Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: Info 60+ gezondheid en zorg

Inzage in patiŽntendossiers verbeteren

Gepost op 19/04/2018

Inzage in patiŽntendossiers verbeterenHet Vlaams PatiŽntenplatform zette op 18 april, de Europese dag van de rechten van de patiŽnt, het recht op inzage in het patiŽntendossier in de geestelijke gezondheidszorg in de kijker. Een patiŽnt ontvangt informatie van zijn of haar arts, maar kan ook samen met de arts het patiŽntendossier inkijken of er een afschrift van opvragen. Ook al hebben patiŽnten hier recht op, in de praktijk loopt het nog vaak mis.

Recht op inzage in je eigen patiŽntendossier
66% van de patiŽnten gelooft dat online inzage in het patiŽntendossier de communicatie met zorgverleners zal verbeteren. Dat blijkt uit een bevraging die het Vlaams PatiŽntenplatform organiseerde. 68% van de 581 patiŽnten die deelnamen aan de bevraging gelooft ook dat ze door die online inzage hun zorg meer in eigen handen kunnen nemen.

Online inzage
Momenteel kunnen patiŽnten al een deel van de informatie over hun gezondheid bekijken via patiŽntenportalen zoals CoZo (Collaboratief Zorgplatform), mynexuzhealth, het Brussels Gezondheidsnetwerk of de Patient HealthViewer van de ziekenfondsen. Binnenkort wordt er op federaal niveau een Ďgezondheidsportaalí gelanceerd. Hierop kunnen burgers bekijken welke gegevens over hun gezondheid worden gedeeld.

Binnenkort zal ook de Vlaamse overheid in samenwerking met de ziekenfondsen een nieuw portaal lanceren: my health viewer.

Meer infomatie
Informatie over patiŽntenrechten

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring