Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Publicaties Palliatieve Sedatie

Gepost op 30/07/2012


De Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft recent 2 publicaties inzake palliatieve sedatie uitgewerkt. Een folder voor het brede publiek en een folder voor zorgverstrekkers.

De term palliatieve sedatie is sinds de Koppen XL reportage van Phara de Aguirre over Bart Verbeeck doorgedrongen tot het grote publiek, wat tot een stijgende belangstelling voor dit onderwerp heeft geleid. Om het begrip uit te leggen en op de meest gestelde vragen te antwoorden, heeft de stuurgroep Ethiek van de Federatie nu een bevattelijke folder uitgewerkt. Deze folder is verkrijgbaar bij het netwerk palliatieve zorg van uw regio.

Na de folder 'Palliatieve sedatie' voor de brede bevolking, bracht de Federatie ook een vouwkaart 'Palliatieve sedatie' voor zorgverstrekkers uit. In een notendop vindt u er de belangrijkste informatie uit de richtlijn 'palliatieve sedatie' die later deze maand de huidige richtlijn 'sedatie' op www.pallialine.be zal vervangen. Meer informatie over deze hernieuwde richtlijn in onze volgende Nieuwsflash.
De vouwkaart zal, zoals alle materiaal van de Federatie, verspreid worden via de netwerken palliatieve zorg.
Beide publicaties zijn een concrete uitwerking van de vernieuwde richtlijn ‘Palliatieve Sedatie’ die je terugvindt op de website www.pallialine.be. Auteurs van deze richtlijn zijn: prof.dr. Bert Broeckaert (ethicus, K.U.Leuven), dr. Arsène Mullie, Joris Gielen PhD, dr. Marc Desmet, Dina Decleck, Paul Vanden Berghe PhD en de leden van de Stuurgroep Ethiek FPZV.
 
Ter informatie:
ActuaMedica, uitgever van de Artsenkrant was snel overtuigd van de kwaliteit en meerwaarde van beide publicaties en ging akkoord om de vouwkaart onder blister te plaatsen bij een editie in september 2012. Concreet betekent dit dat de 12.500 abonnees (waaronder voornamelijk artsen) op die vrijdag de vouwkaart ‘Palliatieve sedatie’ voor zorgverstrekkers samen met het nummer van de Artsenkrant toegezonden krijgen. De publicatie van de vouwkaart werd reeds aangekondigd in de Artsenkrant, editie 13 juli 2012.


Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring