Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadKalender

Februari 2018: maand van de palliatieve zorg in Brussel
FotoOm de palliatieve zorg en levenseindezorg in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest meer in de kijker te zetten, roept Brusselse Expertise Levenseinde (Br.E.L.) de maand februari 2018 opnieuw uit tot de Maand van de Palliatieve Zorg.
 
Studiedag ‘Iedereen Vrijwilligt’: 6 maart 2018
FotoMeer diversiteit is goed voor je organisatie: je verbreedt je wervingspotentieel en je geeft zuurstof aan je organisatie. Nochtans blijkt uit cijfers én praktijk dat het creëren van een diverse vrijwilligersorganisatie niet altijd evident is. Hoe verlaag je de drempels in je organisatie of lokaal bestuur? Hoe krijg je meer diversiteit in je werking? Daar draait alles om op deze studiedag, want iedereen kan vrijwilligen!
 
Eerstelijnsmeeting 2018 'Middelengebruik’: 15 maart 2018
Elk jaar in maart organiseren het Huis voor Gezondheid, het Kenniscentrum WWZ, het Brussels Overleg Thuiszorg en Home-Info een netwerk-, info- en bijscholingsevenement. Sinds dit jaar heet de Gezondheidsmeeting de Eerstelijnsmeeting. Thema voor 2018 is ‘middelengebruik’.
 
Studiedag ‘Geestelijke gezondheidsproblemen bij ouderen’: 15 maart 2018
Ouderen met een geestelijk gezondheidsprobleem vallen in het zorgtraject vaak tussen de mazen van het net. Na stabilisatie komen zij niet langer in aanmerking voor het psychiatrische zorgnetwerk. In woonzorgcentra heerst nog steeds onzekerheid over de opname van ouderen met deze diagnose.
 
Dag van de zorg: 18 maart 2018
FotoOp zondag 18 maart 2018 staat opnieuw zorg en welzijn in de kijker. Door de positieve reacties wordt het thema van vorig jaar behouden: ‘Samen Zorgkrachtig’.
 
Opleiding ouderencoaching
FotoDe bachelor-na-bachelor Ouderencoaching biedt je de nodige handvatten om aan de slag te gaan met uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt. De opleiding biedt een rugzak aan kennis en methodieken voor mensen die professioneel met ouderen bezig zijn of willen zijn. Deze opleiding wordt sinds 2011 georganiseerd aan de Thomas More-hogeschool, campus Geel.
 
Save the date - studiedag 'Tachtig tinten': 19 april 2018
FotoHet Agentschap Zorg en Gezondheid organiseert in samenwerking met vzw KliQ een tweede studiedag over genderidentiteit en seksuele diversiteit in woonzorgcentra. Op de studiedag worden de onderwerpen vanuit diverse invalshoeken belicht.
 
Lezingenreeks dementie: voorjaar 2018
FotoIn het voorjaar van 2018 komen een aantal internationale sprekers naar de KU Leuven voor een interdisciplinaire samenwerking rond de maatschappelijke aspecten van dementie. Er zijn ook enkele publiekslezingen over verschillende aspecten van (het leven met) dementie.
 
Congres ‘Seks, drugs en rock&roll - Geneugten en bedreigingen van de oude dag’: 17 mei 2018
Voor sommigen brengt een hogere leeftijd geen fijne zaken met zich mee, maar heel wat ouderen beleven ook veel plezier aan het leven. Het genot van een goed glas wijn, erotiek, creativiteit en passie stoppen niet bij het pensioen. Maar met deze geneugten gaat niet iedereen oordeelkundig om. Soms schuilen er gevaren in die oorspronkelijk positieve ervaringen.
 
Sociaalwerkconferentie: 24 mei 2018
FotoOp 24 mei organiseert het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de sociaalwerkconferentie in samenwerking met de Vlaamse opleidingen Sociaal Werk.
 
Save the date - studiedag 'Lokale uitdagingen ontrafeld - ouderenraden in stroomversnelling': 1 juni 2018
FotoVerschillende recente beleidsontwikkelingen hebben een impact op het lokale niveau. Lokale ouderenraden hebben daarom heel wat vragen. Hoe kunnen zij met deze uitdagingen omgaan? Vlaamse Ouderenraad · Lokaal wil met de studiedag ‘Lokale uitdagingen ontrafeld’ informeren, inspireren en kansen bieden om ervaringen uit te wisselen.
 
Expo ‘Dementie anders bekeken’
Foto“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel