Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadKalender

Tweedaagse excursie ‘Innovatie woonzorg in Vlaanderen’: 19-20 april 2018
De laatste jaren is er veel veranderd in de zorg, maar er liggen nog grote uitdagingen voor ons. Door zorg weer op een vanzelfsprekende wijze te verbinden met de maatschappij en het dagelijks leven in de dorpen en steden kunnen we goede zorg voor iedereen mogelijk en betaalbaar maken. Debeco-Aranth, een expertisecentrum voor woonzorg, gaat de komende maanden op bezoek bij Vlaamse Woonzorgvoorzieningen die deze aanpak willen realiseren. En jij kan mee!
 
Studiedag ‘Mantelzorg heeft geen kleur’: 20 april 2018
FotoHet Minderhedenforum, VIVO, Koning Boudewijnstichting, VVSG en Zorgnet-Icuro organiseren samen met Zorg-Saam de studiedag 'Mantelzorg heeft geen kleur'. Deze voormiddag heeft als thema het ondersteunen van mantelzorgers met een migratieachtergrond. Handvaten en concrete tips worden aangereikt en er volgen aanbevelingen voor het beleid.
 
Navorming mantelzorgcoaches: voorjaar 2018
FotoBen jij of is jouw organisatie betrokken bij de begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers? Wil je weten hoe je nog beter kunt inspelen op hun noden en wensen? HoGent organiseert een meerdaagse en praktijkgerichte navorming.
 
Boekvoorstelling ‘Wanneer woorden tekortschieten: levensverhalen van ouderen’: 23 april 2018
FotoVele oudere volwassenen vertellen en schrijven over hun levensverhaal of laten hun levensverhaal opschrijven door levensverhaalschrijvers. Gerontoloog en auteur Els Messelis stelt daarbij vast dat woorden vaak tekortschieten… Het boek ‘Wanneer woorden tekortschieten’ is bedoeld voor iedereen die op een creatieve manier zijn levensverhaal naar boven wil brengen.
 
Inspiratiedag ‘Zorg’: 24 april 2018
FotoDe Vlaamse Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten organiseert een ontmoetings- en inspiratiedag rond zorg. De thema's zijn zorgvuldig uitgekozen: (re)organisatie van de zorg, het zorgaanbod in je buurt en gemeente, zorgzaam omgaan met tijd en medewerkers, zorgvuldige beslissingen nemen, storytelling over zorg, zorg dragen zonder te bezorgd te zijn, ...
 
Symposium 'Tiende verjaardag dag van de Intergenerationele Solidarteit': 24 april 2018
Om de tiende verjaardag van de dag van de Intergenerationele Solidariteit te vieren, organiseren International IDEA en European Seniors’ Union een symposium.
 
Week van de Valpreventie: 23-29 april 2018
FotoBinnen het thema ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’ wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te bewegen, maar wel op een veilige manier. Dit wil zeggen dat je voldoende aandacht schenkt aan de verschillende valrisicofactoren.
 
Lezingenreeks dementie: voorjaar 2018
FotoIn het voorjaar van 2018 komen een aantal internationale sprekers naar de KU Leuven voor een interdisciplinaire samenwerking rond de maatschappelijke aspecten van dementie. Er zijn ook enkele publiekslezingen over verschillende aspecten van (het leven met) dementie.
 
Gezinsbond zet mantelzorg centraal op internationale Dag van het Gezin
Op 15 mei 2018, de internationale Dag van het Gezin, zet de Gezinsbond mantelzorg centraal. Zij vragen aandacht en waardering voor alle mantelzorgers, ongeacht de ziekte of aandoening van de persoon voor wie zij zorgen. Ze organiseren een thema-avond en een solidariteitsactie.
 
Congres ‘Seks, drugs en rock&roll - Geneugten en bedreigingen van de oude dag’: 17 mei 2018
Voor sommigen brengt een hogere leeftijd geen fijne zaken met zich mee, maar heel wat ouderen beleven ook veel plezier aan het leven. Het genot van een goed glas wijn, erotiek, creativiteit en passie stoppen niet bij het pensioen. Maar met deze geneugten gaat niet iedereen oordeelkundig om. Soms schuilen er gevaren in die oorspronkelijk positieve ervaringen.
 
Trefdag ‘Versterken van volwassenen in kansarmoede’: 18 mei 2018
FotoOp 18 mei organiseert het Vlaams Ondersteuningscentrum voor Volwassenenonderwijs (VOCVO) zijn jaarlijkse trefdag. Deze keer in nauwe samenwerking met partners van het Plan Geletterdheid, want de trefdag staat in het teken van het versterken van (laaggeletterde) volwassenen in kansarmoede.
 
Tweedaagse opleiding ‘Onbegrepen gedrag bij ouderen met dementie’: 3 en 22 mei 2018
Het Provinciaal Instituut Verpleegkunde in Hasselt organiseert een tweedaagse opleiding rond de ABC-methodiek op de werkvloer, voor een effectieve aanpak van onbegrepen gedrag bij oudere zorgvragers met dementie.
 
Sociaalwerkconferentie: 24 mei 2018
FotoOp 24 mei organiseert het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de sociaalwerkconferentie in samenwerking met de Vlaamse opleidingen Sociaal Werk.
 
Studiedag 'Lokale uitdagingen ontrafeld - ouderenraden in stroomversnelling': 1 juni 2018
FotoVerschillende recente beleidsontwikkelingen hebben een impact op het lokaal ouderenbeleid. Als lokale ouderenraad heb je hier ongetwijfeld heel wat vragen bij. Hoe kan je met deze uitdagingen omgaan? Vlaamse Ouderenraad · Lokaal wil met de studiedag ‘Lokale uitdagingen ontrafeld’ informeren, inspireren en kansen bieden om ervaringen uit te wisselen.
 
Warme Tuin symposium: 12 of 21 juni 2018
FotoEnkele jaren nadat de eerste Warme Tuin werd ingericht, organiseert Landelijke Gilden nu het eerste Warme Tuin Symposium. Daarin blikken ze terug op de tuinen die al gerealiseerd zijn en kijken ze vooruit naar de mogelijkheden en kansen voor de toekomst.
 
Ga mee op Mantelzorgvakantie: zomer 2018
FotoS-Plus en S-Plus Mantelzorg organiseren vakanties voor mantelzorgers en de persoon waarvoor zij zorg opnemen. Zo genieten beiden van een deugddoende vakantie met diverse activiteiten. Er is begeleiding voorzien door ervaren vrijwilligers zodat jij als mantelzorger ook even verlicht wordt in jouw taken en kan ontspannen.
 
Tweedaags seminarie 'Voorbereiding op pensioen': 8 en 16 oktober 2018
Bij de overstap van werk naar pensioen komen heel wat nieuwe vragen en uitdagingen kijken. Integraal vzw biedt daarom een tweedaagse cursusreeks aan over een goede voorbereiding op pensionering. Als werkgever kan je deze aanvragen voor de werknemers in je organisatie.
 
Expo ‘Dementie anders bekeken’
Foto“Kijk anders naar personen met dementie en maak zo elke dag voor hen het verschil." Aan de hand van de reizende expo ‘dementie anders bekeken’ wil Tim Carpentier op een positieve wijze de beleving van ouderen met dementie in beeld brengen. Met foto’s van activiteiten, levenszinnen, en een minimuseum neemt deze expo je mee naar activiteiten die het geheugen van ouderen op een positieve manier stimuleren. Zo nodigt de expo je uit om anders te kijken naar personen met dementie.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel