Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Oud word je niet alleen. Een enquête over eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen in België

Gepost op 02/04/2012


In de context van de veroudering van de bevolking en de pensioengolf ('papy-boom'), ziet de Koning Boudewijnstichting eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen als belangrijke uitdagingen. Om deze fenomenen onder de aandacht te brengen, publiceert de Stichting een onderzoeksverslag, gebaseerd op een enquête bij 1 500 65-plussers in België.

In de studie wordt het sociaal kapitaal van ouderen vanuit verschillende invalshoeken gemeten en geanalyseerd. De enquête toont dat niet iedere oudere gelijk is als het over deze kwesties gaat. Eén conclusie is alvast duidelijk: eenzaamheid is een levensbedreigend, maar geen louter individueel probleem. Het voorkomen van en de strijd tegen eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen verdienen daarom de volle aandacht van iedereen: van beleidsverantwoordelijken en professionelen uit de sectoren in kwestie, maar ook van de burgers die allemaal kind, kleinkind, familielid, kennis of buur zijn van ouderen … en zelf toekomstige ouderen.
 
Auteur(s)
Sylvia Vandenbroucke, Jean-Michel Lebrun (IPSOS) - Bram Vermeulen, Prof. Dr. Anja Declercq (LUCAS, KU Leuven) - Patrick Maggi, Sam Delye, Prof. Dr. Christiane Gosset (Département des Sciences de la Santé publique, Université de Liège)
U kunt de publicatie hieronder downloaden of bestellen via 070 233 728.


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring