Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Partnerrelatie, intimiteit en seksualiteit in de tweede levenshelft

Gepost op 20/08/2015


Partnerrelatie, intimiteit en seksualiteit in de tweede levenshelft Lies van Assche behandelt in haar boek een breed spectrum aan thema’s met betrekking tot intimiteit en seksualiteit op latere leeftijd. Het beoogt niet een handleiding te zijn, maar veeleer een inspiratiebron voor ervaringsdeskundigen en een introductie voor beginnende hulpverleners.

Liefde op latere leeftijd … hebben ouderen nog behoefte aan lichamelijke intimiteit?
Het staat vast dat een langdurige relatie voor velen het welbevinden bevordert. Bovendien ervaren partners verrassend genoeg de grootste tevredenheid in de latere jaren van hun relatie. Die worden omschreven als het toppunt van wederzijds engagement en intimiteit. Men koestert de band en zorgt voor elkaar. Maar ook op seksueel vlak hebben de meeste koppels in de tweede levenshelft hoegenaamd niet te klagen.

Wat karakteriseert een langdurige relatie en hoe zet de seksuele ontwikkeling zich verder op latere leeftijd? Is het zo dat dementie steeds het einde betekent van de verbondenheid? Wat na een scheiding of het overlijden van de geliefde? Vijfenvijftig plussers op zoek naar een nieuwe relatie bevolken meer en meer datingsites en andere ontmoetingsplaatsen. En wanneer een hulpbehoevende oudere verhuist naar een zorginstelling, stopt de behoefte aan nabijheid en warmte evenmin. Soms leidt dit tot situaties waarin sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De auteur Lies van Assche is als klinisch ouderenpsychologe verbonden aan de Dienst Ouderenpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven. Ze werkt er als neuropsychologe en systeempsychotherapeute.

Bekijk hier de inhoudsopgave en het voorwoord van het boek.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel