Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Netwerken en samenwerken van zorgorganisaties

Gepost op 30/09/2005


Voca: training en consult, 2005, Uitgeverij Lannoo Campus, 111 pg's, 18,95€

Geen enkele organisatie in de gezondheids-en welzijnszorg kan er nog onderuit : samenwerking met andere organisaties is wenselijk, noodzakelijk en soms zelfs verplicht – o.a. door de schaarste aan middelen, de doorgedreven specialisatie, de professionalisering (ook van het bestuur), de veranderende zorgvraag van de patiënt of cliënt, door bepaalde overheidsmaatregelen, … .

Hoe kies je nu de juiste samenwerkingsvorm? Welke voorbereidende en begeleidende maatregelen dien je te nemen? Hoe omschrijf en implementeer je de beoogde doelstellingen? Hoe voorkom je weerstanden? Hoe ga je om met cultuurverschillen en –conflicten? Deze en andere vragen stellen zich bij het opzetten en het bestendigen van een samenwerking. In dit boek komen dan ook de diverse aspecten aan bod : de soorten samenwerkingsverbanden en de aard en de dimensies van de samenwerking (kostenreductie, lacunes in het zorgaanbod, gebrek aan mankracht of deskundigheid in het bestuur, zelfde visie of doelstelling ,…); de succesfactoren; de concrete realisatie (stappenplan, factoren waarmee rekening moet worden gehouden); … .  Belangrijk daarbij is dat het merendeel van de auteurs zelf betrokken is bij verschillende samenwerkingsverbanden in de zorgsector. Zij zijn dus niet alleen theoretisch onderlegd, maar behandelen de problematiek ook vanuit hun eigen ervaringen.

 

 

Uit de inhoud 

- Kiezen voor samenwerking bij zorgorganisaties : een afweging, Rik De Wulf

- Invloed, erkenning en samenwerking in de welzijnszorg en geestelijke gezondheidszorg, Piet Bracke & Mieke verhaeghe

- Alleen voor beschuit kom ik eruit, Bernadette Van Den Heuvel

- Management van cultuurconflicte : een illustratieve theorie, Henk Cuvelier

- Communiceren en informeren en het omgaan met weerstand bij samenwerking tussen organisatie: ‘Overname’ en ‘Fusie’ zijn werkwoorden, Jan Seresia

- Het creëren van gezamelijkheid binnen een groter samenwerkingsverband, Rik De Wulf

- Onderhandelen tussen organisaties, Luk Zelderloo

 

 

 Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel