Verkleinen Herinitialiseren Vergroten
Zoek naar:
Pers Literatuur English Contact
 logo
Vlaamse Ouderenraad Lokaal Actualiteit Info 60+ Beleid Ouderenweek Fotodatabank
Vlaamse Ouderenraad

Verpleegkundigen in Vlaamse woonzorgcentra - Resultaten van een studie naar vraag en aanbod (2009-2010)

Gepost op 09/02/2011


Auteur: Michael Van Buggenhout

De residentiële ouderenzorg in Vlaanderen is een complexe wereld, met een samenspel van vele factoren. Dagelijks wordt er zorg gedragen voor tienduizenden ouderen. Stilaan gaan we vanuit de sector niet langer enkel op ons gevoel af en willen we meer weten over tal van factoren en tendensen. Om de geboden kwaliteit verder te optimaliseren maken we met de hele sector de beweging naar evidence based practice. Er is evenwel moed nodig om de begane paden te verlaten.

De complexiteit van de zorg in woonzorgcentra stijgt. Verpleegkundigen zullen ook in de toekomst de drijvende kracht blijven achter de hoogstaande zorg op maat die tegemoet komt aan de noden en behoeften van de oudere van vandaag en morgen. Een openstaande vacature voor een verpleegkundige raakt vandaag erg moeilijk ingevuld, zeker in de residentiële ouderenzorg. Hiervoor hoeven we ons niet te baseren op onderzoeksresultaten, maar op de dagdagelijkse praktijk van vele directeurs en personeelsverantwoordelijken van woonzorgcentra in Vlaanderen.

Dit onderzoeksrapport beoogt de visualisatie van vraag en aanbod aan verpleegkundigen in de Vlaamse woonzorgcentra. Het wil directeurs en personeelsverantwoordelijken van woonzorgcentra inzicht geven in de wijze waarop zij verpleegkundigen aanwerven en in welk profiel deze verpleegkundigen daadwerkelijk hebben. Bovendien wil het een antwoord geven op de beweegredenen van studenten verpleegkunde om te kiezen voor de sector, en de visie verwoorden van verpleegkundigen in de residentiële ouderenzorg op hun jobinhoud. Vanuit de resultaten worden er ten slotte suggesties gedaan en beleidsmaatregelen voorgesteld waaraan de sector samen met de bevoegde ministers op korte en lange termijn wil werken.

Imprint: ASP editions
€ 20,00
ISBN: 9789054877363
112 pagina's
Verschijningsdatum: 07/07/2010Ga terug naar de startpagina
Vlaamse Ouderenraad vzw - Broekstraat 49-53 - 1000 Brussel - Privacyverklaring