Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadJe bent hier: Info 60+ gezondheid en zorg

Uitrol ‘Bewegen op verwijzing’ in Vlaanderen

Gepost op 24/03/2016

Uitrol ‘Bewegen op verwijzing’ in VlaanderenHet doel van ‘Bewegen op Verwijzing’ (BOV) is de 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van een BOV-coach een beweegplan op maat. Bijzondere aandacht gaat naar doelgroepen die een groter risico hebben op gezondheidsproblemen door een inactieve of sedentaire levensstijl.

Succesvol proefproject
In navolging van goede praktijkvoorbeelden uit het buitenland draait BOV al enkele jaren proef in Leuven. Met succes, zo blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. Mensen die door een inactieve leefstijl een verhoogd gezondheidsrisico lopen, geraken niet alleen in beweging dankzij de BOV-coaching, ze blíjven ook in beweging.

Uitrol in Vlaanderen
Op basis van deze goede resultaten besliste minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen om ‘Bewegen op verwijzing’ stapsgewijs in heel Vlaanderen uit te rollen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven neemt sinds september 2016 de coördinatie van dit project op zich en werkt hiervoor samen met vele partners, zoals de huisartsen, Logo’s, lokale besturen, …

Terugbetaling
Het unieke aan ‘Bewegen op Verwijzing’ is dat ook de consultaties bij de BOV-coach worden terugbetaald. Kwetsbare groepen betalen voor 7 uur individuele coaching 28 euro. In groep is dat 14 euro. Andere deelnemers betalen 140 euro voor 7 uur individuele coaching en 28 euro in groep.

Aanvraag
Gemeentebestuur, OCMW of lokale vereniging? Elke organisatie kan een projectaanvraag indienen! Per zorgregio niveau kleine stad wordt één Bewegen op Verwijzing-project opgestart. Dat zijn er zestig in totaal. Brussel telt als één kleinstedelijke zorgregio.

Dien je aanvraag hier in.

Meer informatie:
www.bewegenopverwijzing.be
www.gezondegemeente.be
www.gezondleven.be

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel