Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Nieuw boek Mieke Vogels presenteert de rekening van de verzuiling

Gepost op 13/06/2014


Nieuw boek Mieke Vogels presenteert de rekening van de verzuilingMieke Vogels nam na dertig jaar afscheid van de actieve politiek. Van 1999 tot 2003 was ze Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid. In haar nieuwste boek tekent ze de weg uit voor het zorgzame Vlaanderen van de 21ste eeuw. Aan de hand van verhalen uit de praktijk toont dit boek aan dat er met dezelfde middelen meer zorg georganiseerd kan worden als we de verzuilde organisatie in vraag durven te stellen.

Het gaat niet goed in welzijnsland. De Vlaming staat van de wieg tot het graf op een wachtlijst: werkende ouders zijn op zoek naar kinderopvang, mensen met een handicap staan op een wachtlijst om aangepaste zorg te ontvangen, jongeren die opvang nodig hebben, worden terug naar huis gestuurd en ouderen die de stap naar een woonzorgcentrum zetten, moeten rekening houden met een wachttijd van minstens een half jaar.

Mieke Vogels vraagt zich af hoe het zo ver is kunnen komen? Want onze belastingdruk is vergelijkbaar met die in de Scandinavische landen maar wat betreft de dienstverlening die we ervoor terugkrijgen, bengelen we onderaan.

De voormalig minister legt de oorzaak bij de zuilen. BelgiŽ is het enige Europese land dat zo veel overheidstaken uitbesteedt aan het verzuilde middenveld. En dat middenveld blijft buiten schot als het gaat over besparen en efficiŽnter besturen. Nochtans zijn net daar enorm veel efficiŽntiewinsten te halen door met dezelfde middelen meer zorg te organiseren en wachtlijsten weg te werken. Door de omslag te maken van een verkokerde zorg naar een buurtgebonden, nabije zorg, kan komaf gemaakt worden met de onaanvaardbare wachtlijsten.

Na de zomer toert Mieke Vogels met haar boek door Vlaanderen voor een lezingenreeks. Op verzoek werkt ze voor u een lezing op maat uit.

Boekinformatie
Titel: De rekening van de verzuiling
Ondertitel: Hoe de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg oplossen? Hoe een kwalitatieve ouderenzorg uitbouwen? Hoe kinderopvang een recht wordt voor elk kind?
Auteur: Mieke Vogels
ISBN: 9789401416788
Aantal pagina's: 200
Uitgever: LannooCampus

Je kan het boek o.a. hier aankopen.
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel