Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: Info 60+ statistieken

De bewonersfactuur in woonzorgcentra

Gepost op 15/12/2017

De bewonersfactuur in woonzorgcentraHet Socialistisch Ziekenfonds analyseerde facturen van 3 000 leden die in woonzorgcentra wonen. Daaruit blijkt dat de betaalbaarheid van het verblijf in een WZC onder druk staat. De prijzen stijgen en het inkomen van heel wat ouderen blijkt niet voldoende om hun verblijf te betalen.

De rusthuisbarometer
Het ziekenfonds gaat na in hoeverre een verblijf in het woonzorgcentrum (vroeger rusthuis) al dan niet betaalbaar is. Daarnaast wordt ook gekeken hoe deze betaalbaarheid geëvolueerd is de afgelopen 2 jaar. De zogenaamde rusthuisbarometer bekijkt zowel de dagprijs als de gevraagde supplementen. De dagprijs is een vast bedrag dat de bewoner betaalt voor zijn verblijf, ongeacht zorgbehoefte of inkomen.
De supplementen zijn vergoedingen voor extra diensten, zoals geneesmiddelen, de was, dranken of transportkosten. De barometer spreekt zich niet uit over de kwaliteit noch het comfort van een verblijf.

Voornaamste conclusie
In 2 jaar tijd is het verblijf in een WZC fors duurder geworden. In Vlaanderen steeg de gemiddelde factuur met meer dan 4%, waardoor de kostprijs op zo’n 1 665 euro per maand uitkomt. De kosten stegen over de hele lijn: in alle provincies van het land, in openbare, vzw- en commerciële instellingen, van de goedkoopste tot de duurste kamers en zowel in een- als tweepersoonskamers.

De betaalbaarheid van het verblijf in een WZC staat onder druk. Meer dan 3 op 4 ouderen komen niet toe met hun inkomen om een verblijf te betalen. Tegelijkertijd zijn er tal van extra noden in de sector: extra personeel, een uitbreiding van het aantal woongelegenheden, … Dit alles vergt veel middelen.

Meer informatie
- Persbericht
- Volledig rapport ‘Rusthuisbarometer 2017’

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel