Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Framing en reframing: Anders communiceren over dementie

Gepost op 28/03/2011


Dementie vormt een ernstige uitdaging voor onze samenleving: het is momenteel nog altijd niet te genezen en de veroudering van de bevolking neemt toe. De aandacht voor het omgaan met dementie en het bevorderen van de levenskwaliteit van personen met dementie wordt hierdoor belangrijker.

Momenteel overheerst het ‘verliesmodel’ in de beeldvorming, met diverse nuances, en dat heeft ingrijpende gevolgen voor de levenskwaliteit van personen met dementie. De negatieve blik van de rest van de samenleving wordt een deel van hun probleem. In dit onderzoek, in samenwerking met de K.U.Leuven, wordt nagegaan hoe er een genuanceerder beeld van deze aandoeningen kan tot stand komen via het concept Framing. De onderzoekers inventariseerden de verklarende modellen voor dementie en zijn tevens nagegaan welke de heersende frames en counterframes over dementie in de media bestaan. Ze hebben onderzocht welke ideeën en opvattingen schuilgaan achter deze frames, hoe ze werden verwoord, verbeeld, wat er de morele basis van is en wat de gevolgen ervan zijn.
 
Via opinie-onderzoek bij een representatieve staal van 1 000 Belgen werd ook nagegaan welke communicatieframes kunnen gebruikt worden opdat het groot publiek het thema beter kan begrijpen maar zich ook aangesproken voelt om anders te kijken naar dementie. Dit om de levenskwaliteit van betrokkenen te bevorderen en het taboe omtrent de bestaande beeldvorming te doorbreken.
 
Auteur(s)
Baldwin Van Gorp en Tom Vercruysse, Centrum voor Mediacultuur en Communicatietechnologie, K.U.Leuven
  
De publicatie kan u hier raadplegen of bestellen bij de Koning Boudewijnstichting: 070 233 728.


Bijlagen:
Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring