraad een subsidie van 480 000 euro toe voor basis-, personeels- en werkingskosten in 2013, dus geen 490 000 euro zoals het persbericht meldde. De Vlaamse regering heeft in vergelijking met 2012 de subsidie verlaagd met 10 000 euro.
 
Subsidiëring Vlaamse Ouderenraad
Subsidiëring Vlaamse OuderenraadDe Vlaamse regering kent de Vlaamse Ouderenraad een subsidie van 490 000 euro toe voor basis-, personeels- en werkingskosten in 2013.
 
Openbaar vervoer voor 65-plussers: reactie van minister Vandeurzen
Openbaar vervoer voor 65-plussers: reactie van minister VandeurzenSinds enige tijd staat het gratis abonnement van De Lijn voor 65-plussers ter discussie. De Vlaamse Ouderenraad is geen voorstander van de wijziging van de huidige regeling en schreef hierover een brief aan minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Jo Vandeurzen, coördinerend minister voor Ouderenbeleid reageerde alvast en bevestigde dat mobiliteit voor ouderen erg belangrijk is voor hun deelname aan de samenleving. Hij ondersteunde de vraag van de Vlaamse Ouderenraad om tijdig betrokken te worden in de discussie.
 
De Vlaamse Ouderenraad vraagt aandacht voor geletterdheid ouderen
In navolging van het nieuw Strategisch Plan Geletterdheid heeft de Vlaamse Ouderenraad minister Smet aangesproken op het gebrek aan aandacht voor ouderen in dat plan. Maatschappelijk gezien is er immers dringend nood aan inspanningen om de digitale kloof en de soms lage geletterdheid onder ouderen aan te pakken.
 
Antwoord op advies over voortgangsrapport Vlaams ouderenbeleidsplan
Minister Vandeurzen heeft geantwoord op het advies van de Vlaamse Ouderenraad over het voortgangsrapport bij het Vlaams ouderenbeleidsplan 2010-2014. De bemerkingen van de Vlaamse Ouderenraad voor de verdere uitvoering van het huidige ouderenbeleidsplan en de aanbevelingen voor het volgende plan zijn duidelijk gedetailleerd bestudeerd.
 
Vlaamse Ouderenraad schrijft brief aan minister Crevits
Sinds enige tijd staat het gratis abonnement van De Lijn voor 65-plussers ter discussie. De Vlaamse Ouderenraad is geen voorstander van de wijziging van de huidige regeling en schreef hierover een brief aan minister van Mobiliteit Hilde Crevits.
 
Gezocht: foto’s voor publicaties van de Vlaamse Ouderenraad
Gezocht: foto’s voor publicaties van de Vlaamse OuderenraadDe Vlaamse Ouderenraad is voor zijn informatieblad Actueel, voor zijn vernieuwde website en andere uitgaven op zoek naar foto’s over mensen tussen 60 en 120 jaar. Heb je foto's van ouderen in hun dagelijkse bezigheden of foto's die aanleunen bij de leefwereld van ouderen? Bezorg ze ons dan en wie weet prijkt jouw afbeelding in één van onze publicaties!
 
Voorzitter Federale Adviesraad voor Ouderen bekend
Op 10 december 2012 werd de heer Willy Peirens verkozen als eerste voorzitter van de Federale Adviesraad voor Ouderen. Voor de komende twee jaar zal hij de verantwoordelijkheid voor de uitbouw van dit recent opgerichte inspraakorgaan voor ouderen op federaal niveau op zich nemen.
 
Slotconferentie Europees jaar ‘Actief ouder worden en de solidariteit tussen de generaties’ – werking ouderenadviesraden
Op de slotconferentie, georganiseerd op 27 november 2012, ter afronding van het Europees jaar ‘Actief ouder worden en de solidariteit tussen de generaties’ kregen de verschillende regionale ouderenraden de kans om hun werking voor te stellen en een kritische blik over de ervaringen te formuleren.
 
Advies over de toepassing van het Generatiepact en de welvaart
In dit advies klaagt het Raadgevend Comité voor de Pensioensector aan dat ouderen wel solidariteitsbijdragen betalen, maar geen inspraak krijgen in de verdeling van deze enveloppe voor de verbetering van de laagste pensioenen. Daarnaast pleit het voor de automatische koppeling van pensioenen aan de evolutie van de lonen en voor het verder verhogen van de oudste pensioenen, die vaak tot de laagste behoren.
 
Advies inzake de koppeling aan de welvaart van de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)
Het Raadgevend Comité voor de Pensioensector vraagt in een advies om een hogere inkomensgarantie voor ouderen (IGO).
 
Advies betreffende het verbeteren van de hulp aan bejaarden (THAB)
Volgens het Raadgevend Comité voor de Pensioensector dient de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) dringend versterkt te worden. De oudere dient tijdens de aanvraagprocedure ondersteund te worden, de uitgekeerde bedragen dienen verhoogd te worden en de toekenningsvoorwaarden moeten gelijkgeschakeld worden met die van de integratietegemoetkoming voor personen jonger dan 65 jaar.
 
Terugblik: Themadag ‘Actief ouder worden, een leven lang’
Op vrijdag 28 september 2012 mocht de Vlaamse Ouderenraad 250 deelnemers verwelkomen op de themadag in het Vlaams Parlement. Naar aanleiding van de internationale dag van de ouderen, die plaatsvond op 1 oktober, werd die dag de Ouderenweekcampagne ‘Actief ouder worden, een leven lang’ gelanceerd. Ook de pers was aanwezig.
 
Gezamenlijk memorandum van de jeugddienst Joetz en de ouderenvereniging S-Plus
Samen reisden ze Vlaanderen rond met het gezamenlijk memorandum t.a.v. de toekomstige lokale beleidsverantwoordelijken en opgesteld door de jongeren en ouderen ter stimulans voor een intergenerationeel beleid.
 
Vlaamse Ouderenraad engageert zich in de dementiecampagne en ondertekent de engagementsverklaring
De algemene vergadering van de Vlaamse Ouderenraad ging op 4 juli 2012 unaniem akkoord om de engagementsverklaring die verbonden is aan de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ te onderschrijven. De Vlaamse Ouderenraad zal de ouderenorganisaties sensibiliseren om te werken aan een genuanceerde beeldvorming van dementie.
 
Subsidie Vlaamse Ouderenraad
De Vlaamse regering besliste op haar vergadering van 25 mei 2012 dat de Vlaamse Ouderenraad 490 000 euro subsidie krijgt voor basis-, personeels- en werkingskosten in 2012.
 
Opiniestuk Alert ‘Hulpmiddelen voor oudere personen met een handicap’
In naam van de Vlaamse Ouderenraad schreef een stafmedewerker voor het tijdschrift Alert (sociaal werk en politiek) een opiniestuk over het hulpmiddelenbeleid voor oudere personen met een handicap. Inspiratie werd gehaald uit het standpunt van de Vlaamse Ouderenraad over de leeftijdsdiscriminerende effecten in de werking van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Met deze opinietekst en met dit standpunt draagt de Vlaamse Ouderenraad bij aan het debat over een leeftijdsonafhankelijk en efficiënt hulpmiddelenbeleid.
 
Ouderen moeten ook een stem krijgen
De Vlaamse Ouderenraad lanceerde in april 2012 samen met de koepels van de woonzorgcentra de campagne ‘Laat je stem horen’. TV OOST, de regionale Oost-Vlaamse televisiezender, nodigde Mie Moerenhout, directeur van de Vlaamse Ouderenraad, uit om naar de studio te komen en te debatteren over de stemmogelijkheden.
 
Bestrijding van armoede - Memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012
Op 14 oktober 2012 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De gemeenten hebben een specifieke rol in de bestrijding van armoede. De nabijheid van lokale besturen tot de bevolking zorgt ervoor dat ze de noden en wensen van mensen goed kan identificeren en in het bijzonder die van de meest kwetsbare mensen, die zich moeilijker kunnen laten horen. Vanuit dit perspectief heeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een memorandum opgesteld om de aandacht te vestigen op de problemen waar mensen in armoede mee geconfronteerd worden op het vlak van onderwijs, gezondheid, socio-professionele inschakeling, huisvesting en energie.
 
Oudervriendelijk Kortenaken
In het teken van het Europese jaar van ‘Actief ouder worden’, wil men in Kortenaken een plek creëren waar het goed is om te wonen voor de oudere bevolking. Ook zij zien dat steeds meer mensen oud worden en dat ze binnenkort niet enkel met een ‘grijze golf’, maar met een ‘grijze tsunami’ te maken gaan krijgen. In Kortenaken zijn ze er echter van overtuigd dat deze grijze en zilveren generatie zeer kostbaar zijn en willen het dan ook voor hen aangenaam maken om te wonen in een landelijke gemeente als Kortenaken.
 
Brief i.v.m. beheersovereenkomst SoCiuS
De Vlaamse Ouderenraad wil dat er in de komende jaren systematisch werk wordt gemaakt van de verdere uitbouw van het sociaal-cultureel werk met ouderen in het algemeen en van het levenslange leren van ouderen in het bijzonder. We zijn ervan overtuigd dat SoCiuS, als steunpunt voor de sector, hierbij een centrale rol zou moeten kunnen spelen. Daarom heeft de Vlaamse Ouderenraad de overheid geadviseerd om bij het afsluiten van een nieuwe beheersovereenkomst met SoCiuS de nodige aandacht te schenken aan deze materie.
 
Voorzitter Vlaamse Ouderenraad te gast bij Peeters en Pichal
Op 27 januari was Jul Geeroms, voorzitter van de Vlaamse Ouderenraad, te gast in de studio van het Radio 1-programma ‘Peeters en Pichal’ dat het Ouderenweekthema 'Armoede bij ouderen' wilde aansnijden. De uitzending ging over de lage pensioenen en de gevolgen voor het wonen. In Vlaanderen zijn er heel wat ouderen met een heel laag pensioen. Vele luisteraars getuigden dat ze als gepensioneerde moeten rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens, nl. minder dan 966 euro.
 
Meerjarenprogramma 2010-2014 Vlaamse Ouderenraad
In het beleidsplan had de Vlaamse Ouderenraad zich voorgenomen een meerjarenprogramma op te maken voor de tweede werkperiode. Dit meerjarenprogramma werd opgemaakt vanuit de operationele doelstellingen van het beleidsplan en de plannen voor de korte en de lange termijn van de commissies.
 
Discrimineert ING 60-plussers?
Via de media vernam de Vlaamse Ouderenraad dat ING vanaf 11 augustus 2010 een limiet instelt van 1000 euro per week voor alle 60-plussers voor het afhalen van geld van de eigen ING-bankrekening. Deze maatregel zou als bedoeling hebben de veiligheid van ouderen bij het gebruik van hun bankkaart te verhogen.
 
Terugblik: Ouderenparlement 2010
Op 26 april 2010 mocht de Vlaamse Ouderenraad 600 ouderen verwelkomen in de Elisabethzaal te Antwerpen. In de voormiddag konden de deelnemers terecht in vier werkgroepen waar aan de hand van enkele stellingen gedebatteerd werd. Het resultaat van deze besprekingen vindt u terug in de verslagen.
 
Terugblik: Studiedag '55-plussers in beweging'
Eind 2008 werd door de Vlaamse Ouderenraad een studiedag georganiseerd met als titel ’55-plussers in beweging’. De sportwereld was er goed vertegenwoordigd, alsook de studenten toonden interesse voor dit onderwerp. Men mag dan ook spreken van een succes. De Ouderensportfederaties én de sportorganisaties (BLOSO, ISB, VSF) presenteerden die dag hun gezamenlijke visie op sport en bewegen voor ouderen.
 
Het Ouderenbeleid en de inspraak van de ouderen gaat vooruit
Om na te gaan wat er op het vlak van participatie aan het gemeentelijk Ouderenbeleid de laatste jaren gebeurd is, werd in de Commissie Beleidsparticipatie een snelenquête opgezet o.l.v. Huib Hinnekint.
 
Intergenerationele relaties
Een boodschap van de KBS-kring op de Europese conferentie in Slovenië
 
Checklist ouderenvriendelijke steden en gemeenten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde een gids over ‘age-friendly cities’. Deze gids bevat een checklist die betrekking heeft op verscheidene aspecten van de leefomgeving.
 
Lokale ouderenraad Temse schrijft memorandum en nota over het BBC-verhaal
De ouderenradviesraad van Temse stelde een tijdje geleden een memorandum op en overhandigde dit aan het gemeentebestuur. Daarnaast schreven de leden van de adviesraad ook een nota uit naar aanleiding van de beleids- en beheerscyclus (BBC) 2014-2019.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring