Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: Info 60+ gezondheid en zorg

Lokale besturen maken werk van dementievriendelijke gemeenten

Gepost op 20/10/2017

Lokale besturen maken werk van dementievriendelijke gemeentenElke 4 seconden komt er in de wereld iemand bij die een of andere vorm van dementie heeft. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 202 000, in Vlaanderen zijn er dat 122 000. Tegen 2060 zal dat aantal verdubbelen. Dementie is dus meer dan ooit een uitdaging. Niet alleen voor de zorgsector, maar voor de hele samenleving. Een dementievriendelijke gemeente kan een belangrijke rol spelen.

Op een persconferentie riepen het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, de Alzheimer Liga Vlaanderen, de Koning Boudewijnstichting (KBS) en de Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de gemeenten op om werk te maken van een beleid dat in al zijn tentakels rekening houdt met personen met dementie.

Elke gemeentedienst op de hoogte brengen
Ongeveer 70% van de mensen met dementie leeft thuis. Een goede woonomgeving waar er voldoende zorg en ondersteuning is, verhoogt de levenskwaliteit bij personen met dementie en hun omgeving. Een dementievriendelijke omgeving waardoor mensen langer thuis kunnen blijven en hun levenskwaliteit toeneemt, maakt de kosten beheersbaar.

Lokale besturen zijn van groot belang om dementie bespreekbaar te maken. Elke gemeentedienst moet uitleg krijgen over het concept. Zij moeten weten wat ze moeten doen wanneer ze iemand met dementie tegenkomen. Het zijn de warmte, betrokkenheid en menselijkheid van iedereen binnen de gemeente die zorgen voor dementievriendelijke acties.

Link met leeftijdsvriendelijke gemeenten
Het concept ‘dementievriendelijke gemeente’ staat niet los van het concept leeftijdsvriendelijke gemeente’ dat de Wereldgezondheidsorganisatie voorop stelt. ‘Een dementievriendelijke gemeente draagt zorg in de meest brede zin van het woord. Ze zorgt ervoor dat mensen met dementie nog meetellen en maakt van het behouden van hun sociale identiteit een vanzelfsprekendheid’, stelt Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

Handige instrumenten
Ook de VVSG wil hier verder werk van maken. ‘We willen gemeenten verder aanzetten om te informeren en te sensibiliseren; dat gaat veel ruimer dan de professionele zorg. Iedereen is hier betrokken partij, ook de loketbediende, de slager of de krantenwinkel’, zegt Wim Dries, algemeen voorzitter van de VVSG. De organisatie ontwikkelde een paar instrumenten om gemeenten hierbij te ondersteunen: een ‘dementiemeter’ die toelaat te focussen op een aantal kernthema’s en een ‘dementievriendelijke groeipadmeter’, waarmee gemeenten ieder voor zichzelf kunnen aftoetsen hoe duurzaam en inclusief ze beleidsmatig werken aan een ‘dementievriendelijke gemeente’.Meer informatie
Surf naar www.dementievriendelijk.vlaanderen.


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring