Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur Links English Contact
logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad
MENULevens lopen anders
 

Info 60+


In de rubriek 'Info 60+' vind je per thema verschillende artikels met actuele informatie.

Via onderstaande foto kan je de theoretische hoofdstukken raadplegen uit de 60-plusgids over deze thema's en meer.

60+gids


Laatste tien gepubliceerde info 60+ berichten:


E-bike, een succesverhaal

E-bike, een succesverhaalDe elektrische fiets heeft veel in zijn mars. Hij combineert alle voordelen van de klassieke fiets met een groter bereik, kortere verplaatsingstijd en meer fietscomfort. Mits de nodige aanpassingen aan de fietsinfrastructuur én het bieden van de juiste fiscale en financiële stimulansen zal de markt voor elektrische fietsen alleen maar groeien. Mensen die een elektrische fiets bezitten, hebben meestal een belangrijke conclusie: "Elektrisch fietsen is heerlijk, we kunnen niet meer zonder".
 

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bestaat 40 jaar

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bestaat 40 jaarDeze zomer blaast het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 40 kaarsjes uit. Het steunpunt ontwikkelde daarom een nieuwe publicatie. Daarin ontdek je het vrijwilligerswerk van vroeger, nu en later.
 

Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!

Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!In de media en in je omgeving hoorde je misschien al dat je flink kan besparen door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier. Je kan tot 280 euro per jaar op je energiefactuur besparen. Kiezen voor een ander contract bij dezelfde leverancier kan ook voordeliger uitvallen. Daarom is het interessant de V-test te doen.
 

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op weg

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op wegEen familielid onder gerechtelijke bescherming plaatsen is ingrijpend. Voor sommige ouderen met dementie, volwassenen met een handicap of een psychiatrische aandoening kan het nochtans soms (tijdelijk) de beste optie zijn. De wetgever heeft een voorkeur voor familiale bewindvoerders. Familieleden willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Met een praktische gids maken de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) hen wegwijs.
 

Laagopgeleiden en ouderen voelen zich het minst gezond

Naar aanleiding van de Wereldgezondheidsdag op vrijdag 7 april 2017 publiceerde de Algemene Directie Statistiek een aantal cijfers uit de EU-SILC-enquête 2015 over het aanvoelen van de algemene gezondheid van de Belg.
 

Vlaamse Armoedemonitor: armoederisico ouderen daalt licht, maar blijft problematisch

Vlaamse Armoedemonitor: armoederisico ouderen daalt licht, maar blijft problematischHet armoederisico onder ouderen daalde in 2015 licht, van 15% naar 14%. Dat blijkt uit de nieuwste Vlaamse Armoedemonitor. Toch ligt het daarmee ver boven het Vlaamse gemiddelde van 10%. Van alle mensen in armoede is momenteel bijna 1 op 4 ouder dan 65 jaar.
 

De Week van het Geld: amper de helft van de 65-plussers kan maandelijks iets sparen

De Week van het Geld: amper de helft van de 65-plussers kan maandelijks iets sparenUit een bevraging van Radio 1, Wikifin en De Tijd naar aanleiding van 'De Week van het Geld' blijkt dat slechts 50% van de 65- tot 74-jarigen in staat is om maandelijks te sparen. De ouderen scoren daarmee het slechtst van alle leeftijdsgroepen. Opvallend is wel dat de beperkte groep ouderen die maandelijks geld opzij kan zetten, dat gemiddeld voor een hoger bedrag doet dan andere generaties.
 

Hoge Gezondheidsraad geeft advies over dementie

In een geactualiseerd wetenschappelijk advies over het beleid rond volksgezondheid formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad specifieke aanbevelingen over de diagnose van dementie, de aanpak van gedragsmatige en psychologische symptomen, de ondersteuning van mensen met dementie en ethische kwesties. Het rapport dateert reeds van 2016, maar is vanaf nu ook in het Nederlands beschikbaar. Bij de opmaak van het Vlaamse Dementieplan 2016-2019 werd onder meer rekening gehouden met de inzichten die erin geformuleerd staan.
 

Unia: stijging dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer met 126%

Unia: stijging dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer met 126%In 2016 opende Unia, het vroegere Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, in totaal 106 dossiers over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Een stijging met 126% ten opzichte van 2015, mede dankzij een aantal dossiers die veel persaandacht kregen. "Leeftijdsdiscriminatie wordt nog altijd onderschat, niet ernstig genomen en - erger nog - bijna sociaal aanvaard. Met een bevolking die veroudert en mensen die van de overheid steeds langer moeten werken, is het nochtans een fenomeen dat structureel zal moeten worden aangepakt." zegt Els Keytsman, directeur Unia.
 

Campagne ‘Checklist assistentiewoningen’

Campagne ‘Checklist assistentiewoningen’Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen, lanceert een campagne om het aanbod van erkende assistentiewoningen (serviceflats) in de kijker te zetten. Met een checklist en een informatiecampagne wil de minister de meerwaarde en de voordelen van het wonen in een erkende assistentiewoning belichten, en tegelijk mensen waarschuwen omtrent de zaken waarop je moet letten bij de keuze van assistentiewoning.
 

Ga terug naar de startpagina
E-nieuwsbrief
Publicaties
Vlaamse Ouderenraad - Koloniënstraat 18-24 bus 7 - 1000 Brussel