Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Geen roos zonder doornen: Oudere holebi's, hun sociale omgeving en specifieke behoeften

Gepost op 27/02/2005


Godemont, Jozefien, Dewaele, Alexis & Breda, Jef (2004). Geen roos zonder doornen: Oudere holebi's, hun sociale omgeving en specifieke behoeften. Antwerpen: Steunpunt Gelijkekansenbeleid UA-LUC, 213 p.

Oudere holebi's zijn een onzichtbare groep, zeker in vergelijking met holebi-jongeren die een aantrekkelijke groep vormen voor de snelle en hippe mediawereld. Met dit uniek onderzoeksproject (want thematisch gezien het eerste in BelgiŽ) hebben we de leefsituatie van oudere holebi's belicht. Met de vergrijzing wordt immers ook de groep oudere holebi's groter. Uit Nederlands onderzoek weten wij bijvoorbeeld dat oudere holebi's een kwetsbare groep vormen met specifieke behoeften. Initiatieven als (aparte) rust- en verzorgingstehuizen en buddy-systemen voor oudere holebi's zijn daar reeds realiteit geworden. Herkennen Vlaamse oudere holebi's zich in deze aanpak of werkt dit volgens hen 'gettovorming' in de hand?

Een uitgebreide literatuurstudie, een kwalitatief onderzoek waarbij 17 oudere holebi's (mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar) werden geÔnterviewd, en uitgebreid overleg met beleidsactoren en organisatoren van holebi-ouderenverenigingen, leidden tot dit onderzoeksrapport.

Een aantal verrassende inzichten:

  • De sociale netwerken van de bevraagde homo-mannen bieden meer ondersteuning dan die van de geÔnterviewde lesbiennes.
  • Een (afgebroken) heteroseksueel huwelijk draagt bij tot de uitbouw van een ondersteunend sociaal netwerk van onze oudere holebi's. Oudere lesbiennes plukken daar echter in mindere mate de vruchten van.
  • Een 'late' ontdekking (na 40 jaar) van de holebiseksuele voorkeur bemoeilijkt, vooral bij lesbiennes, de uitbouw van een functioneel sociaal netwerk.
  • Homo-mannen zijn opener dan lesbiennes over hun seksuele voorkeur. Ze ondernemen uit eigen initiatief stappen om hun homo-zijn voor of bij anderen bekend en acceptabel(er) te maken.
  • Oudere lesbiennes geven aan meer discriminatie te ervaren en er meer onder te lijden.
  • Holebi-organisaties (zelfhulpgroepen) zijn essentieel voor oudere holebi's om steun te vinden in crisismomenten en om een sociaal netwerk uit te bouwen.
  • Er is behoefte aan meer activiteiten voor oudere holebi's maar er is tevens vraag naar holebi-vriendelijke ontmoetingsplaatsen buiten het holebi-circuit, waar bij voorkeur vooral leeftijdsgenoten komen.
  • Het commerciŽle homo-milieu (bars, fuiven,...) wordt als een agistisch milieu (discriminatie en vooroordelen t.o.v. ouderen) ervaren. Heel wat oudere homo-mannen voelen er zich niet thuis.
  • Er is volgens de respondenten behoefte aan sensibilisering van zorgverleners rond holebiseksualiteit en het opstellen van een lijst met holebi-vriendelijke zorgverleners en -instellingen.
  • Een aantal oudere holebi's wil 'roze' rusthuizen. Vooral de oudere lesbiennes zien zo'n 'roze' rusthuis wel zitten.
Naast bovenstaande vaststellingen komen in deze publicatie verder aan bod: een inventarisatie van het Nederlandse (en Angelsaksische onderzoek) over oudere holebi's, maatschappelijke en individuele attitudes ten aanzien van holebiseksualiteit, de holebi-specifieke beleving van transitiemomenten in de levensloop en een terugblik op het leven als holebi, aanbevelingen voor het beleid en het middenveld en prioriteiten voor vervolgonderzoek,...

U kan het rapport in bijlage downloaden
of bestellen bij het steunpunt (15,00 Ä + 2,50 Ä verzendingskosten)
via e-mail steunpuntgeka@ua.ac.be of
telefonisch: 03 220 42 96


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel