Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse OuderenraadOudere in de kijker

Elisa en Bob: de realiteit achter een herinnering
Elisa en Bob: de realiteit achter een herinneringDe Antwerpse Elisa is 84 jaar en woont in een woonzorgcentrum. Ze is ‘een beetje verward’ en vertelt veel verhalen over vroeger. Eén verhaal komt telkens terug, over haar jeugdliefde Bob. Ze vertelt dat ze van hem een kind heeft gekregen dat voor adoptie werd afgestaan. Haar dochters zijn verbijsterd, want ze hebben nog nooit van Bob gehoord, laat staan van een verloren broer. Drie jonge radiomaaksters gaan op zoek naar Bob en naar de realiteit achter deze herinnering.
 
Jean (77) wandelt bijna dagelijks met zijn vrouw Gabriella (91) die dementie heeft
Jean (77) wandelt bijna dagelijks met zijn vrouw Gabriella (91) die dementie heeftJean uit Mechelen maakt bijna dagelijks een wandeling met zijn vrouw Gabriella (91). Gabriella heeft dementie en geniet enorm van de wandelingen. Samen legden ze de afgelopen 2 jaar al 3692 kilometers af.
 
Kortfilm ‘Alzheimer’s: a love story’
Kortfilm ‘Alzheimer’s: a love story’Deze Engelstalige kortfilm brengt het verhaal van Michael en Greg. Greg heeft Alzheimer, maar desondanks blijft hun liefde voor elkaar onverwoestbaar.
 
Op de koffie bij... Abbeyfield Le Martin Pêcheur
Welke opties zijn er qua gemeenschappelijk wonen voor ouderen? Samenhuizen vzw nam polshoogte bij Abbeyfield in Watermaal-Bosvoorde (Brussel) en ging op de koffie bij bewoners Xavier, Marie-Jeanne en Nicole en Abbeyfield-vrijwilligster Danielle.
 
CC de Warande zendt voorstellingen live uit in WZC De Wending
CC de Warande zendt voorstellingen live uit in WZC De WendingVeel ouderen, ook als ze in een woonzorgcentrum wonen, blijven geïnteresseerd in cultuur. Maar vaak is het niet evident om zich daarvoor te verplaatsen. Op vraag van het paramedisch team van WZC De Wending (Zorggroep Orion), startte provinciaal cultuurhuis de Warande dit seizoen samen met Cultuurconnect een project om cultuur tot bij de bewoners van woonzorgcentra te krijgen. Dit gebeurt door livestreaming van voorstellingen naar woonzorgcentra.
 
Verhuis woonzorgcentrum Maria ter Ruste in beeld
Verhuis woonzorgcentrum Maria ter Ruste in beeld Het woonzorgcentrum Maria ter Ruste verhuisde vorig najaar van Zwevezele naar een tijdelijk rusthuis in Wingene, waar de bewoners twee jaar lang hun intrek nemen. Als alles verloopt zoals voorzien, opent het nieuwe WZC in 2018 de deuren. Laatstejaarsstudente journalistiek Celine De Roust maakte een fotoreportage van de verhuis waaraan vrijwilligers van alle leeftijden een handje hielpen.
 
Truus wil weer verkering
Truus is een Nederlandse vrouw van 91 en is op zoek naar verkering. Sinds de dood van haar man, enkele jaren gelden, verveelt ze zich soms in het woonzorgcentrum waar ze woont. Ze mist de aandacht van een man. Haar kleindochter, die fotografe is, startte de zoektocht en brengt die in beeld.
 
Schaakmaatjes in het woonzorgcentrum
Walter is 91 en woont in het woonzorgcentrum Ter Caele in Evergem. Hij houdt van schaken, maar had tot voor kort niemand om mee samen te spelen. Tot de 11-jarige Laurens besloot om bij hem langs te gaan.
 
De kracht van muziek: zoon zingt samen met vader met dementie
De kracht van muziek: zoon zingt samen met vader met dementieDe Brit Ted McDermott lijdt aan de ziekte van Alzheimer en gaat zienderogen achteruit. Zijn zoon Simon heeft er echter iets op gevonden om zijn vader weer even de oude te laten zijn. Terwijl hij een autorit maakt met zijn vader, zet hij zijn lievelingsliedjes op. Dat leidt tot hartverwarmende taferelen.
 
Kunstenaar maakt fotospecial met 91-jarige moeder
De Canadees-Italiaanse kunstenaar Tony Luciani vond een unieke manier om de band met zijn 91-jarige moeder te versterken. Nadat zijn moeder haar zelfstandigheid moest opgeven, nam Luciani de rol van mantelzorger op zich. In plaats van enkel in haar zorgbehoeften te voorzien, putte de kunstenaar ook inspiratie uit zijn moeder. Samen maakten ze een bijzondere fotospecial.
 
Modieuze oma (100) siert de jubileumcover van Vogue
De honderdste verjaardag van Vogue in juni gaat niet onopgemerkt voorbij. Het tijdschrift heeft voor de jubileumeditie een uniek model weten te strikken: de 100-jarige Bo Gilbert. De dame ging gehuld in Valentino, Lanvin en Dries van Noten op de foto om te bewijzen dat leeftijd slechts een nummer is. Met de voorkeur voor Bo Gilbert wil het modetijdschrift leeftijdsdiscriminatie in de modewereld aan de kaak stellen en tegelijkertijd het verjaardagsfeestje vieren. De keuze voor dit model komt niet uit de lucht vallen. De 100-jarige ziet er goed uit en heeft de mode altijd een warm hart toegedragen.
 
Gelukkige 90ste verjaardag, Queen Elizabeth!
Queen Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk werd geboren op 21 april 1926. Afgelopen donderdag werd ze 90 jaar en daarmee is ze de oudste nog levende vorst ter wereld, en de op één na langst regerende vorst ter wereld. Annie Verheyden en Gust Gelens zijn 90 en wonen in een woonzorgcentrum in Geel. De VRT Nieuwsdienst ging bij hen langs en vroeg hen hoe het voelt om net als de koningin 90 te zijn.
 
‘Het leven begint op 100’
‘Het leven begint op 100’Op maandag 15 januari 2016 zond tv-programma ‘Kopen XL’ de reportage ‘Het leven begint op 100’ uit. Het zijn de woorden van Dagny Carlsson. Zij is de oudste blogster van Zweden en misschien zelfs wel van de wereld. Vandaag is Dagny 102 en heeft ze meer dan een miljoen volgers en dat aantal groeit nog elke dag.
 
“Wij zijn één boek” - drie oudere koppels over hun liefdesverhaal
“Wij zijn één boek” - drie oudere koppels over hun liefdesverhaalVoor Valentijn ging fotografe Sarah op zoek naar koppels die volharden in de liefde en al decennia lang samen zijn. Ze leerde dat er geen gouden formule is voor een lange relatie, maar dat de liefde vaak erg gewoon is. En misschien daarom net zo bijzonder.
 
Rollatordansen in Gent
Het één-programma ‘Iedereen Beroemd’ ging langs in Dagcentrum De Vlaschaard in gent. Om de twee weken organiseert het dagcentrum ‘rollatordans’. Emma, Lilianne en Juliette tonen hun kunnen in het filmpje.
 
GroenPlus trekt te voet en per fiets naar de Klimaatmars in Parijs
GroenPlus trekt te voet en per fiets naar de Klimaatmars in ParijsVan 30 november tot en met 12 december 2015 vinden in Parijs de 21ste internationale klimaatonderhandelingen, georganiseerd door de Verenigde Naties, plaats. Het doel: een nieuw globaal akkoord om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het startschot wordt gegeven met een gigantische klimaatmars (Climate Express) op zondag 29 november. Een groep GroenPlussers gaat of te voet of per fiets naar Parijs om op 29 november mee te stappen in deze klimaatmars.
 
Ontroerende brief van kleindochter aan oma met de ziekte van Alzheimer
Ontroerende brief van kleindochter aan oma met de ziekte van AlzheimerDe Ierse Laura Byrne (20) heeft aan haar grootmoeder Julia Carmel Byrne die aan Alzheimer lijdt een emotionele brief opgedragen die ze op Facebook postte. Omdat Laura haast geen contact meer kan leggen met haar oma besloot ze haar gevoelens dan maar neer te schrijven in een tekst die ondertussen online wereldwijd al heel wat mensen heeft ontroerd. In haar brief spreekt Laura haar grootmoeder toe en geeft ze aan hoe moeilijk de voorbije tien jaar waren, waarin de toestand van haar oma achteruit ging en communiceren steeds moeilijker werd. Bovendien wil ze het bewustzijn rond de ziekte van Alzheimer groter maken.
 
‘Radio Gaga’ op bezoek in WZC Zeemanshuis Godtschalk
‘Radio Gaga’ op bezoek in WZC Zeemanshuis GodtschalkHet Canvas-programma ‘Radio Gaga’ trekt met een mobiele radiostudio ‘Radio Gaga’ naar acht locaties in België om er enkele dagen bijzondere lokale radio te maken. Ook WZC Zeemanshuis Godtschalck in Oostende kwam aan bod. De meeste bewoners van het woonzorgcentrum hebben hun hele leven op zee doorgebracht: als duiker, ontmijner, visser, schipper of zelfs als Ijslandvaarder. Het Zeemanshuis straalt alles in zee uit: foto’s, miniatuurschepen, afdelingen met namen als ‘zandbank’ of ‘vuurtoren’. Enkele bewoners tonen trots hun pet met anker, pronken met hun tattoos en vertellen ontroerende verhalen. Ze dragen de zee nog altijd diep in hun hart.
 
Kunstenaar Fred Bervoets (73) wil zichzelf blijven verrassen
Kunstenaar Fred Bervoets (73) wil zichzelf blijven verrassenVoor het Canvas-programma ‘De Afspraak’ trok kunstenaar Kamagurka naar het atelier van de Antwerpse kunstenaar Fred Bervoets. Fred is 73 jaar en maakt nog dagelijks nieuwe werken. Kamagurka vroeg hem wat het ouder worden met hem doet en hoe hij de toekomst ziet.
 
Kleindochter vraagt oma van 89 jaar als bruidsmeisje
Voor haar bruiloft eerder dit jaar, vroeg Christine Quinn uit Pennsylvania haar oma als bruidsmeisje, samen met haar zus en twee vriendinnen. “Mijn oma woont niet dichtbij, maar we hebben afgesproken dat we zoveel mogelijk tijd met elkaar willen doorbrengen.”
 
Alfred en Hugo stappen voor de 44ste keer de Dodentocht uit!
Alfred en Hugo stappen voor de 44ste keer de Dodentocht uit!12.017 enthousiaste wandelaars en lopers stonden op vrijdag 14 augustus aan de start voor de 46ste Dodentocht Kadee Bornem. Ondanks de herfstachtige weersvoorspellingen lieten opvallend weinig mensen zich ontmoedigen. Ook Alfred Francois (65) uit Massemen en Hugo Bonnyns (74) uit Aarschot gingen de 100 kilometer uitdaging opnieuw aan en brachten de tocht in minder dan 24 uur tot een goed einde. De teller staat voor beiden op 44 Dodentochten. Als hun conditie op peil blijft, staan Alfred en Hugo ook volgend jaar weer aan de start.
 
Na 70 jaar vinden moeder en dochter elkaar terug dankzij Rode Kruis
Na 70 jaar vinden moeder en dochter elkaar terug dankzij Rode KruisDankzij de International Tracing Service (dienst opsporingen) en het Italiaanse Rode Kruis heeft de 71-jarige Margot Bachmann na 70 jaar haar 92-jarige moeder teruggevonden. Een mooi verhaal dat perfect aansluit bij de Internationale dag van de vermisten op 30 augustus, de dag waarop het Rode Kruis aandacht vraagt voor alle vermisten en hun families.
 
AC/DC bewijst dat op rock-'n-roll geen leeftijd staat
AC/DC bewijst dat op rock-Ze mogen dan al een jaartje ouder worden, met hun huidige 'Rock or Bust World Tour' bewijzen de heren van AC/DC dat er op rock-'n-roll geen leeftijd staat. Op de wei van Graspop in Dessel gaf de Australische hardrockband het beste van zichzelf en het diverse publiek zag dat het goed was. De bandleden van AC/DC zijn 60, 61, 62 en 65.
 
Oma Elza op de schoolbanken
Oma Elza op de schoolbankenElza is 80 jaar en sinds haar pensioen ging ze studeren. Ze rondde de opleidingen Latijn en Geschiedenis reeds af en volgt nu Grieks. Het VRT-programma ‘Iedereen Beroemd’ ging samen met kleindochter Eva, Elza verrassen op de UGent.
 
Ouderen beschieten voormalig WZC met paintballgeweer
Vijf jaar geleden verlieten alle bewoners van woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Kaprijke hun oude pand en kwamen ze terecht in een nagelnieuw gebouw. Op 1 juli 2015 deden ze de verhuis nog eens over, gewapend met paintballgeweren. “Hiermee kunnen de bewoners op het oude gebouw schieten. We kijken ondertussen al vijf jaar tegen een witte muur aan. Straks heeft die beslist een ander kleurtje.” vertelt algemeen verantwoordelijke Chris Van Paemel. “Ik heb nog nooit zo'n speelgoed in mijn handen gehad”, zegt vrijwilliger Monique Verstraete. “Vroeger verbleven mijn schoonouders hier. Nu ze er niet meer zijn, ben ik wel blijven komen. Er wordt bijzonder veel voor de bewoners gedaan.”
 
'Moe Germaine' werd 100 jaar
Op 18 juni 1915 werd ze in Werchter geboren. In juni 1941 huwde ze en ging ze in Mechelen wonen. “We hebben altijd onze boterham verdiend met het kweken van groenten: bloemkolen, spruiten, aardappelen en asperges. Ze zijn met tonnen door mijn handen gegaan, maar ik werkte graag op het land. Onze oogst verkochten we op de Mechelse groentemarkt aan de Zandpoortvest”, vertelt Germaine.
 
Vrouw van 102 neemt doctoraat in ontvangst
De 102-jarige Ingeborg Rapoport mag zich sinds deze week doctor in de geneeskunde noemen. De Duitse Rapoport wilde in 1937 haar thesis over difterie mondeling verdedigen maar dat mocht niet omdat haar moeder joodse was. In 1938 kon de studente Duitsland ontvluchten om neer te strijken in de Verenigde Staten. Daar ging ze als (kinder)arts aan de slag in het ziekenhuis van Cincinnati. Ze huwde en kreeg vier kinderen. Uiteindelijk trokken Rapoport en haar man in 1952 weg uit de Verenigde Staten uit angst om politieke vervolging wegens hun banden met de communistische partij. Eerst gingen ze naar Oostenrijk om zich later in de voormalige DDR te vestigen. Rapoport stampte er de allereerste neonatalogie-afdeling uit de grond.
 
Honderdjarige Vital geeft nog steeds tekenles
Vital Thys werd maandag 4 mei in de bloemetjes gezet in woonzorgcentrum Sint Maria in Berchem. Hij werd 100 jaar en kreeg onder andere een schilderskoffer en -palet als geschenk. “Tekenen en schilderen zijn immers zijn hobby's. Voor het WZC tekende Thys ludieke affiches voor verschillende gelegenheden. Thys geeft tekenles in het WZC en zit in het redactieteam van het tweemaandelijks tijdschrift van Sint Maria. Hij maakte ook maquettes op verzoek. Zo maakte hij ooit het Vlinderpaleis op schaal, maar ook het atomium en het MAS.”
 
Marie-José De Vroede (89) heeft nog steeds haar eigen naaiatelier
Marie-José De Vroede (89) heeft nog steeds haar eigen naaiatelierSlechts weinigen kunnen zeggen al 75 jaar aan het werk te zijn. Maar Marie José De Vroede uit Lettelingen kan dat wel. En ze is, kort voor haar negentigste verjaardag, nog een actieve pendelaar. Haar eigen naaiatelier heet 'Le Stoppage' en is gelegen in de Hoogstraat in Brussel.
 
Geboren in 1899 en gezond en wel in de 21ste eeuw
Een week geleden waren er nog vijf vrouwen die konden zeggen dat hun leven over drie eeuwen heen liep. Afgelopen week zijn de Amerikaanse Gertrude Weaver (116) en de Japanse Misao Okawa (117) overleden. Wat zijn de drijfveren van de drie andere vrouwen, geboren in 1899 en met hun 115 jaar nog steeds gezond en wel?
 
Oudere vrouwen veroveren de modewereld
Volgens modefotograaf Nick Knight worden alsmaar meer oudere vrouwen gevraagd als gezicht van een label of beautylijn. “Er is schoonheid te vinden bij zoveel verschillende soorten mensen, inclusief afkomst, leeftijd en gewicht.”
 
Oudste drummer van het land wordt 75
Oudste drummer van het land wordt 75Walter Cuyvers drumt in verschillende bands en wordt vrijdag 13 maart 2015 75 jaar. Hij startte met drummen toen hij 13 was. "Met mes en vork was ik altijd aan het kloppen op dingen, tot grote ergernis van mijn vader", herinnert hij zich. "Op school kreeg ik de kans om te oefenen op een geleend drumstel. Jarenlang heb ik gespaard voor een volledige kit.”
 
Oudste vrouw van Europa onthult geheim voor lang leven: 'Trouw niet'
Oudste vrouw van Europa onthult geheim voor lang leven: Met haar 115 jaar en bijna 3 maanden is de Italiaanse Emma Morano de oudste persoon van Europa en de vijfde oudste in de wereld. Ze zag Italië evolueren van een monarchie naar een republiek met bijna 70 regeringen in zeven decennia en ze overleefde twee wereldoorlogen.
 
‘Wanneer mobiliteit moeilijk of zelfs onmogelijk wordt’ - Boek vol tips en tricks voor rolstoelgebruikers
‘Wanneer mobiliteit moeilijk of zelfs onmogelijk wordt’ - Boek vol tips en tricks voor rolstoelgebruikersMet één vinger een boek schrijven, dat deed Ben De Kort (76) meer dan twee jaar lang. Het resultaat is een handleiding vol tips & tricks voor rolstoelgebruikers, maar eigenlijk is het voor iedereen. Met engelengeduld tikte hij de meer dan 100 pagina's uit met één vinger. Ben De Kort lijdt aan Spinocerebellaire Ataxie type 6 (SCA6), een erfelijke hersenziekte die de kleine hersenen en het ruggenmerg aantast. De ziekte manifesteert zich stilaan vanaf 60 jaar en zorgt voor het verstoren van de spraak en fijne motoriek.
 
Ouderen laten hun beste dans-moves zien in Antwerpen
Het publiek van het Urban Art Festival in Deurne had op zaterdag 8 november een afspraak met de meest swingende hiphopcrew van Antwerpen. 'Stay Fresh' heten ze. Ze zijn met negen vrouwen en één man. De jongste is 65, de oudste 84 jaar. Ze hebben weken gerepeteerd om Antwerpen te verrassen met hun hiphopspektakel. De bende laat zien dat bewegen ook op oudere leeftijd belangrijk en vooral plezierig is. Samir Bakhat, de organisator van het festival wilde met deze ‘act’ vooral een breder publiek aanspreken. Samir ging op zoek naar enthousiaste ouderen. Hij botste op Eliane Van Praet, een fitte zestiger die al eerder streetdance volgde en meteen te vinden was voor het project. Eliane kon in haar kenissenkring 16 mensen overtuigen om te komen testen wat 'die hiphop' nu eigenlijk was. "En plots zat ik met een 10-tal senioren rond de tafel mijn plannen uit te leggen", lacht Samir.
 
5 zeventigers samen op kot in Borgerhout
Naar aanleiding van de keuze van enkele zeventigers uit Borgerhout om in groep samen te gaan wonen, werd Mie Moerenhout, directeur van de Vlaamse Ouderenraad, op JOE fm geïnterviewd door radiopresentatrice Elke Van Mello over het samenhuizen bij ouderen.
 
Erna van Hool schuift haar pensioen nog even voor zich uit
De federale regering besliste in het nieuwe regeerakkoord dat de pensioenleeftijd in 2025 stijgt naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. Dat zorgt voor heel wat commotie, maar hier en daar horen we ook een positief verhaal. Erna van Hool is optimistisch. Zij is 66 en werkt nog als thuisverpleegster. Ze voert haar job met veel liefde uit en hoopt zeker nog een jaar door te kunnen gaan.
 
François Stevens is al 70 jaar directeur in zijn familiebedrijf
'Werkhuizen Fr. Stevens’ is de enige plek in Antwerpen waar dieselmotoren voor industrie en binnenvaart worden verkocht en onderhouden. Opgericht door Frans Stevens in 1909. Overgegeven van Frans op enige zoon Louis. Overgegeven van Louis op enige zoon François. Maar nog niét van François op enige zoon Francis (31). Hij is wél al actief in het bedrijf, maar moet wachten. Want François mag dan al 86 zijn, nog altijd is hij fulltime bedrijfsleider.
 
Eeuwenstrijd in Blokken
Eeuwenstrijd in BlokkenAan de vooravond van de twintigste verjaardag van ‘Blokken’ pakte Ben Crabbé uit met een primeur in de Vlaamse quizgeschiedenis: met Anneke en Yvonne had hij twee honderdjarigen te gast.
 
100 jaar en nog fulltime aan het werk
In Leuven viert Amelia Verbruggen zondag haar 100ste verjaardag. Deze straffe eeuweling werkt nog elke dag in haar wasserij en dat al 80 jaar lang. "Als ik er eens niet ben, vragen de klanten: waar is bomma?"
 
93-jarige Jozefien surft vlot mee op de digitale golven
93-jarige Jozefien surft vlot mee op de digitale golvenJozefien Peeters kijkt sinds vorige week televisie op haar iPad. Jozefien is 93 jaar en officieel de oudste klant van Stievie, de applicatie die televisie op tablet en smartphone aanbiedt.
 
86 jaar en nog steeds deejay van dienst
86 jaar en nog steeds deejay van dienstFrançois mag dan wel 86 jaar zijn, hij zet nog steeds na elk optreden in het Antwerps sportpaleis zijn café Maitom in vuur en vlam als deejay. Vanaf een uur of zes vliegt hij er dan in, en tijdens het concert als het café zelf leegloopt, kookt hij voor zijn personeel om er nadien weer terug in te vliegen. Werken heeft François dit nooit willen noemen, eerder een hobby die hij graag doet en die hij nog lang niet beu is.
 
Ouderen stemmen mee!
Ouderen stemmen mee!Als oudste Limburger wil de honderdenzesjarige Antonia Nouwens het voorbeeld geven aan ouderen, om deel te blijven nemen aan het maatschappelijk gebeuren. Onder begeleiding van haar mantelzorgers Herman en Hildegard begaf ze zich op 25 mei 2014 met een glimlach en veel enthousiasme naar het stemlokaal.
 
Dansende oma verbaast jury van talentenjacht
Tijdens de audities van 'Britain's Got Talent' verbaasde de 80-jarige Paddy Jones de jury met een halsbrekende dans. Haar danspartner Nico gooide Paddy verschillende malen in de lucht. Jurylid Simon Cowell, die op basis van zijn eerste indruk op de rode knop duwde, moest zich excuseren. Jones, die al danst sinds haar twee jaar, heeft haar oude hobby weer opgepikt na het overlijden van haar man. Tijdens het dansen moest ze dan ook de hele tijd aan hem denken.
 
Nederlandse oma (78) amuseert zich kostelijk op achtbaan
Nederlandse oma (78) amuseert zich kostelijk op achtbaanDe 78-jarige Ria van den Brand uit Nederland nam deel aan een campagne van een telefoonprovider, waarin mensen dingen voor het eerst doen in hun leven. Voor Ria hield dat onder meer een vliegtuigreis in en een trip op een achtbaan. De hartverwarmende filmpjes gingen al snel de hele wereld rond en konden heel wat mensen beroeren.
 
62-jarige vrouw is nieuwe ster in modellenwereld
In de zoektocht naar meer diverse modellen in campagnes, heeft een merk een wel heel geslaagde zet gedaan. Voor hun nieuwe modecampagne kozen ze voor de 62-jarige Olga Taylor, een dame uit Twickenham in Groot-Brittannië. Een goede keuze, zo blijkt nu.
 
Limburgse Ida (89) weet van geen ophouden en opent nieuwe boetiek
Dat we allemaal wat langer zullen moeten werken, weten we al. Maar Ida Boonen uit Neerpelt gaat wel heel ver. De 89-jarige vrouw opent binnenkort een nieuwe boetiek. Het huurcontract is getekend, de kleren liggen klaar om in de rekken gehangen te worden. "Mijn kinderen begrijpen het niet. Maar ik ben nog veel te goed om thuis niets te zitten doen."
 
Honderdjarige viert mee met gouden huwelijk van zoon
Honderdjarige viert mee met gouden huwelijk van zoonMarie-Madeleine Verkindere viert haar honderdste verjaardag samen met haar zoon Regis Dumortier die op dezelfde dag vijftig jaar getrouwd is. Voor deze unieke gelegenheid werd ze samen met haar zoon en schoondochter Magda Ameele zaterdag ontvangen op het stadhuis van Menen.
 
Koppel trouwt na tachtig jaar
Jose Manuel Riella is 103 en Martina Lopez 99. Al tachtig jaar zijn deze Paraguayaanse man en vrouw een koppel, maar nu stappen ze eindelijk in het huwelijksbootje.
 
Léonie Hanin: portret van de oudste inwoner van Brussel
Op de deur van een kamer in rusthuis 'Ter Ursulinen' hangt een – voor een rusthuis verrassende – handgeschreven boodschap: ‘Maak me wakker, ik kan de rest van mijn leven nog slapen’. Op 106-jarige leeftijd is Zuster Hanin, oudste inwoonster van Brussel, nog bijzonder helder van geest en heeft ze duidelijk veel zin voor humor. Aandacht voor haar eigen persoon, interesseert haar hoegenaamd niet. Ze is klein en tenger, maar wel nog kwiek en trekt zich graag terug in vrome eenzaamheid. Reageren doet ze enkel op de vertrouwenspersonen die haar omringen, met een levendige, open blik.
 
80-jarige voor het eerst vader: "Geluk kan niet op"
De 80-jarige André Wuytack uit Sint-Niklaas is op zijn 80ste voor het eerst papa geworden. De man had zo'n bijtende kinderwens dat hij nog een adoptieprocedure startte.
 
64-jarige vrouw zwemt in recordtijd van Cuba naar Florida
64-jarige vrouw zwemt in recordtijd van Cuba naar FloridaTwee dagen in de gloeiende zon, zout water, haaiengebieden en giftige kwallen. Voor de Amerikaanse Diana Nyad was het een levensdroom. Als eerste mens stak ze zonder haaienkooi de zeeëngte van Florida over.
 
82-jarige Tineke staat elke dag op haar waterski's
De Nederlandse Tineke Wester laat zich elke dag door een speedboot over het Brielse Meer (Zuid-Holland) sleuren. Ze verbaast vriend en vijand met haar bijzondere hobby: waterskiën. Dit is uitzonderlijk voor iemand van die leeftijd, want ze is namelijk al 82 jaar.
 
80-jarigen wedijveren om klimrecord Mount Everest
De 80-jarige Japanse extreme skiër Yuichiro Miura, die vijf jaar geleden de Mount Everest beklom, maar daarmee net niet het record van oudste beklimmer in handen had, heeft revanche genomen. Vandaag bereikte hij als oudste mens de hoogste bergtop ter wereld.
 
91-jarige ‘Lord of the Rings’-acteur maakt metal-cd
91-jarige ‘Lord of the Rings’-acteur maakt metal-cdOpmerkelijk showbizznieuws. Op zijn 91e verjaardag brengt Christopher Lee, bij ons vooral bekend als tovenaar Saruman in de ‘Lord of the Rings’-trilogie, een metal-cd op de markt. Hij deed dat samen met Judas Priest-gitarist Richie Faulkner. Met ‘Charlemagne: The Omens of Death’ is de acteur niet aan zijn proefstuk toe. Drie jaar geleden bracht hij al zijn eerste rockplaat ‘Charlemagne: By the Sword and the Cross’ uit. Lee koos toen voor symfonische metal en liet zich vooral inspireren door bands als Manowar en Rhapsody (of Fire). Met succes, want de plaat - die het verhaal vertelt van Karel de Grote - kreeg de prestigieuze ‘Spirit of Metal’-award.
 
Oudste skydiver ter wereld is 90
Marion Strangler is wat je noemt een kranige oude vrouw. Voor haar negentigste verjaardag wou ze iets onvergetelijks doen en dus ging ze parachutespringen. Ze is daarmee de oudste skydiver ter wereld. Een zalige ervaring, zegt ze zelf. Al was ze duidelijk opgelucht wanneer ze weer met beide voeten op de grond stond.
 
Dansende oma verovert het internet
Toen de 88-jarige Feole werd opgepikt door haar kleindochter, leefde ze zich helemaal uit op de trappen voor haar huis. Het nummer dat uit de radioboxen van de wagen galmde, vond ze zo aanstekelijk dat ze spontaan met haar heupen begon te zwaaien. In de video zien we hoe nana het beste van zichzelf geeft op de tonen van 'Runaround Sue', een hit uit de jaren '60. Het filmpje is al meer dan twee miljoen keer bekeken.
 
101-jarige marathonloper hangt loopschoenen aan de haak
De 101-jarige marathonloper Fauja Singh heeft zondag in Hong Kong zijn laatste langeafstandsloop gelopen. De Brit met Indiase roots liep in Hong Kong ‘slechts' de 10-kilometerloop. De man begon pas twaalf jaar geleden, op 89-jarige leeftijd, met het lopen van marathons. In oktober 2011 werd Singh de eerste honderdjarige die een marathon uitliep. Hij liep in totaal negen marathons uit.
 
Honderdjarige fietst naar eigen verjaardagsfeest
Honderdjarige fietst naar eigen verjaardagsfeestGerard Vandenbroucke werd onlangs honderd jaar. Voor deze speciale verjaardag werd hij in de bloemetjes gezet op het gemeentehuis van Ledegem. Toch verliep Gerards verjaardag net iets anders dan een klassieke huldiging: hij fietste zelf naar zijn feest!
 
Van 0 tot 100 in 150 seconden
In oktober 2011 trok filmmaker Jeroen Wolf in Amsterdam de straat op en vroeg voorbijgangers hun leeftijd te zeggen voor de camera. Hij wilde in het totaal 100 mensen verzamelen, van 0 tot 100 jaar. Het resultaat kan je hier bekijken! Samen zijn ze 5050 jaar!
 
80-jarige wint hoedenwedstrijd Waregem Koerse
Wie Waregem Koerse zegt, denkt onmiddellijk aan de hoedenparade. Dit jaar werd de 80-jarige Maria Hympe de winnares van de hoedenwedstrijd. Het was een complete verrassing voor haar, want alle genomineerden werden een voor een uit het publiek gekozen. De 80-jarige maakte haar hoed helemaal zelf. Deze bestaat uit kantwerk waar ze wel dertig uur aan geklost heeft.
 
86-jarige gymnaste steelt de show op World Cup turnen!
Intensief sporten op hoge leeftijd, het kan! Dat bewees de 86-jarige gymnaste Johanna Quaas onlangs tijdens de World Cup turnen.
 
70-jarige chirurg zwemt Kanaal over
Een gepensioneerde Britse chirurg, Roger Allsopp (70), heeft op 30 augustus het Kanaal overgezwommen. Hij komt daarmee in het Guinness Book of Records als oudste man die dit klusje klaarde.
 
94-jarige Vlaming is oudste werknemer
In ons land zijn er nog zeven 90-plussers aan het werk als werknemer. De oudste werknemer is 94 jaar. Dat blijkt uit RSZ-cijfers van Kamerlid Stefaan Vercamer.
 
81-jarige kroont zich tot VlaS-kampioen flessenschieten
Op zondag 12 juni 2011 ging in Woesten het VlaS-kampioenschap flessenschieten door in twee disciplines nl. stilhangende fles en bewegende fles.
 
97-jarige oudste uitvinder van Vlaanderen
Voortaan geen geklungel meer wanneer u gekookte aardappelen, pasta of groenten moet afgieten dankzij de ‘afgieter’. Een 97-jarige man uit Leopoldsburg vond een half jaar geleden een handig hulpmiddel uit om zonder je te verbranden de aardappelen af te gieten. Antoine is de oudste uitvinder van Vlaanderen en werd onlangs nog in de bloemetjes gezet door minister van Innovatie, mevrouw Lieten.
 
64-jarige zwemt Kanaal over
Een Australische 64-jarige heeft maandag een record gevestigd door als oudste vrouw het Kanaal over te zwemmen. Sue Oldham deed 17 uur en 31 minuten over de afstand tussen Dover en Franse kust.
 
101-jarige nog steeds aan het werk
De Amerikaanse Sally Gordon uit Nebraska is 101 jaar, maar werkt nog steeds. Ze is al 26 jaar in dienst bij de afdeling administratie van het Congres van Nebraska. Op 10 augustus werd ze onderscheiden als America’s Outstanding Oldest Worker 2010.
 
85-jarige rusthuisbewoner stemt voor het eerst
Op zondag 13 juni stipt om 8 uur bracht de 85-jarige Hendrik Coppieters voor de allereerste keer zijn kiesstem uit. Door het jarenlange werken bij een transportbedrijf was het Hendrik nooit eerder gelukt om de stembus te bereiken.
 
99-jarige man loopt halve marathon
De 99-jarige Brit Fauja Singh verbaasde iedereen toen hij het voorbije weekend deelnam aan de halve marathon van Luxemburg. Na 3u32’30’’ bereikte de Brit met Indische roots de finish. Nog ongelooflijker is het feit dat Singh 89 jaar oud was toen hij zijn eerste marathon liep!
 
90-jarige Britse vrouw slaat hole-in-one
Een 90-jarige vrouw uit West Yorkshire verbaasde haar collega-golfers door een hole-in-one te scoren. Mary Tattersall startte twee jaar geleden met golfen om meer te bewegen en vrienden te maken.
 
Op een scout staat geen leeftijd!
Arthur is de oudste scout van Vlaanderen. Hij is 91 en al meer dan 83 jaar een geëngageerd lid. Het één-programma ‘Iedereen Beroemd’ ging langs bij deze ‘stille beer’ in Bree.
 
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel