Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Lang zullen ze leven. Vrijwilligerswerk voor en door ouderen

Gepost op 24/01/2013


Lang zullen ze leven. Vrijwilligerswerk voor en door ouderenOnder leiding van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk werd een nieuwe publicatie samengesteld die de positieve kanten van het zogenaamde ‘zilveren vrijwilligerswerk’ in beeld brengt. De medewerkers van de Vlaamse Ouderenraad schreven twee hoofdstukken voor het boek.

Het Europees Jaar Actief Ouder Worden en Solidariteit tussen de Generaties (EYAA2012) is een perfecte aanleiding om de positieve kanten van het zogenaamde ‘zilveren vrijwilligerswerk’ in beeld te brengen. De publicatie ‘Lang zullen ze leven – Vrijwilligerswerk voor en door ouderen’ vraagt aandacht voor de meerwaarde van ouderen, in de eerste plaats voor het vrijwilligerswerk, maar ook in de ruime maatschappelijke context.

Een eerste invalshoek belicht de groep ouderen die zorg nodig heeft en daarvoor een beroep doet op gezins- en familieleden, mantelzorg, professionele hulp en/of vrijwilligers. Het gaat om de vermaatschappelijking van de zorg, de positie van het vrijwilligerswerk in functie tot zorg voor ouderen, de wisselwerking tussen de zogenaamde ‘informele’ zorg en het vrijwilligerswerk.

We belichten ook de kracht van het zogenaamde ‘zilveren vrijwilligerswerk’: ouderen kunnen voor het vrijwilligerswerk heel wat betekenen, op voorwaarde dat rekening gehouden wordt met enkele typische kenmerken van oudere vrijwilligers. Er bestaan immers drempels die in de werking zijn ingebouwd en die ouderen afschrikken om een engagement op te nemen.

Deze publicatie heeft tot doel te sensibiliseren, het debat aan te wakkeren, ervoor te zorgen dat het vrijwilligerswerk openstaat voor zo veel mogelijk mensen, ongeacht hun leeftijd, ongeacht hun socio-economische positie. Vrijwilligerswerk doet immers deugd, het versterkt de verbondenheid en de verstandhouding tussen mensen. Het is een hefboom om actief ouder worden in de praktijk om te zetten en om sociale isolatie tegen te gaan.

Het boek is rechtstreeks te bestellen via de website van de uitgeverij Politea en kost 29,50 euro (excl. verzendingskosten).

Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel