Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Sociale impact van de crisis beperkt in BelgiŽ

Gepost op 31/05/2013


De impact van de economische en financiŽle crisis op de sociale situatie in BelgiŽ is relatief beperkt gebleven, maar er zijn uiteenlopende ontwikkelingen voor verschillende bevolkingsgroepen. Dit blijkt uit een analyse van de FOD Sociale Zekerheid in het kader van de EU 2020-strategie.

Elke lidstaat is in het kader van die EU 2020-strategie verplicht om jaarlijks te rapporteren over de situatie in zijn land. Voor de doelstellingen die te maken hebben met sociale zaken, coŲrdineert de FOD Sociale zekerheid de rapportering voor BelgiŽ.

BelgiŽ kent een relatief hoog percentage personen met een zeer lage werkintensiteit. Die hebben bovendien een zeer hoog armoederisico, zeker als er kinderen zijn. Dit vormt een belangrijke uitdaging. Diverse indicatoren geven aan dat het risico op armoede en sociale uitsluiting van kinderen is toegenomen. Op basis van de sociale afkomst bestaan er bovendien hardnekkige structurele ongelijkheden. De zeer hoge armoederisicoís van alleenstaande ouders en personen zonder EU-nationaliteit rechtvaardigen een specifieke beleidsfocus.

Eťn van de meest opvallende recente evoluties is de daling van het armoederisico voor ouderen, hoewel deze daling het laatste jaar niet verder is gezet. Bovendien is het armoederisico voor ouderen naar EU-normen nog steeds hoog. De tewerkstellingsgraad van oudere werknemers is blijven toenemen, maar blijft in Europese context relatief laag.

Het Belgische gezondheidszorgsysteem krijgt bij de bevolking de hoogste tevredenheidscore in Europa. Wel zijn er belangrijke sociale ongelijkheden op gebied van gezondheid en gezondheidszorg, die uiteindelijk ook belangrijke verschillen in (gezonde) levensverwachting veroorzaken.

Lees hier het volledige rapport (enkel in het Engels).


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel