Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Leven voorbij de deur: rusthuisboek

Gepost op 03/03/2009


Auteurs: L. Plessers & L. Geerits (Red.); Uitgeverij: Cyclus - Garant; 185 blz

Ouder worden en leven in een rusthuis worden vaak geassocieerd met aftakeling, eenzaamheid, verdriet en overlijden. Toch kan ouder worden evengoed een boeiend proces zijn, gekenmerkt door persoonlijke groei. Ook het leven in het rusthuis heeft een zonnige kant en kan gepaard gaan met plezier, vriendschap en gezelligheid.

Woon- en zorgcentra zijn plaatsen waar mooie dingen gebeuren door de personeelsleden én door de bewoners.In Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in Neerpelt sloegen de bewoners en het animatieteam de handen in elkaar voor een inspirerend concept. Samen werkten zij aan een boek over het leven in het rusthuis. Hierin worden de bewoners aan het woord gelaten. Zij vertellen hoe het is om in een rusthuis te wonen en te leven. De beleving van de bewoner staat centraal. Achter de rusthuisdeuren tref je immers een enorme intensiteit van leven aan, met warme ontmoetingen, eenvoudige verlangens en intense levenservaringen. Het woon- en zorgcentrum blijkt een unieke plek te zijn die je raakt door de verhalen van de bewoners.

De samenstellers van het boek voerden gesprekken met de bewoners over afscheid nemen, vertrouwde deuren sluiten en een nieuwe deur openen. Wat betekent het om weg te gaan uit het huis waar je een leven lang hebt gewoond? Hoe is het om afscheid te nemen van ieder vertrouwd plekje, van de planken die kraken, van het ladekastje dat niet goed sluit of dat ene vlekje, rechts bij de deur? Hoe neem je het best afscheid? En wat heb je nodig om je thuis te voelen in het rusthuis? Hoe is het om in een rusthuis te wonen? Hoe voelt het om oud en afhankelijk te zijn? Een bejaarde opent in het rusthuis zijn laatste deur. Er staan ook gesprekken in met bewoners met dementie. Door dieper in te gaan op hun gevoelens en te polsen naar hun beleving kunnen ook heel wat bewoners met dementie hun verhaal kwijt.

Deze uitgave is een initiatief van het Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in Neerpelt. Leen Plessers en Linda Geerits zijn animator bij De Duizendpoot, de Dienst Animatie van het centrum.

ISBN 978-90-8575-025-3
NUR 748 W
16 x 24 cm, ca. 185 blz., vierkleurendruk ca. € 22,-
Verschenen in november 2008

Bestel hierGa terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring