Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Het woonzorgcentrum van de 21ste eeuw: een gezellige omgeving, zorg incl.

Gepost op 06/01/2010


De vergrijzing van de bevolking is een onontkoombare werkelijkheid die onze samenleving confronteert met belangrijke uitdagingen. Voor de rusthuizen van vandaag en morgen bijvoorbeeld komt het erop aan om de noodzakelijke verzorging te kunnen aanbieden in een aangename leefomgeving Ún tegen een betaalbare prijs.

Om de krachtlijnen te schetsen van een ‘ideaal’ rust- en verzorgingstehuis is de Stichting gaan luisteren naar de belangrijkste participanten in het leven van een dergelijke voorziening: bewoners, personeelsleden, directeurs en verplegers kregen de gelegenheid om hun ervaringen te delen. Eén fundamentele uitdaging kwam snel nadrukkelijk naar voren: een evenwicht vinden tussen een gezellige ruimte en een zorgomgeving.
 
De publicatie ‘Het woonzorgcentrum van de 21ste eeuw: een gezellige omgeving, zorg incl.’ bundelt de ideeën die de participanten formuleerden en doet voorstellen om de levenskwaliteit in rusthuizen te verbeteren. De talrijke voorstellen gaan onder meer over een aanpassing van klinische, medische en ziekenhuisregels aan de dagelijkse praktijk van de huisvesting van bejaarden, over een versoepeling van de regels inzake hygiëne en veiligheid, en over een reorganisatie van de opleiding zodat ze beter aansluit bij de werkelijkheid. Dat zijn zaken die het leven in een rusthuis direct een stuk huiselijker maken.
 
Ze kan ook worden besteld via het contactcentrum op het nummer 070 233 065.


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring