Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Resultaten enquête bij Genkse medioren

Gepost op 30/11/2014


Resultaten enquête bij Genkse mediorenIn de eerste helft van dit jaar organiseerde het stadsbestuur van Genk in samenwerking met de ouderenraad, een grootschalige enquête bij de Genkse medioren. Dat zijn Genkenaren tussen 55 en 65 jaar. Op 27 november 2014 vond de officiële voorstelling van de resultaten plaats.

In onderstaand rapport vind je het volledige verslag, maar hier kan je reeds een samenvatting lezen: 50,8% van de groep 55-60 jaar is nog beroepsactief. Bij de groep 61-65 jaar is dat 16,3%.

Bijna een kwart heeft geen partner. “Het blijft een uitdaging om het informele netwerk van deze groep te versterken zodat ze op anderen kunnen terugvallen indien ze zorg of hulp nodig hebben. Er dienen bijkomende acties ondernomen te worden ter voorkoming van eenzaamheid,” reageert schepen Swartenbroekx.

Wonen. 83,6 % is eigenaar van een woning. 77,9% woont in een huis, 20,3% in een appartement. Medioren willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Indien dat niet meer kan, wil 42% naar een assistentiewoning verhuizen. Inwonen bij (klein)kinderen of andere familie is niet populair, maar hier wijst de bevraging wel verschillen naar origine van de respondent in kwestie (inwonen bij kinderen is iets populairder bij medioren van andere etnische afkomst).

Een zeer hoog percentage, wel 95% van de respondenten voelt zich in het algemeen goed tot zeer goed. De meest gehoorde gezondheidsklachten zijn artrose, rugklachten, diabetes, hart-en vaatziekten. 22% heeft slaapproblemen. Bijna 43% gebruikt regelmatig medicatie. Gezondheidspreventie blijft een belangrijk aandachtspunt voor het lokale beleid.

42% van de respondenten die voor de kleinkinderen zorgt, zorgt tegelijkertijd ook voor anderen. Daarmee zijn de Genkse medioren wat men de ‘sandwichgeneratie’ noemt. 41,4% van de respondenten geeft zorg/hulp aan anderen, meestal aan de (schoon)ouders. Opvallend is de zorg die aan kennissen (11,5%) en aan buren (10,5%) gegeven wordt.

Genkse medioren zijn best begaan en geëngageerd, ook buiten hun intieme kring. 38% doet immers reeds vrijwilligerswerk en bijna 35% heeft de intentie om dat in de toekomst te gaan doen. “Via ons vrijwilligersbeleid willen we als stad nog sterker hierop inspelen. We gaan na wat we kunnen doen om die intentie effectief om te zetten naar daadwerkelijke inzet,” voegt de schepen toe.

Op vlak van informatie en mediagebruik blijkt een opmerkelijk hoog aantal medioren behoorlijk ‘mee’ te zijn. Zo gebruikt wel 86% van de respondenten het internet. Voor de groep 55-59 jaar vormt dit de belangrijkste bron van informatie, gevolgd door stadsmagazine '3600' en de televisie. De groep 60-65 jaar haalt zijn informatie vooral uit het stadsmagazine '3600', gevolgd door internet en het ouderenmagazine 'De Horizon'.

Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring