Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

10 jaar onderzoek voor en door ouderen

Gepost op 12/06/2015


10 jaar onderzoek voor en door ouderenDe onderzoeksgroep ‘Belgian Ageing Studies’ (BAS) van de Vrije Universiteit Brussel viert ‘10 jaar onderzoek voor en door ouderen’. Sinds 2004 worden gemeentelijke, participatieve studies uitgevoerd naar de noden en behoeften van ouderen. In 10 jaar tijd hebben meer dan 80 000 oudere respondenten en 8 000 oudere vrijwilligers in meer dan 170 gemeenten meegewerkt aan het onderzoek. Het boek ‘Belgian Ageing Studies: 10 jaar onderzoek voor en door ouderen’ wordt nu voorgesteld in 5 studiedagen, één in elke provincie.

De onderzoeken werden de afgelopen 10 jaar in nauwe samenwerking met de provinciebesturen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant verricht. Aan de hand van door ouderen zelfgekozen thema’s (vb. buurtbetrokkenheid, sociale netwerken, mobiliteit, verenigingsleven, internetgebruik …) wordt door ouderen zelf nagegaan hoe het gesteld is met de kwaliteit van leven in de gemeente. Daar kunnen gemeente en OCMW mogelijke verbeterpunten uithalen en in ‘evidence-based’ beleid gieten.

Deze publicatie heeft als doel beleidsmakers, seniorenconsulenten, en ieder die werkt met ouderen een overzicht te geven van de belangrijkste resultaten van 10 jaar ouderenonderzoek, en vooruit te blikken naar de uitdagingen van de toekomst.

Belangrijkste bevindingen en tendensen van het onderzoek:

· Er zijn grote verschillen op nagenoeg alle indicatoren tussen gemeenten (en binnen gemeenten). Provinciale verschillen zijn veel kleiner, en vlakken de grote gemeentelijke verschillen uit. Ouderenbeleid krijgt dan ook best lokaal vorm.

· Ouderen blijven vaak heel actief, bijvoorbeeld als vrijwilliger (16%), in het verenigingsleven (66%), als mantelzorger (30%).

· De vergrijzing biedt heel wat mogelijkheden om buurten te ontwikkelen die zorg dragen voor elkaar.

Lees de volledige info hier.

Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel