Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Beter ouder. Zorg voor de kwetsbare oudere

Gepost op 07/06/2013


Beter ouder. Zorg voor de kwetsbare oudereIn het boek ‘Beter ouder. Zorg voor de kwetsbare oudere’ gaat het over zorg voor de oudere mens. Het gaat over kwetsbaarheid, over professionele zorg en mantelzorg, over zinbeleving en ethische vraagstukken. Een hogere leeftijd roept ook de vraag op naar de kwaliteit van het langer leven. Betekent ouder ook beter ouder? Vanuit diverse invalshoeken willen de auteurs inzichten aanreiken omtrent knelpunten in de ouderenzorg.

Het eerste deel, Achtergronden, biedt een sociologische verkenning van het begrip kwetsbaarheid. Vervolgens schetsen huisartsen een aantal uitdagingen ten aanzien van de zorg voor kwetsbare ouderen. Geriaters beschrijven de ontwikkeling van hun medisch specialisme. Alzheimer Nederland en de Vlaamse Alzheimer Liga gaan in op de complexe rol van mantelzorg bij dementerende ouderen en de initiatieven van deze organisaties om daarbij ondersteuning te bieden.

Kwetsbare ouderen staan ook letterlijk centraal in dit boek. Het tweede deel bevat Portretten in woord en beeld van kwetsbare ouderen en/in hun context. In elk portret komt een eigen thematiek naar voor: versnippering van zorg, accepteren en loslaten, het al dan niet voltooid zijn van het leven.

Het derde deel bestaat uit Beschouwingen. Spiritualiteit van zorg voor de kwetsbare oudere krijgt concrete vertaling in het beleid van woonzorgcentra. Vanuit het ethisch vraagstuk rondom doorbehandeling bij kwetsbare oudere patiënten, wordt narratieve geneeskunde besproken als inspiratie om anders te leren omgaan met de grenzen aan de maakbaarheid van het leven. Tenslotte wordt ingegaan op het beleven van ouderdom als gelukkig, waardig en zinvol, waarbij onder meer verbondenheid met anderen een bepalende factor is, net als het vermogen om als oudere regie te houden.

Over de auteur(s):
Koen Jordens(geestelijk verzorger), Judith Wilmer (klinisch geriater), Frank van de Poel (geestelijk verzorger) en Eric van de Laar (klinisch ethicus) werken in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven en vormen de redactie van deze publicatie.

Dit boek is het vierde deel in de Catharina-reeks (Levensbeschouwing en ethiek in de gezondheidszorg). Het boek is uitgegeven door Garant en kost 20,00 euro.

Meer info en bestellen: http://www.maklu.be/MakluEnGarant/BookDetails.aspx?id=9789044129700


Je kan het boek o.a. hier aankopen.
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel