Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadInfo 60+


In de rubriek 'Info 60+' vind je per thema verschillende artikels met actuele informatie.

Via onderstaande foto kan je de theoretische hoofdstukken raadplegen uit de 60-plusgids over deze thema's en meer.

60+gids


Laatste tien gepubliceerde info 60+ berichten:


VIGeZ wordt Vlaams Instituut Gezond leven

VIGeZ wordt Vlaams Instituut Gezond levenHet Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) verandert van naam. Voortaan heet het ‘Vlaams Instituut Gezond Leven’. Het instituut vaart een nieuwe koers en wil nu ook het brede publiek informeren over gezond leven in het algemeen, gezonde voeding, beweging, lang stilzitten (sedentair gedrag), roken en mentale gezondheid in het bijzonder.
 

1 op 5 voelt zich hulpeloos in de digitale samenleving

1 op 5 voelt zich hulpeloos in de digitale samenlevingEen op vijf Belgen geeft toe dat ze verloren lopen in de digitale samenleving en dat dit hen stresseert. Dat blijkt uit een onlinebevraging van de Gezinsbond en OKRA. De organisaties vrezen dat voor een grote groep mensen in onze snel digitaliserende samenleving uitsluiting dreigt. De enquête bij 1 000 Belgen is uitgevoerd naar aanleiding van Wereldalfabetiseringsdag op 8 september.
 

Levensverwachting stijgt naar 84 jaar voor vrouwen en 79 jaar voor mannen

Levensverwachting stijgt naar 84 jaar voor vrouwen en 79 jaar voor mannenNieuwe cijfers vanuit de Federale Overheidsdienst Economie bevestigen voor 2016 een stijging van de levensverwachting in België. De levensverwachting bij de geboorte voor de hele bevolking bedroeg 81,4 jaar. Ten opzichte van 2015 is er sprake van een stijging van 0,5 jaar voor mannen en vrouwen samen. De levensverwachting voor vrouwen bedroeg 83,8 jaar en voor mannen 79 jaar. In Vlaanderen (82,4 jaar) ligt de levensverwachting bij de geboorte hoger dan in Brussel (81,2 jaar) en in Wallonië (79,7 jaar).
 

Nieuwe website www.omgaanmetdementie.be

Nieuwe website www.omgaanmetdementie.be Het Dementieplan Vlaanderen lanceert de nieuwe website www.omgaanmetdementie.be. Het is een samenwerkingsinitiatief van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en de Alzheimer Liga Vlaanderen. Ervaringsdeskundigen, waaronder mensen met dementie en professionele hulpverleners gaven mee vorm aan deze website.
 

Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!

Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!In de media en in je omgeving hoorde je misschien al dat je flink kan besparen door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier. Je kan tot 280 euro per jaar op je energiefactuur besparen. Kiezen voor een ander contract bij dezelfde leverancier kan ook voordeliger uitvallen. Daarom is het interessant de V-test te doen.
 

Nieuwe kilometervergoeding vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2017 wordt het bedrag van de kilometervergoedingen voor vrijwilligers verhoogd naar maximum 0,3460 euro per kilometer. Dit bedrag is geldig tot 30 juni 2018.
 

E-bike, een succesverhaal

E-bike, een succesverhaalDe elektrische fiets heeft veel in zijn mars. Hij combineert alle voordelen van de klassieke fiets met een groter bereik, kortere verplaatsingstijd en meer fietscomfort. Mits de nodige aanpassingen aan de fietsinfrastructuur én het bieden van de juiste fiscale en financiële stimulansen zal de markt voor elektrische fietsen alleen maar groeien. Mensen die een elektrische fiets bezitten, hebben meestal een belangrijke conclusie: "Elektrisch fietsen is heerlijk, we kunnen niet meer zonder".
 

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bestaat 40 jaar

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk bestaat 40 jaarDeze zomer blaast het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk 40 kaarsjes uit. Het steunpunt ontwikkelde daarom een nieuwe publicatie. Daarin ontdek je het vrijwilligerswerk van vroeger, nu en later.
 

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op weg

Praktische gids zet familiale bewindvoerders op wegEen familielid onder gerechtelijke bescherming plaatsen is ingrijpend. Voor sommige ouderen met dementie, volwassenen met een handicap of een psychiatrische aandoening kan het nochtans soms (tijdelijk) de beste optie zijn. De wetgever heeft een voorkeur voor familiale bewindvoerders. Familieleden willen graag helpen, maar weten vaak niet hoe. Met een praktische gids maken de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) hen wegwijs.
 

Laagopgeleiden en ouderen voelen zich het minst gezond

Naar aanleiding van de Wereldgezondheidsdag op vrijdag 7 april 2017 publiceerde de Algemene Directie Statistiek een aantal cijfers uit de EU-SILC-enquête 2015 over het aanvoelen van de algemene gezondheid van de Belg.
 

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel