Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Herinneringen ophalen: communicatie tussen en met ouderen

Gepost op 25/08/2005


Herinneringen ophalen: communicatie tussen en met ouderenGeorges De Corte, Uitgeverij Lannoo, 192 pagina's

'Vis aten we enkel de vrijdag. Dat was zo verplicht van de kerk. We aten vooral de goedkopere soorten: pladijs, makreel, scharretjes,...Moeder bakte met margarine, ze kookte de vis of legde de vis op in het zuur. Over de wonderbare haringvangst in 1943 en 1944 heb ik veel horen vertellen van mijn ouders. De Noordzee stak vol met haringen....'

Ouderen vertellen af en toe over feiten of gebeurtenissen die ze vroeger meegemaakt hebben in hun gezin, buurt, school, werk,... Dit boek wil dergelijke herinneringen bewust uitlokken (reminisceren). Want het terugblikken en met anderen erover praten houdt het hoofd en het hart fit.

Dit boek bestaat uit een zestigtal anekdotes uit de periode 1935-1955 toen de ouderen nog jong waren. De anekdotes zijn gerangschikt per maand volgens vijf thema's: voeding, zingeving, cultuur en ontspanning, gezin en gezondheid, school en werk. De inhouden zijn gemakkelijk herkenbaar. Zij vormen het vertrekpunte om met anderen herinneringen uit te wisselen, erover te communiceren en zo te komen tot eigen levensverhalen.

Elke bijeenkomst is uitgewerkt in doelen en aanpak en vormt zo een praktische handleiding. Tevens is er een reflectie over de inhouden en de goede en minder goede aanpak bij het cummuniceren. Praktijk en theorie vloeien in elkaar over en geven steun aan elkaar. De documentatie en de geselecteerde boeken en websites inspireren voor verdere congnitieve en creatieve nawerking.

Dit boek biedt geschikt materiaal voor de begeleiders en verzorgers, zowel professionelen en vrijwilligers in rusthuizen, residenties, seniorenclubs, ...Ouderen kunnen ook zelf de ankedotes lezen en zo eigen herinneringen ophalen.

Georges De Corte is hoogleraar aan de universiteit Antwerpen. De laatste jaren ontwikkelde hij vooral zorgporgramma's met digitale ondersteuning, ook voor ouderen. Zijn onderzoek is gericht naar competentiegericht leren, werkplekleren en kennismanagement in het kader van levenslang leren.

De prijs van het boek bedraagt 24,95.Je kan het boek o.a. hier aankopen.
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring