Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Toekomstverkenningen voor de zorgberoepen in Vlaanderen

Gepost op 31/07/2014


In een recente studie heeft het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin de evolutie van de vraag en het aanbod van de voornaamste zorgberoepen en zorgsectoren in beeld gebracht.

Het rapport bevat een ruime inventaris van zorgopleidingen. Het blijkt dat er steeds meer opleidingen worden aangeboden, zowel in het secundair onderwijs, maar ook het deeltijds onderwijs, het buitengewoon onderwijs, het hoger onderwijs van zowel het korte als lange type en de voortgezette opleidingen. De interesse van studenten voor deze opleidingen is de laatste jaren ook alleen maar toegenomen.

Uit de praktijk blijkt echter dat eveens de vraag naar arbeidskrachten in de zorgsector een grote groei zal kennen. Bijvoorbeeld in de woonzorgcentra zal de vraag de komende 45 jaar met 177% stijgen.

Daarmee wordt opnieuw bevestigd, en nu misschien zelfs meer dan vroeger omdat de vergrijzing en dubbele vergrijzing van de bevolking dichterbij komt, dat de zorgsector de sector van de toekomst is. De onderzoekers benadrukken sterk dat dit geen onoverkomelijke problemen hoeft te stellen want de sector en de arbeidsmarkt heeft dergelijke groeicijfers in het verleden reeds met succes gerealiseerd. Ook in het kader van een werkgelegenheidsbeleid is de zorgsector niet een deel van het probleem, maar een deel van de oplossing.

Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel