Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Richtlijnen voor het meten van subjectief welzijn

Gepost op 15/05/2013


Richtlijnen voor het meten van subjectief welzijnHet meten van levenskwaliteit is essentieel voor het beoordelen van de vooruitgang van een samenleving. Nu wordt algemeen aangenomen dat het meten van subjectief welzijn een essentieel onderdeel is van het meten van levenskwaliteit, naast andere sociale en economische dimensies. In een eerste stap om het meten van levenskwaliteit te verbeteren ontwikkelde de OESO Richtlijnen met advies over het verzamelen en gebruik van metingen van subjectief welzijn.

De Richtlijnen werden ontwikkeld als onderdeel van het Better Life Initiative van de OESO, een pionierproject dat in 2011 werd gelanceerd en de vooruitgang van de samenleving beoogt te meten aan de hand van elf welzijnsdomeinen, gaande van jobs, gezondheid en huisvesting tot burgerparticipatie en het milieu.
Deze Richtlijnen zijn een eerste poging tot internationale aanbevelingen over het verzamelen, publiceren en analyseren van data over subjectief welzijn. Ze helpen de verzameling van informatie over hoe mensen hun leven evalueren en ervaren, en de verzameling van “eudemonische” metingen van psychologisch welzijn. De Richtlijnen schetsen ook waarom metingen van subjectief welzijn relevant zijn voor het opvolgen ervan en voor het beleid, en waarom nationale statistische instituten een belangrijke rol spelen in het verhogen van het nut van bestaande metingen. Ze tonen de beste benaderingen voor het betrouwbaar en consistent meten van de verschillende dimensies van subjectief welzijn, en geven advies over het rapporteren van dergelijke metingen. De Richtlijnen omvatten eveneens een aantal prototypische enquêtemodules over subjectief welzijn die nationale en internationale instituten in hun enquêtes kunnen gebruiken.


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel