Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Info 60+: Wonen
Vlaamse Ouderenraad ondertekent memorandum ‘Samenwerken aan een toegankelijke gemeente’
Vlaamse Ouderenraad ondertekent memorandum ‘Samenwerken aan een toegankelijke gemeente’Een samenleving die iedere burger aan boord neemt en een gemeente of stad waar het voor iedereen goed toeven is. Dat willen we allemaal. Inter geeft in zijn memorandum 7 uitdagingen mee: 7 concrete vragen die gemeentebesturen zich kunnen stellen om te komen tot een toegankelijke gemeente. De Vlaamse Ouderenraad ondertekende mee het memorandum.
 
Alleenstaanden getroffen door energiearmoede
Alleenstaanden getroffen door energiearmoedeDe combinatie van een gunstig klimaat en economische factoren maken dat de energiefactuur voor de Belgische gezinnen sedert 2009 met ongeveer 12% gedaald is. Toch wordt er op vlak van energiearmoede geen vooruitgang geboekt. De Koning Boudewijnstichting stelt vast dat de energiearmoede sinds 2009 nauwelijks evolueert en zelfs licht gestegen is voor alleenstaanden, waaronder vooral ouderen en eenoudergezinnen.
 
Brochure: Uw woning is ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Wat nu?
Brochure: Uw woning is ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Wat nu?Met deze brochure wil de Vlaamse overheid eigenaars van een woning informatie geven over de beroepsmogelijkheden bij een ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring, de gevolgen van inventarisatie, de berekening van de heffing en de mogelijke redenen van vrijstelling en schorsing van de heffing.
 
Solo vliegen: praktische gids voor alleenwoners
Solo vliegen: praktische gids voor alleenwonersOf je er nu zelf voor koos of niet, ook als je alleen woont moet je je zaken op orde hebben en beslissingen nemen voor de toekomst, zowel op praktisch als op juridisch vlak. Om alleenwoners daarbij te helpen brengen de Koning Boudewijnstichting en de Federatie van het Notariaat een nieuwe praktische gids uit. Doel: vragen beantwoorden en informeren, stof tot nadenken geven en ertoe aanzetten tijdig maatregelen te nemen.
 
Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!
Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!In de media en in je omgeving hoorde je misschien al dat je flink kan besparen door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier. Je kan tot 280 euro per jaar op je energiefactuur besparen. Kiezen voor een ander contract bij dezelfde leverancier kan ook voordeliger uitvallen. Daarom is het interessant de V-test te doen.
 
Brandveilig leven begint bij jezelf!
Brandveilig leven begint bij jezelf!2016 is een pikzwart jaar op het vlak van brandveiligheid, met op 7 december al 71 dodelijke slachtoffers door woningbranden in België, waarvan 34 ouderen. De vele woningbranden en slachtoffers kunnen voorkomen worden. En jij kan daarbij helpen. Brandveiligheid is immers de verantwoordelijkheid van iedereen. Leef brandveilig is de boodschap!
 
Aanvraag stookolietoelage bij het OCMW
Aanvraag stookolietoelage bij het OCMWMensen met een verhoogde tegemoetkoming in de ziekte- en invaliditeitsverzekering, personen met een laag inkomen en mensen in schuldbemiddeling kunnen een stookolietoelage via het OCMW ontvangen. Dat kan voor huisbrandolie, verwarmingspetroleum (type C) of bulkpropaangas. De toelage varieert op basis van de stookolieprijs en bedraagt maximum 300 euro. Een aanvraag kan het ganse jaar door maar moet wel binnen de 60 dagen na de levering gebeuren.
 
Verwarrende communicatie van isolatiebedrijven
De Vlaamse overheid en de Vlaamse Ombudsdienst waarschuwen voor verwarrende communicatie van isolatiebedrijven via www.vlaanderenisoleert.be en www.vlaanderenbespaart.be. Die websites lijken op communicatie vanuit de Vlaamse overheid, maar zijn in feite gewoon initiatieven van commerciële isolatiebedrijven.
 
Nieuwe website voor HUURpunt vzw
Nieuwe website voor HUURpunt vzwHUURpunt vzw, de federatie van de sociale verhuurkantoren (SVK’s) in Vlaanderen, heeft een nieuwe website. HUURpunt zet in op een meer dynamische website met een interactief luik voor de leden.
 
Kangoeroewonen, een woonconcept voor nu en later, voor jong en oud
Kangoeroewonen, een woonconcept voor nu en later, voor jong en oudDe termen ‘kangoeroewonen’, ‘duowonen’, ‘zorgwonen’, ‘duplexwonen’... worden vaak door elkaar gebruikt. Omdat iedereen er een andere invulling aan geeft, ontstaat er verwarring. Het concept achter deze woonvormen is echter gelijk: twee partijen of gezinnen wonen samen en toch apart onder één dak. In dat opzicht spreekt men ook wel van de ‘kleinste vorm’ van samenwonen.
 
Premies voor zonneboiler uitzonderlijk hoog
Premies voor zonneboiler uitzonderlijk hoogDe Vlaamse overheid ondersteunt de plaatsing van hernieuwbare energie door middel van hoge premies. Met een zonneboiler krijg je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier warm water door gebruik te maken van gratis zonnewarmte. Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. De zonnecollector kan zowel op een plat als op een hellend dak gemonteerd worden. Er zijn ook systemen die warm water leveren voor je vloerverwarming. Is de zon minder sterk, dan springt het gewone verwarmingssysteem bij. Indien je alle informatie wil ontvangen over premies, subsidies en leningen kan je steeds de gratis infosessie ‘Investeren in energiebesparing’ van Neos volgen met jouw organisatie. Neem zeker eens een kijkje op www.mijnhuismijntoekomst.be!
 
Je bent nooit te oud om te veranderen van energieleverancier of energiecontract
Je bent nooit te oud om te veranderen van energieleverancier of energiecontractIn de media en in je omgeving hoorde je misschien al dat je flink kan besparen door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier. Kiezen voor een ander contract bij dezelfde leverancier kan ook voordeliger uitvallen. Ondanks het feit dat overstappen naar een voordeliger contract of veranderen van energieleverancier gratis en eenvoudig is, hebben veel ouderen schrik om deze stap effectief te zetten. Om je te helpen ontwikkelde de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) een folder voor senioren.
 
Huurschatter.be berekent correcte huurprijs
Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche lanceerde dinsdag 16 april de Huurschatter, een website die het huurders en verhuurders toelaat om een faire huurprijs voor hun woning te berekenen. Tegelijkertijd start er een campagne om het verhuren via een sociaal verhuurkantoor te promoten bij eigenaars. Beide maatregelen passen in het Vlaams Verhuurplan, met de bedoeling de huurmarkt gezonder en sterker te maken voor zowel de huurders als verhuurders.
 
Het energieprestatiecertificaat: verplicht voor koopwoningen en huurwoningen
Vanaf het moment dat een woning te koop of te huur staat, is een energieprestatiecertificaat verplicht, zo niet riskeert de eigenaar een boete. Sinds 1 januari 2012 is het ook verplicht om het kengetal en het adres van de woning of de unieke code van het certificaat te vermelden in de advertenties waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zoals advertenties in folders, tijdschriften, kranten, websites, nieuwsbrieven, beurzen, TV of radio.
 
Ontwerpgids Meegroeiwonen
Deze ontwerpgids is een initiatief van Enter, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, met steun van de Vlaamse overheid.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring