Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Belg wil meer vrijheid bij het toewijzen van zijn erfenis

Gepost op 19/02/2016


De Belg wil meer vrijheid bij het toewijzen van zijn erfenis dan momenteel het geval is. De hervorming van het erfrecht moet volgens hem het juiste evenwicht vinden tussen de vrijheid om zelf te beslissen en het signaal dat solidariteit tussen de generaties belangrijk blijft. Dat blijkt uit het onderzoek naar de perceptie en de verwachtingen over erven en nalaten in België van de Koning Boudewijnstichting.

Deze bevraging resulteerde in het rapport ‘Perceptie en verwachtingen over erven en nalaten in België’. De Koning Boudewijnstichting wil hiermee de maatschappelijke verwachtingen over erfrecht onderzoeken. Op die manier kan worden toegewerkt naar een hervorming die door zoveel mogelijk mensen als legitiem wordt ervaren.

De Stichting paste daarvoor een methodologie toe met drie invalshoeken: interviews met experten en juristen; interviews met praktijkmensen; en een kwantitatieve en kwalitatieve bevraging door het onderzoeksbureau IPSOS bij de bevolking in het najaar van 2015.

Enkele bevindingen:
• 86% van de Belgen vindt dat mensen vrij moeten zijn om hun erfenis na hun overlijden na te laten zoals ze dat zelf wensen.
• Nog steeds 67% vindt dat een deel van de erfenis automatisch naar de kinderen moet gaan. Voor de partner loopt dat op tot 79%.
• 54% van de Belgen vindt dat het mogelijk moet zijn om een kind te onterven (omwille van bv. verbreken van het contact, na een echtscheiding; een verslaving of het kwistig omspringen met geld; en het feit dat een kind niet voor de ouder zorgt)
• 55% van de Belgen vindt overigens dat een kind dat meer heeft gezorgd voor zijn of haar ouder(s) daarvoor een compensatie kan krijgen bij de erfenis.
• Slechts 24% van de Belgen bereidt de erfenis effectief voor door een professional (bv. notaris) te raadplegen.
• Slechts 42% van de mensen die geërfd hebben van hun partner, had daar ook op voorhand met die erflater over gesproken. Kinderen en ouders spreken er nog veel minder over.
• Bij de grote meerderheid van de respondenten die een erfenis hebben gekregen, verliep dit zonder conflicten. Maar als er conflicten zijn, blijken die zeer hardnekkig. 63% van de conflicten duurt namelijk langer dan een jaar en slechts 50% geraakt opgelost. Dat gebeurt in 58% van de gevallen met de hulp van een notaris.

Dit zijn slechts een aantal bevindingen. De resultaten van het volledige onderzoek werden op dinsdag 16 februari overhandigd aan minister van Justitie Koen Geens.

Lees het volledige rapport hier.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel