Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Info 60+: Vrijwilligerswerk
Forfaitaire vrijwilligersvergoedingen stijgen in 2018
In 2018 stijgt de vrijwilligersvergoeding wegens indexering: maximum 34,03 euro per dag en een maximum van 1 361,23 euro per jaar. In 2017 was dit nog maximum 33,36 euro per dag en een maximum van 1 334,55 euro per jaar.
 
Nieuwe kilometervergoeding vanaf 1 juli
Vanaf 1 juli 2017 wordt het bedrag van de kilometervergoedingen voor vrijwilligers verhoogd naar maximum 0,3460 euro per kilometer. Dit bedrag is geldig tot 30 juni 2018.
 
Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bestaat 40 jaar
Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bestaat 40 jaarDeze zomer blaast het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 40 kaarsjes uit. Het steunpunt ontwikkelde daarom een nieuwe publicatie. Daarin ontdek je het vrijwilligerswerk van vroeger, nu en later.
 
Slim Vrijwilligen. De vrijwilligerswet in een notendop.
Slim Vrijwilligen. De vrijwilligerswet in een notendop.Al van de vrijwilligerswet gehoord? Die wet bepaalt wie waar mag vrijwilligen, maar ook hoe goed je beschermd bent als vrijwilliger. Niet onbelangrijk dus. Roept dat bij jou vragen op? In dit digitale boekje van het Steunpunt Vrijwilligerswerk vind je alle antwoorden in een notendop!
 
Forfaitaire vrijwilligersvergoedingen stijgen in 2017
In 2017 stijgt de vrijwilligersvergoeding: maximum 33,36 euro per dag én een maximum van 1334,55 euro per jaar. In 2016 was dit nog maximum 32,71 euro per dag én een maximum van 1308,38 euro per jaar.
 
Maximumtarief voor kilometervergoedingen
Het maximumtarief voor verplaatsingen met de eigen auto, motor- of bromfiets in opdracht voor vrijwilligerswerk of een werkgever daalt op 1 juli 2016. Tot 30 juni 2017 bedraagt het maximumtarief 0,3363 euro per kilometer. Pas dus het vorige maximum van 0,3412 euro per kilometer aan voor alle verplaatsingen die gemaakt worden vanaf 1 juli 2016. Indien een kleinere verplaatsingsvergoeding wordt toegekend, hoef je niets te veranderen.
 
Belastingaangifte doen van vrijwilligersvergoedingen?
Belastingaangifte doen van vrijwilligersvergoedingen?Het is weer zover. Voor 30 juni moeten we allemaal onze belastingaangifte op papier doen, voor Tax-On-Web heb je tijd tot 13 juli 2016. Maar hoe zit dat nu ook weer met vrijwilligersvergoedingen? Moeten die aangegeven worden? Het antwoord is: nee! Een vrijwilligersvergoeding is geen inkomen. Onkostenvergoedingen voor vrijwilligerswerk zijn vrijgesteld van belastingen als de regels gevolgd werden. Je stelt als organisatie dus geen belastingfiche van vrijwilligersvergoedingen op.
 
10 jaar vrijwilligerswet: een evaluatie
10 jaar vrijwilligerswet: een evaluatieEr zijn op dit moment 1,8 miljoen Belgen die vrijwilligerswerk doen en de vrijwilligerswet bestaat 10 jaar. De Hoge Raad voor Vrijwilligers (het federaal adviesorgaan voor het vrijwilligerswerk) evalueerde de wet en maakte een advies over aan de Minister voor Sociale Zaken, Maggie De Block, op 3 mei 2016. Bedoeling is dat de Minister de adviezen naleest, analyseert en van daaruit wellicht stappen onderneemt om enkele knelpunten aan te pakken. Daarnaast suggereert de HRV het ‘semi-agoraal statuut’ (tussen vrijwilliger en werknemer) voor activiteiten die aan geen van beide statuten beantwoorden. Zo pleit de sportsector al jaren voor een statuut dat afgestemd is op de situatie van scheidsrechters en trainers van amateursportverenigingen.
 
1 op 4 Belgische zestigplussers vrijwilligt
Op 19 oktober presenteerde de Koning Boudewijnstichting een lijvig rapport over het vrijwilligerswerk in België. Hiermee is ons land het zesde land (na Polen, Hongarije, Portugal, Italië, Ierland) in de Europese Unie dat de studie uitvoert, gebaseerd op een min of meer gelijkaardige vragenlijst (gebaseerd op het Handboek van de IAO).
 
Nieuwe voorleespaketten voor ouderen
Nieuwe voorleespaketten voor ouderenLINC vzw zet in op die interactie en biedt voorleespakketjes aan om samen met ouderen aan de slag te gaan rond lezen en voorlezen. Met de pakketjes die LINC ontwikkelt, kan je je telkens verdiepen in een ander thema of maak je kennis met een andere auteur. Deze keer zochten zij teksten en geluidsfragmenten over de radio en over de magie ervan. Naast een korte schets over het ontstaan van de radio en de intrede ervan in ons land, worden enkele radio-iconen zoals Paula Sémer, Lutgart Simoens en Armand Pien besproken. De Luisterspelen, het Soldatenhalfuurtje, Vragen staat vrij, Platenpoets … Het komt allemaal aan bod.
 
Aanpassing kilometervergoeding vanaf 1 juli 2014
De kilometervergoeding wordt jaarlijks op 1 juli aangepast. Dit tarief is niet alleen van toepassing in het arbeidsmilieu, maar ook voor vrijwilligers en bestuurders die zich met de eigen wagen verplaatsen voor en in opdracht van de vzw. Wanneer u als vereniging beslist om een dergelijke vergoeding toe te kennen, moet de betrokkene een kilometerstaat opmaken die dan in de boekhouding wordt bijgehouden.
 
Hoge Raad voor Vrijwilligers over het Europees Jaar 2012
De Hoge Raad voor Vrijwilligers grijpt dit Europees Jaar aan om de meerwaarde van het vrijwilligerswerk voor het welzijn van ouderen, van alle generaties en voor de samenleving in haar geheel onder de aandacht te houden. Lees hier de verklaring.
 
Maximumvergoedingen voor vrijwilligerswerk
De maximumbedragen voor vrijwilligers (de zogenaamde forfaitaire onkostenvergoedingen voor vrijwilligers) zijn geïndexeerd. Deze index gaat in aan het begin van het nieuwe jaar waardoor de maxima vanaf 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 per dag 32,71 euro en per jaar 1 308,38 euro zullen bedragen.
 
Sterk Werk - Beleidsplan SoCiuS 2011-2015
Sterk werk, dat is wat dagelijks de duizenden beroepskrachten, freelancers en vrijwilligers uit de sector presteren in het vormgeven van een democratische en solidaire samenleving. Sterk werk is ook wat Socius in de nieuwe beleidsperiode 2011-2015 wil ondersteunen, verder ontwikkelen en zichtbaar maken.
 
Participatiewiki
ParticipatiewikiMet het lanceren van het kennisplatform Participatiewiki willen De Wakkere Burger, Sociumi en de Stichting Lodewijk de Raet een impuls geven aan de spreiding van kennis, feiten en visies over participatie. Op de Participatiewiki vindt u informatie over: adviesraden, beleidsparticipatie, burgerschap, vrijwilligerswerk, …
 
[BROCHURE] De wet betreffende de rechten van de vrijwilliger
Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk presenteert een ‘snelle versie’ van Goed Gekend: over de rechten en plichten in het vrijwilligerswerk. De tekst geeft een kort en praktisch overzicht van de wet betreffende de rechten van de vrijwilliger.
 
[BROCHURE] Beter Verzekerd? Vrijwilligerswerk en verzekeringen
Een brochure die haarfijn uitlegt hoe de aansprakelijkheids- en verzekeringsregeling in elkaar zit.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel