Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: Info 60+ gezondheid en zorg

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op weg

Gepost op 12/05/2017

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op wegEen familielid onder gerechtelijke bescherming plaatsen is ingrijpend. Voor sommige ouderen met dementie, volwassenen met een handicap of een psychiatrische aandoening kan het nochtans soms (tijdelijk) de beste optie zijn. De wetgever heeft een voorkeur voor familiale bewindvoerders. Familieleden willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Met een praktische gids maken de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) hen wegwijs.

Wat staat er in de gids voor familiale bewindvoerders?
In de nieuwe gerechtelijke bescherming (voordien het voorlopig bewind) spreekt de wetgever een duidelijke voorkeur uit voor een familielid of een naaste, om beslissingen te nemen over het vermogen of een persoon die dit zelf niet (meer) kan. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Wat doet een bewindvoerder? Wat is gerechtelijke bescherming? Welke alternatieven zijn er? Hoe wordt gerechtelijke bescherming gevraagd en hoe verloopt het? Op deze en andere vragen biedt de praktische eerstelijnsgids voor familiale bewindvoerders een antwoord.

De gids richt zich tot mensen die over een vorm van bescherming nadenken voor zichzelf of voor een familielid. Het kan mensen ook stimuleren om eventueel maatregelen te nemen voor het tot een bewind komt. De gids toont wat je kan verwachten, om zo ook de emotionele impact van een bewind te verzachten.

Samenwerking Belgisch Notariaat en Koning Boudewijnstichting
De ‘Informatiegids voor familiale bewindvoerders’ is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting en Fednot. Hij past in de reeks ‘eerstelijnspublicaties over juridische kwesties’ die de organisaties gezamenlijk uitgeven.

De gids kan je gratis downloaden via deze link. Je kan de gids ook (samen met andere eerstelijnsgidsen) gratis bestellen via publi@kbs-frb.be of 02 500 45 55.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring