Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Architectonica. Een thuis voor mensen met dementie

Gepost op 14/06/2013


Architectonica. Een thuis voor mensen met dementieHoe moet een woonzorgcentrum er uitzien om mensen met dementie er zich thuis te laten voelen? Aan welke vereisten moet het gebouw beantwoorden om ze er hun weg te doen vinden en te laten aarden? Hoe kan je door vormgeving en inrichting van de woonomgeving ervoor zorgen dat mensen met dementie goed wonen?

Met deze vragen ging Erik Stroobants naar twintig woonzorgcentra tussen Veurne en Hamont-Achel. Zijn reportages en interviews met tekst, uitleg, foto's en plannen lees je in het eerste deel van dit boek.

Patrick Verhaest vond antwoorden op vragen over dementievriendelijk bouwen en inrichten in resultaten van wetenschappelijk onderzoek en stellingen van deskundigen. Beginnen doet hij met 'wat is dementie?' en eindigen met 'contacten bevorderen'.
Architectuur verenigt als kunst en wetenschap op een evenwichtige manier schoonheid, stevigheid en bruikbaarheid. Tonica is in de muziek de grondnoot. Het grondakkoord dat daarop gebouwd is, straalt rust uit. 'Architectonica' zorgt voor een thuis voor mensen met dementie.

Met een voorwoord van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en van Wino Baeckelandt, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw.

Erik Stroobants is mantelzorger en voorzitter van de familieraad in een woonzorgcentrum. Hij is docent schriftelijke communicatie en werkt mee aan de tijdschriften Maczima en Preview. Eerder schreef hij Dementie. Een boek voor partners (EPO, 2004) en Altijd opnieuw afscheid nemen. Houvast bij dementie en mantelzorg (EPO, 2007).
Patrick Verhaest is wetenschappelijk medewerker op het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en redacteur van Denkbeeld. Tijdschrift voor psychogeriatrie. Eerder werkte hij in een woonzorgcentrum rond de psychosociale aspecten van woon- en leefklimaat. Hij is auteur van Werken aan wonen en leven voor zorgbehoevende ouderen (1994).

Het boek is uitgegeven door EPO en kost 37,50 euro.
Meer info en bestellen: http://infocentrum.dementie.be/mod_catalog/27/


Je kan het boek o.a. hier aankopen.
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring