Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Als de schaduwen langer worden, psychologische aspecten op ouder worden en oud zijn.

Gepost op 09/11/2006


Als de schaduwen langer worden,  psychologische aspecten op ouder worden en oud zijn.Auteurs: Alfons Marcoen, Ria Grommen & Nancy Van Ranst , Uitgeverij: Lannoo, 456 blz

Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen is al jaren actief op het terrein van alles wat ouderen aanbelangt. Momenteel volgen 80 studenten de opleiding tot seniorenconsulent. Zij hebben dus wel wat in huis en vonden het hoog tijd de expertise te bundelen. Zij stellen u dan ook graag de nieuwe publicatie voor!

 

Als de schaduwen langer worden

Psychologische perspectieven op ouder worden en oud zijn

Alfons Marcoen, Ria Grommen & Nancy Van Ranst (Red.)

 

 

“Een Nederlandse televisiezender (VPRO) biedt een drie uren durende programma onder de titel "Wat doen we met onze ouders?" Volwassen dochters en zonen praten met en zorgen voor hun bejaarde moeder en vader, helpen hun overvraagde moeder die aan het einde van haar krachten is hun demente vader naar een verzorgingsinstelling brengen, of worstelen met de imperatieven van hun cultuur om voor hun ouders te zorgen, wat niet meer spoort met hun moderne levensomstandigheden.”

 

uit 'Als de schaduwen langer worden', pg.15

 

 

Alle statistieken wijzen erop dat we langer leven. Maar niet alleen wordt de groep ‘ouderen’ omvangrijker, ook de levensvisie en de levenswijze van de ouder wordenden wijzigt.

Bijvoorbeeld iemand van 70 jaar voelt zich tegenwoordig nog geen ‘bejaarde’ en wenst ook niet als zodanig behandeld te worden. Het is dus tijd voor een grondige studie van alle aspecten van het ouder worden en het oud zijn. Daarom dit boek.

Het geeft een, vanuit de wetenschappelijke psychologie onderbouwd, volledig overzicht van de belangrijkste actuele inzichten in verband met de ouder wordende mens. Specifiek is daarbij de aandacht, doorheen het hele boek, voor de individuele oudere in zijn context, de verschillen tussen ouderen, het belang van de kijk op zichzelf en het leven. Er is ook bijzondere aandacht voor het ‘mooi’ oud kunnen worden.

Het boek is zo geschreven dat de lezer zich er makkelijk kan in herkennen. Het is ook zeer geschikt is als handboek voor al wie met ouderen, professioneel of op vrijwillige basis, omgaat en voor studenten in het hoger onderwijs.

 

Over de auteurs:

Afons Marcoen is emeritus-hoogleraar ontwikkelingspsychologie van de K.U.Leuven, Ria Grommen en Nancy Van Ranst zijn doctor in de psychologie. Allen doceren ze aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel.

 

Met medewerking van: Nan L. Stevens (Raboud Universiteit Nijmegen en Vrije Universiteit Amsterdam), Nele Van Den Noortgate (Universiteit Gent), Luc Van de Ven (K.U.Leuven), Paul Verhaeghen (Syracuse University, USA) en Danny Verstraeten (H.I.G. Brussel).

 

Praktisch:

Als de schaduwen langer worden Psychologische perspectieven op ouder worden en oud zijn

Alfons Marcoen, Ria Grommen & Nancy Van Ranst (Red.)

ISBN 978 90 209 6719 7 - Prijs : 34,95 EURJe kan het boek o.a. hier aankopen.
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel